Εορταστικές Εκδηλώσεις Επετείου Θυσίας Αλέξανδρου Διάκου (1-11-1940) & αδελφοποίηση Δήμων Καστοριάς, Νεστορίου με Χάλκη

Εορταστικές Εκδηλώσεις Επετείου Θυσίας Αλέξανδρου Διάκου (1-11-1940) & αδελφοποίηση Δήμων Καστοριάς, Νεστορίου με Χάλκη

Από τις 10 έως τις 13 Νοεμβρίου 2016, θα πραγματοποιηθούν οι επετειακές εκδηλώσεις για την ηρωική θυσία του Δωδεκανήσιου Υπολοχαγού (ΠΖ) Αλέξανδρου Διάκου στην Πίνδο την 1ηΝοεμβρίου 1940, από τους ακριτικούς Δήμους Καστοριάς και Νεστορίου καθώς και της Π.Ε.Καστοριας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Χάλκης της Περιφέρειας Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Ιστορικό

Κατά την περίοδο των πρώτων ημερών του ελληνοαλβανικού πολέμου (28 Οκτωβρίου – 01 Νοεμβρίου 1940), τον τομέα της Πίνδου υπερασπιζόταν το Απόσπασμα Πίνδου του Συνταγματάρχη Δαβάκη με έδρα το Επταχώρι, υπαγόμενο Διοικητικά στο Τμήμα Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας (Τ.Σ.Δ.Μ.) με έδρα την Κοζάνη. Ο Υπολοχαγός (ΠΖ) Αλέξανδρος Διάκος, γεννηθείς στη Νήσο Χάλκη της Δωδεκανήσου, βρέθηκε με το λόχο του στα υψώματα του χωριού Ζούζουλης, συμβάλλοντας στην στρατιωτική επιχείρηση για την ανακοπή της επέλασης των ιταλικών δυνάμεων της επίλεκτης ιταλικής Μεραρχίας Τζούλια, που είχαν εισβάλλει στην ελληνική μεθόριο και κινούνταν ταχύτατα για την κατάληψη του Μετσόβου. Ο εν λόγω αξιωματικός, επιδεικνύοντας αξιοσημείωτο πατριωτισμό και απαράμιλλο θάρρος, επιχείρησε με τέσσερις διαδοχικές επιθέσεις να καταλάβει το ύψωμα Τσούκα απέναντι από το χωριό Φούρκα, το οποίο κατείχαν τα ιταλικά στρατεύματα. Στην τέταρτη έφοδο, ο Αλέξανδρος Διάκος δέχθηκε στο στήθος φονική ριπή ιταλικού πολυβόλου και έπεσε νεκρός. Ήταν ο πρώτος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, ο οποίος πότισε με το αίμα του τους ορεινούς όγκους της Πίνδου. Ο εντοπισμός, η μεταφορά και η ταφή της σορού του ηρωικού Έλληνα αξιωματικού, έγινε από κατοίκους της Ζούζουλης στο κοιμητήριο του χωριού.

Σκεπτικό

Η ιστορία σε πολλές περιπτώσεις διχάζει, όμως στην περίπτωση της θυσίας του Αλέξανδρου Διάκου, η ηρωική θυσία του ήρθε να ενώσει δύο ακριτικές περιοχές της ελληνικής μεθορίου. Μιας ορεινής, που  βρίσκεται στον ορεινό όγκο της Πίνδου ανάμεσα σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία και μιας νησιωτικής που βρίσκεται στη νοτιοανατολική γωνιά του ελληνικού αρχιπελάγους, τα Δωδεκάνησα. Με πρωτοβουλία των Δ.Σ. των πολιτιστικών φορέων των δύο περιοχών, και συγκεκριμένα του Επιμορφωτικού Συλλόγου Ζουζουλιωτών της Νέας Ζούζουλης Καστοριάς και του Πολιτιστικού Συλλόγου Χάλκης «Το Μύρτος» της Νήσου Χάλκης Δωδεκανήσου, αποφασίστηκε να συνδιοργανωθεί αφενός ο εορτασμός της επετείου της θυσίας του Δωδεκανήσιου Υπολοχαγού (ΠΖ) Αλέξανδρου Διάκου και αφετέρου, να προταθεί η αδελφοποίηση των Τοπικών Αυτοδιοικήσεών τους, δηλαδή του Δήμου Νεστορίου Καστοριάς και του Δήμου Χάλκης Δωδεκανήσου. Πρωτεύοντας στόχος όσων συνεργάστηκαν γι’ αυτές τις ενέργειες είναι η επιθυμία για μια παράλληλη πορεία προς το μέλλον δύο γεωγραφικά απομακρυσμένων ακριτικών κοινοτήτων της χώρας μας. Η ένδοξη πολεμική ιστορία του ελληνοαλβανικού μετώπου και η θυσία του πρώτου Έλληνα Αξιωματικού Αλέξανδρου Διάκου, σηματοδότησαν αφενός για τους Ζουζουλιώτες την αποχώρηση του Ιταλού εισβολέα από τα εδάφη της Πίνδου και αφετέρου για τους Χαλκίτες και Δωδεκανήσιους εν γένει, την παρακαταθήκη για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου από την ιταλική κατοχή, φέρνοντάς τους ψυχικά, συναισθηματικά και πνευματικά κοντά. Μέσα από αυτή την προσέγγιση, δίνεται η δυνατότητα για μελλοντικές συνεργασίες μέσα από κοινές πολιτιστικές και πνευματικές δράσεις και εκδηλώσεις, που θα κρατήσουν ζωντανή τόσο την ιστορική μνήμη, όσο και την αδελφική φλόγα ανάμεσα σε κοινωνίες που την έχουν ανάγκη.

Ενδεικτικό Πρόγραμμα Εκδηλώσεων:

  • 10-11-16 Άφιξη Δημάρχου, εκπροσώπων Δ.Σ. και Συλλόγου Χάλκης
  • 11-11-16 Παρέλαση για τα Ελευθέρια της Καστοριάς, θα παραστεί στους επισήμους ο Δήμαρχος Χάλκης και θα παρελάσει ο Σύλλογος τους, ως χαιρετισμός στην Καστοριά, μαζί με τους Ζουζουλιώτες. Η όλη εκδήλωση θα τελεστεί ενώπιων του Προέδρου της Δημοκρατίας .
  • Μετά τις εκδηλώσεις της απελευθέρωσης, ξενάγηση στα αξιοθέατα της Πόλης.
  • Το βράδυ θα ακολουθήσει δείπνο προς τιμήν των Χακλκητών και αδελφοποίηση Δήμου Καστοριάς με Χάλκης.
  • 12-11-16 Μεταφορά στην Ζούζουλη, ξενάγηση στο κενοτάφιο του Ήρωα, στο σημείο που έπεσε, στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης και στα αξιοθέατα του Δήμου Νεστορίου.
  • Το βράδυ θα ακολουθήσει δείπνο και αδερφοποίηση Δήμου Νεστορίου με Χάλκη.
  • 13-11-16 Λειτουργία και Μνημόσυνο υπέρ του Ήρωα και των Πεσόντων.
  • Στην συνέχεια, κατάθεση στεφάνων στο κενοτάφιο των Πεσόντων.
  • Δεξίωση στην Πλατεία του χωριού και αδελφοποίηση των Συλλόγων Ζούζουλης με Χάλκης και παρουσίαση παραδοσιακών χορών.

(Ενδεχόμενος στο πρόγραμμα μπορεί να υποστούν αλλαγές.)

Οι εκδηλώσεις είναι υπό την αιγίδα της Π.Ε. Καστοριάς

Leave a Reply

Your email address will not be published.