Επιστολή Ολυμπίας Τελιγιορίδου προς τον υπουργό Υγείας κ. Κικίλια για την αναγκαιότητα test από τις Κινητές Ομάδες Υγείας στην ΠΕ Καστοριάς

Επιστολή Ολυμπίας Τελιγιορίδου προς τον υπουργό Υγείας κ. Κικίλια  για την αναγκαιότητα test από τις Κινητές Ομάδες Υγείας στην ΠΕ Καστοριάς

Καστοριά, 12 Απριλίου 2020

Προς Υπουργό Υγείας
κ. Βασίλειο Κικίλια

Θέμα: Αναγκαιότητα test από τις Κινητές Ομάδες Υγείας στην ΠΕ Καστοριάς

Κύριε Υπουργέ,
Η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς έχει πληγεί από τον covid19 περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της χώρας καθώς σε σχέση με τον πληθυσμό της στην επιδημιολογική αποτύπωση της νόσου έχει τη θλιβερή πανελλαδική πρωτιά σε κρούσματα και θανάτους.

Στις 8 Απριλίου με ΚΥΑ καθορίστηκε η σύσταση και λειτουργία 500 Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) ειδικού σκοπού για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού και για την παροχή νοσηλευτικής βοήθειας σε ύποπτα ή πιθανά κρούσματα κορονοϊού covid19 κατ’ οίκον υπό την καθοδήγηση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Παρά τη μεγάλη διασπορά του νοσήματος στην ΠΕ Καστοριάς – με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τους θανάτους – δεν υπάρχει συστηματική ιχνηλάτηση της νόσου. Με δεδομένο πως η στρατηγική των ελέγχων στην περιοχή μας είναι επιβεβλημένη, αιτούμαι να λειτουργήσουν Κινητές Ομάδες Υγείας στους 3 Δήμους της ΠΕ Καστοριάς . Δύο αυτοτελείς ΚΟΜΥ στο Δήμο Καστοριάς, που είναι ο πληθυσμιακά μεγαλύτερος και έχει 6 χωριά σε καραντίνα, και από μία αυτοτελής ΚΟΜΥ για το Δήμο Άργους Ορεστικού και το Δήμο Νεστορίου αντίστοιχα.

Η ανάγκη αυτή είναι επιτακτική για την αντιμετώπιση της εμφάνισης και διάδοσης του covid19. Μπορεί η περιοχή μας να έχει πληγεί πρώτη, οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε ώστε να θεραπευτεί και πρώτη.

Ελπίζοντας στην ανταπόκρισή σας.

Με εκτίμηση,
Ολυμπία Τελιγιορίδου

Leave a Reply

Your email address will not be published.