Κορωνοϊός: Lockdown σε όλη τη χώρα- Τι κλείνει, τι μένει ανοιχτό- Επανέρχονται τα SMS

Κορωνοϊός: Lockdown σε όλη τη χώρα- Τι κλείνει, τι μένει ανοιχτό- Επανέρχονται τα SMS

Σε lockdown για διάστημα τριών εβδομάδων τίθεται και πάλι ολόκληρη η χώρα από το ερχόμενο Σάββατο 7 Νοεμβρίου μετά την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων, όπως πρότεινε χθες η Επιτροπή λοιμωξιολόγων στον πρωθυπουργό στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε κι επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες καταγράφηκαν 2.646 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 823 στη Θεσσαλονίκη και τα 588 στην Αττική, ενώ οι διασωληνωμένοι άγγιξαν τους 179, ασκώντας μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δεκτή την πρόταση των ειδικών και σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα ανακοινώσει το γενικό «απαγορευτικό». Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από τις 6 το πρωί του Σαββάτου θα περιλαμβάνουν κλείσιμο του λιανεμπορίου, με εξαίρεση τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, όπως σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ  και pet shop), αλλά και κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής. Ρολά θα κατεβάσουν σε όλη τη χώρα, και τα καταστήματα της εστίασης με εξαίρεση τα delivery και τα take away, ενώ θα απαγορευτεί και η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Η διαφορά σε σχέση με το lockdown του Μαρτίου είναι ότι θα παραμείνουν ανοιχτά ξενοδοχεία, βιομηχανία και χονδρεμπόριο. Κανονικά θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία σε όλη τη χώρα, ενώ με τηλεκπαίδευση θα γίνονται τα μαθήματα σε λύκεια και πανεπιστήμια κι ενδεχομένως και στα γυμνάσια.

Παράλληλα, θα απαγορευτούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Αναστέλλονται επίσης όλες οι αθλητικές δραστηριότητες με εξαίρεση την Super League στο ποδόσφαιρο και την Basketball League και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις των δύο αθλημάτων.

SMS
Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις των πολιτών, αυτές θα γίνονται, όπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, μόνο με την αποστολή –χωρίς χρέωση- γραπτού μηνύματος στον πενταψήφιο αριθμό13033.

Το SMS θα πρέπει να περιλαμβάνει τον λόγο της εξόδου (πχ 1, 2, 3 κοκ.), ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας. Στη συνέχεια οι πολίτες θα λαμβάνουν ως απάντηση: «Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας» και τότε θα μπορούν να βγουν από το σπίτι τους. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση ελέγχου, οφείλουν να επιδείξουν το SMS μαζί με την αστυνομική τους ταυτότητα.

Η «Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνηση Πολιτών» και οι αντίστοιχοι κωδικοί αφορούν  στις ακόλουθες περιπτώσεις:
• 1: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
• 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σουπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
• 3: Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
• 4: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
• 5: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων.
• 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση του 1,5 μέτρου.

Mε SMS στο 1303, με τον κωδικό 4, θα μπορούν οι γονείς να πηγαίνουν ή να παίρνουν τα παιδιά τους από τα σχολεία, μαζί με σχετική βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή ή της μαθήτριας.

Επίσης, από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας, με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς την αποστολή SMS.

Πηγή: skai.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.