Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς: Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2019-Πρόγραμμα

Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς: Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2019-Πρόγραμμα

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς σε συνεργασία με  την Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Καστοριάς, την  αγιογράφο – απόφοιτο της Σχολής Καλών Τεχνών Μαρία Τοτού και την ΕΦΑ Πόλης Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στο φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με εκπαιδευτικές δράσεις και ομιλία στο Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς και στο Αρχοντικό Τσιατσιαπά, αντίστοιχα. Οι εκδηλώσεις σ’ όλες τις περιοχές της Ευρώπης πραγματοποιούνται κάτω από το γενικό σύνθημα: «Ευρώπη μια κοινή κληρονομιά». Το γενικό θέμα για αυτή τη διετία φέρει τον τίτλο: «Τέχνες και Ψυχαγωγία- Αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο», είναι ευρύτατο και διαχρονικό και παρουσιάζει  πολλές παραμέτρους για διαπραγμάτευση, ενώ στον υπότιτλο τίθεται και το ζήτημα της πρόσβασης στην ψυχαγωγία.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς ορμώμενη από το κεντρικό θέμα, επέλεξε να οργανώσει  δράση για την εκπαιδευτική κοινότητα με τίτλο: «Τα μυστικά της βυζαντινής τέχνης», όπου οι μαθητές θα κλιθούν να ανακαλύψουν τον μυστικό κώδικα επικοινωνίας της αγιογραφίας, όπως αυτός αποτυπώνεται στα εκθέματα του Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς και να διασκεδάσουν μέσα από το βιωματικό εργαστήριο κατασκευής μιας βυζαντινής εικόνας.

Επιπλέον, θα γίνει παρουσίαση στο Αρχοντικό Τσιατσιαπά σε μία πολύ επίκαιρη ομιλία με τίτλο: «Οι αρχαιότητες του Μετρό Θεσσαλονίκης» από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας Εφορείας, των αρχαιοτήτων που εντοπίστηκαν κατά τις εργασίες για την κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης . Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό .

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΕΜΠΤΗ  26 -ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

«Τα μυστικά της Βυζαντινής Τέχνης»

(Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία) 9:00π.μ. έως 1:00μ.μ.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Ραντεβού κατόπιν συνεννοήσεως με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς

στο τηλ. 24670 88200.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ  5  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 (ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ)

«Οι αρχαιότητες του Μετρό Θεσσαλονίκης»

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΣΙΑΤΣΙΑΠΑ

 

Ώρα: 19:00.

Είσοδος  ελεύθερη.

Leave a Reply

Your email address will not be published.