Κορoνοϊός: Πάνω από 90% αποτελεσματικότητα έχει το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech

Κορoνοϊός: Πάνω από 90% αποτελεσματικότητα έχει το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech

Η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο κορονοϊού που αναπτύσσουν αποδείχθηκε πως παρουσιάζει αποτελεσματικότητα άνω του 90% σε εκείνους που δεν είχαν στοιχεία προηγούμενης μόλυνσης.

Οι επιστήμονες ελπίζουν για ένα εμβόλιο που να είναι τουλάχιστον 75% αποτελεσματικό, ενώ ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Dr. Anthony Fauci, δήλωσε προηγουμένως ότι ένα εμβόλιο αποτελεσματικό κατά 50% ή 60% θα ήταν αποδεκτό.

Ο Albert Bourla, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, χαιρέτισε την εξέλιξη ως «μεγάλη μέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα»

Τα αποτελέσματα βασίστηκαν στην πρώτη ενδιάμεση ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από εξωτερική και ανεξάρτητη επιτροπή παρακολούθησης δεδομένων. Η ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων επιβλέπει τις κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ για να διασφαλίσει την ασφάλεια των συμμετεχόντων.

Η ανάλυση αξιολόγησε 94 επιβεβαιωμένες μολύνσεις Covid-19 μεταξύ 43.538 συμμετεχόντων στη δοκιμή. Η Pfizer και η BioNTech δήλωσαν ότι υπήρξε ποσοστό αποτελεσματικότητας εμβολίου άνω του 90%, επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Αυτό σημαίνει ότι η προστασία από το Covid-19 επιτυγχάνεται 28 ημέρες μετά τον αρχικό εμβολιασμό, ο οποίος αποτελείται από ένα πρόγραμμα δύο δόσεων. Το τελικό ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου μπορεί να ποικίλει.

«Το πρώτο σύνολο αποτελεσμάτων από τη δοκιμή εμβολίων φάσης 3 για το COVID-19 παρέχει τις αρχικές ενδείξεις της ικανότητας του εμβολίου μας να αποτρέπει το COVID-19», δήλωσε ο Bourla. «Φτάνουμε σε αυτό το κρίσιμο ορόσημο στο πρόγραμμα ανάπτυξης εμβολίων σε μια εποχή που ο κόσμος το έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ» σημείωσε ο ίδιος.

Με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις, η Pfizer και η BioNTech αναμένεται να παράγουν έως και 50 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου το 2020 και έως 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021.

Πηγή: epixeiro.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.