Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση κατασκευής του δικτύου μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου για Καστοριά, Μανιάκους, Άργος Ορεστικό και Γρεβενά

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση κατασκευής του δικτύου μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου  για Καστοριά, Μανιάκους, Άργος Ορεστικό και Γρεβενά

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης υπέγραψε την ένταξη της Πράξης “Ανάπτυξη συστημάτων μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου”, συνολικού προϋπολογισμού 22.865.607,55 €, εκ του οποίου η Δημόσια Δαπάνη ανέρχεται σε 12.817.495,17 ευρώ, που αφορά στη χρηματοδότηση δικτύου μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020, του ΕΣΠΑ.

Δικαιούχοι της Πράξης είναι η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου Ανώνυμη Εταιρεία, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών.

Το έργο αφορά στην κατασκευή νέου δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς και Γρεβενών, ώστε να καλύψει τις ανάγκες των δημόσιων κτηρίων (Νοσοκομεία και Μονάδες Υγείας, σχολεία και λοιπές εγκαταστάσεις), των εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών, καθώς και των οικιακών καταναλωτών, σε Καστοριά, Μανιάκους, Άργος Ορεστικό και των Γρεβενά, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης της Περιφέρειας από το πετρέλαιο με τη διείσδυση του φυσικού αερίου μέσω της αξιοποίησης της διέλευσης του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) από τη Δυτική Μακεδονία.

Κατά την υλοποίηση της Πράξης προβλέπεται η κατασκευή δικτύου μήκους περίπου 153 χιλιομέτρων και 4 σταθμών Μέτρησης και Ρύθμισης πίεσης, προμήθεια των απαραίτητων υλικών, καθώς και αρχαιολογική επίβλεψη σε σημεία και περιοχές που θα υποδείξουν οι κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων.

Η τροφοδότηση των δικτύων διανομής θα πραγματοποιηθεί από τον αγωγό ΤΑΡ μέσω εξόδου που θα κατασκευαστεί θέση Πορειά και στη συνέχεια θα κατασκευαστεί το δίκτυο Μέσης Πίεσης που θα τροφοδοτήσει τις πόλεις της Καστοριάς, των Μανιάκων και του Άργους Ορεστικού. Η πόλη των Γρεβενών θα τροφοδοτηθεί με συμπιεσμένο φυσικό αέριο που θα παραλαμβάνεται από σταθμό συμπίεσης που θα κατασκευαστεί επίσης στην θέση Πορειά.

Η δράση εντάσσεται στο ευρύτερο επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης νέων αστικών δικτύων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο γεωγραφικό εύρος, καλύπτοντας σε πρώτη φάση τους εγγύτερους «μη ενεργειακούς» οικισμούς στον TAP που διέρχεται από τη Δυτική Μακεδονία (Καστοριά, Μανιάκοι, Άργος Ορεστικό, Γρεβενά).

Από τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου της ανάπτυξης των συστημάτων μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου που ανέρχεται σε περίπου 22,8 εκ. ευρώ, το ποσό των 12,8 εκ. ευρώ αποτελεί τη Δημόσια Δαπάνη και καλύπτεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020, με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Ταμείου (ΕΤΠΑ) και Εθνικών Πόρων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020, καθώς και τις δράσεις που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο αυτού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Ειδικής Υπηρεσίες Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Δυτική Μακεδονία” 2014-2020, στη διεύθυνση www.pepdym.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.