Διενέργεια εμβολιασμού της άγριας πανίδας έναντι του ιού της Λύσσας από αέρος με εμβολιακά δολώματα

Διενέργεια εμβολιασμού της άγριας πανίδας έναντι του ιού της Λύσσας από αέρος με εμβολιακά δολώματα

Από το τμήμα Κτηνιατρικής της ΠΕ Καστοριάς και σύμφωνα με τη Διεύθυνση Υγείας των Ζώων του Υπ.Α.Α.Τ., γνωστοποιείται η έναρξη της φθινοπωρινής εκστρατείας του 2018 για τον από του στόματος εμβολιασμό των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι ρίψεις αναμένεται να ξεκινήσουν την 01η  Οκτωβρίου 2018.

Θα καλυφθούν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Σερρών, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Άρτας, Ροδόπης, Ξάνθης, Έβρου, Καβάλας, Δράμας και οι περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ευρυτανίας, Πρέβεζας και Αιτωλοακαρνανίας που βρίσκονται σε ακτίνα 50km γύρω από εντοπισμένα κρούσματα Λύσσας. 

Το πρόγραμμα της εναέριας διανομής εμβολίων-δολωμάτων είναι το ακόλουθο:

  • Έναρξη (01/10/2018) από την αερολέσχη της Ξάνθης.
  • Μετάβαση στην αερολέσχη Παναγίτσας Εδέσσης (περίπου στις 07-10 Οκτωβρίου). Συνέχιση των ρίψεων για 7 – 9 πτητικές ημέρες καλύπτοντας τις περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, βορειοδυτικές περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τις βόρειες περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
  • Μετάβαση στο αεροδρόμιο Τερψιθέας Λάρισας (περίπου 16-19 Οκτωβρίου).
  • Τέλος οι ρίψεις θα ολοκληρωθούν από την αερολέσχη του Αγρινίου με εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης τις 22-25 Οκτωβρίου.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα αυτό, και με την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, η εμβολιακή καμπάνια του Φθινοπώρου του 2018 εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου 2018.

Οι πτήσεις θα ξεκινούν με την ανατολή του ήλιου και θα διαρκούν μέχρι τη δύση. Εάν οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τις πτήσεις σε μία περιοχή, οι ρίψεις θα γίνονται σε άλλες κοντινές περιοχές και τα αεροσκάφη θα επιστέφουν για εμβολιασμούς στην αρχική περιοχή μόλις ο καιρός το επιτρέψει. Γίνεται κατανοητό ότι το πρόγραμμα μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

Τα εμβόλια περιέχουν ζωντανό-ελαττωμένης λοιμογόνου δύναμης ιό της λύσσας. Ως εκ τούτου, σε καμιά περίπτωση δεν  επιτρέπεται η επαφή με τα εμβόλια-δολώματα. Εάν χρειαστεί να απομακρυνθεί το εμβόλιο-δόλωμα από κάποιο σημείο, απαραίτητη είναι η χρήση γαντιών ή πλαστικής σακούλας. Σε περίπτωση που κάποιο ζώο προσλάβει το εμβόλιο-δόλωμα, δεν πρέπει να γίνει προσπάθεια απομάκρυνσής του από το στόμα του ζώου. Σε περίπτωση κατάποσης  του δολώματος, συστήνεται να μην έρθει σε επαφή ο ιδιοκτήτης του ζώου ή γενικότερα άλλα άτομα με το ζώο που προσέλαβε το δόλωμα για τουλάχιστον μία ημέρα μετά την πιθανή πρόσληψη του εμβολιακού δολώματος.

Για το πρόγραμμα πτήσεων και ρίψεων θα υπάρχει ενημέρωση από την προηγούμενη ημέρα.

Συνημμένα αποστέλλεται Δελτίο Τύπου της Υπηρεσίας για τον εμβολιασμό των αλεπούδων.

Leave a Reply

Your email address will not be published.