Επιστολή Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς για ζημίες σε καλλιέργειες παραγωγών

Επιστολή Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς για ζημίες σε καλλιέργειες παραγωγών

Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μαυρουδή Βορίδη καθώς και στον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α. Ανδρέα Λυκουρέντζο έστειλε, σήμερα Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, ζητώντας να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που υπέστησαν καταστροφή στις καλλιέργειές τους (φακές-ρεβίθια) λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Το περιεχόμενο της επιστολής παρατίθεται παρακάτω :

 

Κύριε Υπουργέ.

Κύριε Πρόεδρε.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς καλλιεργούνται περίπου τέσσερις χιλιάδες (4.000) στέμματα, εξαιρετικής ποιότητας φακές και ρεβίθια.

Το Μάιο της φετινής χρονιάς, δυσμενείς καιρικές συνθήκες (πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με παρατεταμένη ανομβρία που σε μερικές περιοχές οι βροχοπτώσεις του Μαΐου ήταν μόλις το 10% της προηγούμενης πενταετίας) ουσιαστικά κατέστρεψαν τις καλλιέργειες και εκμηδένισαν την παραγωγή.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των καιρικών φαινομένων στις καλλιέργειες της φακής και των ρεβιθιών και λόγω της μειωμένης ανάπτυξης των φυτών ήταν ανέφικτη η συλλογή τους.

Οι δυσμενής αυτές καιρικές συνθήκες έχουν καταγραφεί και από τους αγρομετεωρολογικούς σταθμούς της Π.Ε. Καστοριάς.

Στις δύσκολες εποχές τις οποίες διανύουμε οι αγρότες των οποίων επλήγησαν οι καλλιέργειες, στήριζαν τις ελπίδες τους σε μια καλή παραγωγή για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Δυστυχώς όμως η παραγωγή καταστράφηκε και πλέον ζητούν την αποζημίωση τους.

Σας επισυνάπτουμε στοιχεία με τα δεδομένα των αγρομετεωρολογικών μας σταθμών και φωτογραφικό υλικό από επισκέψεις μας στις πληγείσες περιοχές, με τις εγκαταλειμμένες (μη συγκομισθείσες) καλλιέργειες, και παρακαλούμε για ενέργειές σας για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης               

                                                                    Δημήτριος Ε. Σαββόπουλος

Leave a Reply

Your email address will not be published.