«Καμπανάκι» ΠΟΥ για την κατανάλωση αλκοόλ στην Ελλάδα

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για την κατανάλωση αλκοόλ στην Ελλάδα

Ανησυχητική αύξηση στα ποτά «αμφίβολης προέλευσης» δείχνουν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ελλάδα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ευρωπαϊκό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ στη χώρα μας είναι 10,7 λίτρα ετησίως. Από αυτά, τα 4,3 λίτρα είναι αλκοόλ που δεν παράγεται ούτε πωλείται μέσω των «επίσημων καναλιών».

Το 1991, μόλις 2,3 λίτρα από τη συνολική κατανάλωση αλκοόλ ανήκαν σε αυτή την κατηγορία. Η αύξηση σημαίνει ότι στα χρόνια της κρίσης, οι Έλληνες μείωσαν ελαφρά την κατανάλωση, ενώ στράφηκαν σε πιο φθηνές επιλογές.

Στην κατηγορία του μη επισήμως πωλούμενου αλκοόλ ανήκουν προφανώς τα ποτά που παράγουν και καταναλώνουν οι ελληνικές οικογένειες στην περιφέρεια, αλλά στην ίδια κατηγορία ανήκουν και ποτά που διακινούνται από μη νόμιμα κανάλια και έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι νοθευμένα, άρα και δυνητικά επικίνδυνα για την υγεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, οι Έλληνες προτιμούν κατα πλειονότητα το κρασί και τη μπίρα, ενώ άλλα είδη ποτών συγκεντρώνουν περίπου 23% των προτιμήσεων.

Ο Οργανισμός διαπιστώνει πως η χώρα μας υστερεί σε μια σειρά από πολιτικές που συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης και την υιοθέτηση πιο υγιών συμπεριφορών σε σχέση με το αλκοόλ. Ενδεικτικά, με βάση την αξιολόγηση του ΠΟΥ, η Ελλάδα βαθμολογείται κάτω από τη «βάση» (50 στα 100) σε πολιτικές ευαισθητοποίησης, στην ανταπόκριση των υπηρεσιών υγείας και στην τιμολογιακή πολιτική που αφορά τα οινοπνευματώδη ποτά.

Η Ευρώπη ακόμη «παλεύει» να μειώσει την κατανάλωση

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συνολικά στην Ευρώπη δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι μείωσης της κατανάλωσης αλκοόλ, γι’ αυτό και η ευρωπαϊκή Ήπειρος έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από κατάχρηση αλκοόλ.

Κάθε χρόνο, 3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από κατάχρηση αλκοόλ – εκ των οποίων το ένα εκατομμύριο εντοπίζονται στην Ευρώπη. Με άλλα λόγια, κάθε μέρα στην Ευρώπη, 800 άνθρωποι χάνου τη ζωή τους από αιτίες που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ. Την ίδια ώρα, 42% των τροχαίων ατυχημάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σχετίζονται με το αλκοόλ, ενώ το ίδιο ισχύει και για έναν στους 5 θανάτους εφήβων 15 – 19 ετών.

ΠΗΓΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published.