Διπλάσιο επίδομα θέρμανσης θα δοθεί στους κατοίκους ορεινών περιοχών

Διπλάσιο επίδομα θέρμανσης θα δοθεί στους κατοίκους ορεινών περιοχών

Τη φωτιά  που έχει ανάψει στις τσέπες των καταναλωτών η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στο 1,14 ευρώ το λίτρο στην Αττική και έως 1,25 ευρώ τα λίτρο στη νησιωτική Ελλάδα επιχειρεί να σβήσει η κυβέρνηση. Η έκρηξη της τιμής κατά 22% σε σχέση με πέρυσι οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ράλι των τιμών του αργού πετρελαίου αν και αξίζει να σημειωθεί ότι το 50% της λιανικής στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι φόροι.

Μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου χθες, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι εξετάζεται η δυνατότητα ενίσχυσης του προϋπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης από το υπερπλεόνασμα ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η αύξηση το ποσού του επιδόματος θέρμανσης το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 12,5 ευρώ το λίτρο τουλάχιστον στα 25 ευρώ το λίτρο για τους δικαιούχους της πρώτης ζώνη δηλαδή για τους νομούς  Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων και Σερρών. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η αύξηση να αφορά και άλλους νομούς.

Η διαφορά ανάμεσα στη μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι τον Οκτώβριο (94,4 λεπτά το λίτρο) και τη φετινή πρεμιέρα αγγίζει τα 20 λεπτά . Μετά από δύο διαδοχικές περικοπές, το κονδύλι για επίδομα θέρμανσης δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ (από 110 εκατ. ευρώ) με τα ποσά της ενίσχυσης να έχουν μειωθεί δραστικά.

Το επίδομα, με τα σημερινά δεδομένα χορηγείται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και το ύψος του, το οποίο κυμαίνεται από 50 έως και 250 ευρώ,  διαφοροποιείται ανάλογα με την κλιματική ζώνη στην οποία διαμένουν οι δικαιούχοι. Υπολογίζεται σε συνάρτηση με τα τετραγωνικά της κύριας κατοικίας του δικαιούχου με βάση υπολογισμού τα 12,5 λεπτά το λίτρο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης δεν αναμένεται να αλλάξουν για τους δικαιούχους. Πιο συγκεκριμένα επίδομα πετρελαίου θέρμανσης δικαιούνται:

  • Άγαμος: Εισόδημα (τεκμαρτό ή πραγματικό) έως 12.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 100.000 ευρώ.
  • Έγγαμος χωρίς παιδιά: Εισόδημα έως 20.000 ευρώ και αξία ακινήτων  έως 200.000 ευρώ.
  • Έγγαμος με 1 παιδί:  Εισόδημα έως 22.000  ευρώ και αξία ακινήτων  έως 200.000 ευρώ.
  • Έγγαμος με 2 παιδιά: Εισόδημα έως 24.000 ευρώ  και αξία ακινήτων  έως 200.000 ευρώ.
  • Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω: Εισόδημα έως 26.000 ευρώ και αξία ακινήτων  έως 200.000 ευρώ.
  • Μονογονεϊκές οικογένειες: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ  συν 2.000 ευρώ  για κάθε παιδί μετά το πρώτο και αξία ακινήτων  έως 200.000 ευρώ.

Πηγή: news.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.