Ερώτηση Ο. Τελιγιορίδου με θέμα: «Προβλήματα στη ρύθμιση διαδικασίας και όρων για την επιδότηση κόστους εργασίας σε επιχειρήσεις παραμεθόριων περιοχών»

Ερώτηση Ο. Τελιγιορίδου με θέμα: «Προβλήματα στη ρύθμιση διαδικασίας και όρων για την επιδότηση κόστους εργασίας σε επιχειρήσεις παραμεθόριων περιοχών»

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα στη Βουλή η Ολυμπία Τελιγιορίδου προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων για τα προβλήματα που προκύπτουν στην διαδικασία και τους όρους επιδότησης του κόστους εργασίας των επιχειρήσεων στις παραμεθόριες περιοχές.

Μία απόφαση άδικη εις βάρος των επιχειρήσεων καθώς προβλέπει συμψηφισμό με χρέη στο δημόσιο ή παρακράτηση για μελλοντικά χρέη.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες η κυβέρνηση οφείλει να αναθεωρήσει την απόφασή της και να βοηθήσει τις επιχειρήσεις  να παραμείνουν ενεργές.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

 Οικονομικών

Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Προβλήματα στη ρύθμιση διαδικασίας και όρων για την επιδότηση κόστους εργασίας σε επιχειρήσεις παραμεθόριων περιοχών»

Η Κυβέρνηση αποποιείται την ευθύνη να εφαρμόσει την απόφαση πληρωμής των επιδοτήσεων του κόστους εργασίας, μέσω του ΟΑΕΔ στις επιχειρήσεις παραμεθόριων περιοχών, βιοτεχνικές βιομηχανικές και άλλες, που νομίμως και εμπρόθεσμα είχαν κάνει τις σχετικές αιτήσεις τους.

Με την υπ’ αριθμό 47284/359/17-11-2020 ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν νέα αίτηση μέσω ΟΑΕΔ και μάλιστα διεκδικώντας μόνο τα ποσά της περιόδου από 1/7/2014 μέχρι 31/12/2015.

Η απόφαση είναι άδικη καθώς για να μπορεί να διεκδικήσει κάποιος επιχειρηματίας το συγκεκριμένο ποσό θα πρέπει να έχει οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Επιπρόσθετα αν τελικά καταστεί δικαιούχος μετά τον όποιο συμψηφισμό με τα χρέη του, το ποσό που υπολείπεται και πάλι θα συμψηφίζεται ή θα παρακρατείται από μελλοντικές απαιτήσεις της φορολογικής διοίκησης ή/και των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στην παράλογη αυτή απόφαση μπορεί κανείς να προσθέσει και τις τεχνικές και πρακτικές δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι υποψήφιοι δικαιούχοι καθώς τα δικαστήρια και οι επιχειρήσεις είναι κλειστά και οι δημόσιες υπηρεσίες είτε είναι κλειστές είτε υπολειτουργούν λόγω των συνθηκών που επικρατούν εξαιτίας της πανδημίας Covid-19 και του καθολικού lockdown στο σύνολο της χώρας.

Επειδή οι επιχειρηματίες παραμεθόριων περιοχών περιμένουν να δικαιωθούν αυτά τα ποσά, τα οποία πλέον καλούνται να διεκδικήσουν για ενάμιση χρόνο και όχι για πέντε, παραιτούμενοι των όποιων νομικών διεκδικήσεων στις οποίες έχουν προβεί,

Επειδή το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ποσών, αδίκως, παραγράφεται,

Επειδή είναι παράλογη η προϋπόθεση ύπαρξης οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία για να καταστεί κάποιος δικαιούχος,

Επειδή είναι απαράδεκτη η παρακράτηση των δικαιούμενων ποσών για συμψηφισμό με μελλοντικές απαιτήσεις,

Επειδή οι πιθανοί δικαιούχοι καθοδηγούνται στην δημιουργία νέων οφειλών,

Επειδή είναι σαφές ότι τελικά σε κανενός δικαιούχου λογαριασμό δεν θα πιστωθεί κάποιο πόσο,

Επειδή είναι αδύνατο, λόγω της πανδημίας Covid-19 και του καθολικού lockdown, να συγκεντρώσει κάποιος τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι τις 31/12/2020,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να δώσει παράταση πέραν της καταλυτικής ημερομηνίας 31/12/2020 ώστε να υποβάλει ο εκάστοτε δικαιούχος την αίτηση;
  2. Δεδομένου των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν λόγω της πανδημίας, προτίθεται η Κυβέρνηση να προβεί σε τροποποίηση και άρση του όποιου συμψηφισμού προβλέπεται για τις εν λόγω επιδοτήσεις και άρση της απαίτησης παραίτησης από τα διεκδικούμενα μέσω της νομικής οδού;
  3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση ώστε να ενισχύσει τις εν προκειμένω πληττόμενες επιχειρήσεις των παραμεθόριων αυτών περιοχών, οι οποίες προσδοκούσαν και έκαναν ανάλογο οικονομικό προγραμματισμό βασισμένο στην είσπραξη αυτών των ποσών;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Δρίτσας Θεόδωρος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Χαρίτου Δημήτρης

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Leave a Reply

Your email address will not be published.