Θύελλα στην Αυτοδιοίκηση από τους «επόπτες» γραμματείς των δήμων

Θύελλα στην Αυτοδιοίκηση από τους «επόπτες» γραμματείς των δήμων

Συγκαλείται εκτάκτως τη Δευτέρα στις 12 το  μεσημέρι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ με μοναδικό θέμα συζήτηση  την πρόταση για σύσταση θέσεων διοικητικών και αναπληρωτών διοικητικών γραμματέων στους δήμους και τις περιφέρειες, οι οποίοι θα είναι επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας των υπηρεσιών του δήμου ή της περιφέρειας που προϊστανται.

Η ΚΕΔΕ με ανακοίνωσή της έχει χαρακτηρίσει την πρόταση «πραξικοπηματικού χαρακτήρα» και ως «απόπειρα της κυβέρνησης να καταργήσει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, μετατρέποντας τους δημάρχους σε υποτακτικούς της δημοσιοϋπαλληλικής γραφειοκρατίας».

Το θέμα έχει προκύψει ως εξής: Έχει ανοίξει συζήτηση στο υπουργείου Εσωτερικών για την τροποποίηση του άρθρου 6 του νόμου Ν.4369/2016 «Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, βαθμολογική διάρθρωση θέσεων, συστήματα αξιολόγησης, προαγωγών και επιλογής Προϊσταμένων (διαφάνεια – αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης) και άλλες διατάξεις», προκειμένου να ενταχθούν και οι δήμοι και περιφέρειες στη διαδικασία.

Σύμφωνα με πρόταση που κατατέθηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης ομάδας εργασίας «συνιστώνται θέσεις Διοικητικών και Αναπληρωτών Διοικητικών Γραμματέων στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας οι οποίοι τίθενται επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας των υπηρεσιών του Δήμου, των οποίων και προΐστανται. Χαρακτηριστικά η πρόταση αναφέρει ότι «αναλαμβάνουν την εκτέλεση και διοικητική εφαρμογή της πολιτικής του αρμόδιου για διορισμό οργάνου».

«Στην ουσία, τονίζει η ΚΕΔΕ, αν θεσμοθετηθεί μια τέτοια πρόταση, αφαιρείται η δυνατότητα άσκησης των καθηκόντων του δημάρχου, των αντιδημάρχων και των γενικών γραμματέων και επιβάλλονται Διοικητικοί Γραμματείς και Αναπληρωτές Διοικητικοί Γραμματείς.

Η ΚΕΔΕ προειδοποιεί  ότι κατά τη συνεδρίαση «αναμένεται να εκτιμηθούν τα δεδομένα και να αποφασιστούν οι δυναμικές κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν από τους δημάρχους με στόχο να μην θεσμοθετηθεί η σχετική πρόταση» και πως «σε κάθε περίπτωση η ΚΕΔΕ θα αντιδράσει δυναμικά στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να αγνοήσει τη βούληση των τοπικών κοινωνιών και να «προσπεράσει» τις εκλεγμένες διοικήσεις των Δήμων, επιβάλλοντας τους επιτροπεία».

«Θα διαφυλάξουμε το Σύνταγμα και την αυτοτέλεια του θεσμού. Οι δήμοι θα παραμείνουν στους Δημάρχους και στις τοπικές κοινωνίες και δεν πρόκειται να γίνουν λάφυρο καμιάς κυβέρνησης»,  καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.

www.dikaiologitika.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.