“Η χλωρίωση του νερού με απλά λόγια” του χημικού μηχανικού Κων/νου Αβραμίδη

“Η χλωρίωση του νερού με απλά λόγια” του χημικού μηχανικού Κων/νου Αβραμίδη

Το νερό είτε είναι μολυσμένο στην πηγή του (από πιθανώς παθογόνους μικροοργανισμούς) είτε μολύνεται στη συνέχεια κατά τη συλλογή του στις δεξαμενές και στην πορεία του μέσα από το δίκτυο ύδρευσης.

Δεδομένο 1 : Είναι απαραίτητο με κάποιο τρόπο να απολυμανθεί

Με όζον ή υπεριώδη ακτινοβολία θα απολυμανθεί παροδικά και στη συνέχεια κατά τη διαδρομή του μέσα στο δίκτυο μάλλον θα ξαναμολυνθεί.

Κάποιες άλλες μέθοδοι απολύμανσης (όπως και το όζον) είναι προς το παρόν ή μη ασφαλείς και πολύπλοκες στη λειτουργία τους και / ή υπερβολικά δαπανηρές

Δεδομένο 2 : Μάλλον θα χλωριώσουμε (σχετικά απλή και φθηνή διαδικασία)

Το χλώριο εκτός του ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση των μικροοργανισμών έχει την ικανότητα να ενεργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δηλαδή κατά την πορεία του νερού στο δίκτυο ή κατά την παραμονή του σε μια δεξαμενή, το χλώριο που έχει ήδη προστεθεί, αντιδρά με και εξουδετερώνει όποιον μικροοργανισμό συναντά και το κάνει αυτό μέχρι να καταναλωθεί πλήρως.

Για να προστίθεται η κατάλληλη ποσότητα χλωρίου στο νερό απαιτείται συνεχής παρακολούθηση και αξιόπιστος εξοπλισμός. Είναι εργασία που προϋποθέτει εμπειρία και ευσυνειδησία.

Δεδομένο 3 : Όταν το νερό που βγαίνει από τη βρύση μας έχει ελαφριά μυρωδιά χλωρίου σημαίνει ότι έχει απολυμανθεί και περίσσεψε και λίγο από το χλώριο (αυτό είναι που θέλουμε). Αν δε μυρίζει σημαίνει ή ότι δεν έχει προστεθεί χλώριο εξ αρχής ή ότι έχει ήδη καταναλωθεί και πιθανώς να μην ήταν αρκετό ώστε να απολυμάνει το νερό (αυτό δεν το θέλουμε).

Δεδομένο 3’ : Όταν μυρίζει έντονα (και εννοούμε έντονα!) σημαίνει ότι προστέθηκε παραπάνω από όσο έπρεπε (αυτό δεν το θέλουμε)

Πιθανώς καρκινογόνες ουσίες παράγονται κατά την αντίδραση του χλωρίου με την οργανική ύλη του νερού. Οργανική ύλη όμως στα υπόγεια νερά είναι ελάχιστη ή μηδαμινή, εντοπίζεται κυρίως σε επιφανειακά νερά και πάντως όταν εντοπίζεται σε μεγάλες ποσότητες, το νερό απορρίπτεται προς χρήση ή οδηγείται για επεξεργασία.

Βέβαια όταν έχουμε το δεδομένο 3’ σημαίνει ότι παρόλο που κατά πάσα πιθανότητα δεν έχουν παραχθεί επικίνδυνες για την υγεία ουσίες μέσα στο νερό, είναι πιθανό το χλώριο που περισσεύει και είναι αυτό που μυρίζει, να αντιδράσει και να τις σχηματίσει μέσα στον οργανισμό μας ή μέσα στο φαγητό.

Όμως

α) δεν είναι σύνηθες (εννοούμε έντονη μυρωδιά!)

β) το αντιλαμβανόμαστε αμέσως και συνήθως δεν το πίνουμε

γ) μέσα σε μια ανοιχτή κανάτα με νερό το χλώριο που περισσεύει εξατμίζεται (εξαφανίζεται η μυρωδιά)

δ) με ένα απλό και φθηνό φίλτρο ενεργού άνθρακα στη βρύση που χρησιμοποιούμε συνήθως για πόση και μαγείρεμα ή και σε γραμμή παραγωγής π.χ. σε τρόφιμα, το χλώριο όπως και οργανικές ουσίες κατακρατώνται.

Το τελευταίο δεδομένο είναι ότι δυστυχώς λίγα πράγματα στη ζωή είναι απόλυτα ικανοποιητικά ή αποτελεσματικά όμως υπάρχουν λύσεις και προσπαθούμε πάντα να βρούμε τις βέλτιστες.

Στην υγειά μας!

 

Κωνσταντίνος Αβραμίδης
Χημικός Μηχανικός – Εργαστήριο αναλύσεων
Γ.Φώτα 21 Άργος Ορεστικό Καστοριά 52200
τηλ./fax 0030 24670 44087 κιν. 6945902234

Leave a Reply

Your email address will not be published.