Γώγος: Γιατί μας ανησυχούν οι 3 νέες μεταλλάξεις

Γώγος: Γιατί μας ανησυχούν οι 3 νέες μεταλλάξεις

Συναγερμός έχει σημάνει στη χώρα μετά την εμφάνιση μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού. Ο καθηγητής Παθολογογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ επισήμανε ότι τα κρούσματα με τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού αλλάζει τα δεδομένα κυρίως ως προς την επιτήρηση που πρέπει να έχουμε αυτή τη στιγμή για να μπορούμε να καταγράψουμε τι γίνεται ακριβώς με τα μεταλλαγμένα στελέχη. «Πρέπει να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση αυτών που έρχονται από το εξωτερικό και ιχνηλάτηση για τη διασπορά τους. Είναι μια πιο πολύπλοκη διαδικασία. Αυτή τη στιγμή κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη εντοπίζονται κυρίως σε Αθήνα και Κρήτη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, εκτός από τη μετάλλαξη που προέρχεται από τη Βρετανία, έχουν εντοποστεί δύο ακόμα από τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, οι οποίες φαίνεται ότι είναι πιο μεταδοτικές. Αυτό όμως που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία, σύμφωνα με τον κ. Γώγο είναι αφενός ότι μπορεί να υπάρχει αδυναμία ελέγχου των αντισωμάτων που υπάρχουν ήδη από το προηγούμενο στέλεχος, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος που είχε νοσήσει, μπορεί να επαναμολυνθεί και αφετέρου τίθεται και θέμα θεραπείας και με τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία στρέφονται προς συγκεκριμένο στέλεχος.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ο καθηγητής τόνισε ότι «το εμβόλιο φαίνεται ότι καλύπτει τη βρετανική μετάλλαξη και κατά πάσα πιθανότητα και τις άλλες δύο μεταλλάξεις. Το πρόβλημα που μπορεί να υπάρξει στο μέλλον είναι να δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη. Έτσι, είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε μαζικούς, γρήγορους εμβολιασμούς για να προλάβουμε τις εξελίξεις». Συμπλήρωσε δε ότι οι εταιρείες μπορούν μέσα σε δύο μήνες να παράγουν εμβόλια καινούριας στόχευσης πολύ πιο εύκολα.

Με αφορμή το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εντοπίστηκε θετικός στον κορωνοϊό παρά το ότι είχε κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, ανέφερε ότι η πρώτη δόση αφήνει μια ανοσία της τάξεως του 50% αφού περάσουν 15 μέρες και πρόσθεσε ότι «για να είμαστε σίγουροι για την ανοσία θα πρέπει να έχει γίνει και η δεύτερη δόση και να έχουν περάσει 7 μέρες για το εμβόλιο της Pfizer και 14 για της Moderna. Ο κ. Εξαδάκτυλος κόλλησε 10 μέρες μετά τη πρώτη δόση και είναι μεγάλο το διάστημα για να έχει επωαστεί από πριν. Αυτό συμβαίνει και δεν πρέπει ποτέ να είμαστε σίγουροι μετά την πρώτη δόση».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι τα μέτρα ατομική προστασίας θα τα έχουμε για μεγάλο διάστημα ακόμα δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα περάσουμε και το καλοκαίρι με τέτοια μέτρα. Όμως δε θα έχουμε lockdown και περιοριστικά μέτρα που θα επηρεάζουν την καθημερινότητά μας.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο να τεθεί η χώρα εκ νέου σε lockdown, επισήμανε ότι «πάντα υπάρχει ενδεχόμενο να ξανακλείσουμε αλλά αν προσέξουμε τώρα και τηρούμε τα μέτρα, θα πάμε καλύτερα. Όπως βλέπετε, παρά το γεγονός ότι βλέπουμε αυτές τις εικόνες, η ροή των κρουσμάτων είναι χαμηλή».

Παράλληλα, ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος Μ. Λαζανάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι η επιτροπή έχει συζητήσει και το ενδεχόμενο να μπει «κόφτης» στις μετακινήσεις, στην περίπτωση που υπάρξει έξαρση.

Πηγή: skai.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.