Βότκα: Θερμίδες, υδατάνθρακες και διατροφικά στοιχεία

Βότκα: Θερμίδες, υδατάνθρακες και διατροφικά στοιχεία

Μπορεί να κάνετε υγιεινή διατροφή λόγω καλοκαιριού αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι…
δεν διασκεδάζετε κιόλας! Η βότκα είναι ένα από τα πιο χαμηλά σε θερμίδες αλκοολούχα ποτά και έχει μηδενικούς υδατάνθρακες, γι ‘αυτό είναι ένα ποτό που προτιμάται από τους διαιτολόγους, ειδικά για όσους θέλουν να κάνουν δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων όπως η διατροφή του Paleo ή του Atkins.

Απλά πρέπει να προσέξετε τα κοκτέιλ με βότκα και ζάχαρη, τα σνακ που συνοδεύουν τη βότκα αργά το βράδυ και να πίνετε μόνο με μέτρο για να προστατεύσετε γενικότερα την υγεία σας.

Η βότκα δεν περιέχει τίποτα άλλο από αιθανόλη και νερό. Αυτό σημαίνει ότι η βότκα έχει ελάχιστα θρεπτική αξία. Δεν υπάρχουν ζάχαρη, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, χοληστερόλη, λίπος, νάτριο, βιταμίνες ή μέταλλα στη βότκα. Όλες οι θερμίδες προέρχονται από το ίδιο το αλκοόλ.

Πόσες θερμίδες έχει μια βότκα;

Η βότκα θεωρείται χαμηλής θερμιδικής αξίας σε σχέση με το κρασί ή τη μπίρα. Όσο περισσότερη αλκοόλη έχει, τόσο περισσότερες θερμίδες περιέχει. Για να το διαπιστώσετε μπορείτε να τσεκάρετε των αριθμό των proof, που αναφέρεται στο ποσοστό αλκοόλης στο υγρό.

Μπορείτε να υπολογίσετε το ποσοστό της αλκοόλης, διαιρώντας το proof στο μισό. Για παράδειγμα, 100 proof σημαίνουν 50 τοις εκατό αλκοόλ, ενώ 80 proof είναι 40 τοις εκατό αλκοόλ.

Όσο περισσότερα είναι τα proof, τόσο μεγαλύτερη είναι η μέτρηση των θερμίδων (και τόσο μεγαλύτερη επίδραση έχει το  αλκοόλ που κυκλοφορεί στο αίμα σας). Για μια μερίδα βότκα (45ml), ο αριθμός των θερμίδων έχει ως εξής:

70 proof: 85 θερμίδες

80 proof: 96 θερμίδες

90 proof: 110 θερμίδες

100 proof: 124 θερμίδες

Το αλκοόλ δεν είναι υδατάνθρακας. Οι θερμίδες στην βότκα προέρχονται μόνο από το αλκοόλ. Το καθαρό οινόπνευμα περιέχει περίπου 7 θερμίδες ανά γραμμάριο. Για αναφορά, οι υδατάνθρακες και η πρωτεΐνη περιέχουν αμφότερα περίπου 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, ενώ το λίπος περιέχει περίπου 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Αυτό σημαίνει ότι το αλκοόλ είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τους υδατάνθρακες ή τις πρωτεΐνες και μόνο ελαφρώς lλιγότερο από το λίπος.

Η περιεκτικότητα σε θερμίδες είναι γενικά η ίδια μεταξύ των διαφόρων brands βότκας. Oι One, Smirnoff, Grey Goose, Skyy και Absolut είναι βότκες με 80 proof και η καθεμία περιέχει 96 θερμίδες ανά μερίδα (45ml).

Η βότκα έχει υδατάνθρακες;

Τα αποσταγμένα αλκοολούχα ποτά, όπως η βότκα, το ρούμι, το ουίσκι και το τζιν, περιέχουν μόνο αλκοόλ, έτσι έχουν μηδενικούς υδατάνθρακες. Αν ελέγχετε την πρόσληψη υδατανθράκων, η βότκα είναι μια βέλτιστη επιλογή.

Αυτό μπορεί να φαίνεται περίεργο δεδομένου ότι η βότκα είναι φτιαγμένη από τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες όπως το σιτάρι και οι πατάτες. Ωστόσο, οι υδατάνθρακες αφαιρούνται κατά τη διάρκεια των διαδικασιών ζύμωσης και απόσταξης.

Οι υδατάνθρακες και οι θερμίδες σε σύγκριση με άλλους τύπους αλκοόλ

Άλλα αποσταγμένα ποτά, όπως το ρούμι, το ουίσκι, το τζιν και η τεκίλα περιέχουν περίπου τον ίδιο αριθμό θερμίδων με τη βότκα και καθόλου υδατάνθρακες. Φυσικά, εξαρτάται από το brand & τα proofs.

Ορισμένες μάρκες ρούμι, για παράδειγμα, περιέχουν πρόσθετα μπαχαρικά και ζάχαρη που αλλάζουν τη γεύση και το θρεπτικό περιεχόμενο.

Η αρωματισμένη βότκα έχει περισσότερες θερμίδες;

Οι βότκες με πρόσθετα γεύσης μπορούν να κάνουν μια πιο νόστιμη εμπειρία και μπορεί επίσης να εξαλείψουν την ανάγκη για κοκτέιλ υψηλής θερμιδικής αξίας όπως το cranberry  ή ο χυμός πορτοκαλιού. Σήμερα, μπορείτε να βρείτε βότκα με  οποιαδήποτε φυσική ή τεχνητή γεύση.

Το καλύτερο είναι όμως ότι οι περισσότερες εκδόσεις δεν περιέχουν επιπλέον θερμίδες από την απλή βότκα!

Προσέξτε να μην μπερδέψετε τη βότκα με τη γεύση με τα ποτά που περιέχουν βότκα και αρωματισμένα ζαχαρούχα σιρόπια που προστίθενται μετά τη διαδικασία ζύμωσης και απόσταξης. Αυτά τα προϊόντα περιέχουν συχνά πολλές περισσότερες θερμίδες από μια απλή εκχυλισμένη βότκα.

Να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες προσεκτικά. Αν δεν μπορείτε να βρείτε πληροφορίες διατροφής στην ετικέτα του προϊόντος, δοκιμάστε να αναζητήσετε τον ιστότοπο του παραγωγού.

Ποτά με βότκα χαμηλών θερμίδων

Η βότκα από μόνη της δεν έχει καμιά άλλη γεύση εκτός από το χαρακτηριστικό κάψιμο από το αλκοόλ που μάλιστα πολλοί βρίσκουν δυσάρεστο.

Πολλοί από αυτούς που πίνουν βότκα επιλέγουν να συνδυάσουν βότκα με γλυκούς χυμούς ή αναψυκτικά  για να ενισχύσουν  τη γεύση. Όμως η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη αυτών  μπορεί να προκαλέσει όλεθρο στη διατροφή σας.

Ένα φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού, για παράδειγμα, περιέχει 112 θερμίδες, ενώ ένα αναψυκτικό  έχει πάνω από 140 θερμίδες ανά κουτί. Οι περισσότερες από αυτές τις θερμίδες προέρχονται από τη ζάχαρη.

Αντί για ζαχαρούχα υγρά, διατηρήστε τη χαμηλή περιεκτικότητα που έχει μια βότκα σε θερμίδες και υδατάνθρακες προσθέτοντας ένα από τα παρακάτω:

σόδα ή τόνικ
αραιωμένο χυμό cranberry ή λεμονάδας
παγωμένο τσάι
φύλλα μέντας και ένα γλυκαντικό χωρίς θερμίδες (όπως stevia)
Βότκα και απώλεια βάρους

Το αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένης της βότκας, παρεμβαίνει στη διαδικασία καύσης του λίπους του σώματός μας. Κανονικά, το ήπαρ μας μεταβολίζει (διασπάει) τα λίπη. Όταν το αλκοόλ είναι παρόν, ωστόσο, το συκώτι μας προτιμά να διασπά πρώτα το αλκοόλ και μετά το λίπος.

Ο μεταβολισμός των λιπών μπλοκάρει ενώ το σώμα σας χρησιμοποιεί το αλκοόλ για ενέργεια. Αυτό δεν είναι καλό για κάποιον που προσπαθεί να χάσει βάρος.

Ενώ το να πιεί κάποιος μια βότκα μπορεί να μην θεωρείται μεγάλο θέμα, καθώς περιέχει κάτω από 100 θερμίδες, οι περισσότεροι από εμάς όμως δεν σταματούν μόνο σε ένα ποτό. Η κατανάλωση μόνο τριών ποτών βότκας προσθέτει 300 θερμίδες στην πρόσληψη σας για την ημέρα. Αυτό είναι περίπου το ίδιο με ένα cheeseburger του McDonald’s!

Το αλκοόλ μας κάνει να χάσουμε τις αναστολές μας, μπλέκει  τις ορμόνες μας (αδρεναλίνη και κορτιζόλη) και αυξάνει τις επιθυμίες μας για τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υδατάνθρακες.

Η βότκα μπορεί να είναι μια καλή επιλογή σε σχέση με άλλα είδη αλκοόλ όπως η μπύρα ή τα ζαχαρούχα κοκτέιλ, αλλά αν παρακολουθείτε το βάρος σας, πρέπει να αντιμετωπίζετε τη βότκα σαν να κάνατε ένα κομμάτι κέικ ή ένα μπισκότο που το φυλάτε για μια ειδική περίσταση.

Βότκα takeaway

Η βότκα είναι ένα ποτό χαμηλών θερμίδων χωρίς υδατάνθρακες, λίπος ή ζάχαρη και γι’ αυτό δεν έχει θρεπτική αξία. Αν είστε σε δίαιτα ή απλά θέλετε να πιείτε χωρίς υπερβολική ποσότητα θερμίδων, η βότκα είναι μια καλή επιλογή. Έχει λιγότερες θερμίδες και υδατάνθρακες από μπύρα, κρασί, σαμπάνια και τα κοκτέιλ.

Ανακατέψτε βότκα με σόδα ή λεμόνι ή τόνικ για να διατηρήσετε χαμηλή την ποσότητα θερμίδων και υδατανθράκων, αλλά πάντα προσπαθήστε να κρατήσετε την πρόσληψη αλκοόλ σε ένα λογικό ελάχιστο, καθώς οι θερμίδες μπορούν να προστεθούν γρήγορα.

Θυμηθείτε ότι το συκώτι σας δεν μπορεί να σας βοηθήσει με την καύση λίπους εάν είναι απασχολημένο με την επεξεργασία αλκοόλ. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι πολύ επιζήμια για την υγεία σας.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Αλκοόλ και Αλκοολισμού (NIAAA) θεωρεί ότι τα επίπεδα κατανάλωσης «χαμηλού κινδύνου» είναι το πολύ 4 ποτά την ημέρα και όχι περισσότερο από 14 ποτά την εβδομάδα για τους άνδρες.

Για τις γυναίκες, τα επίπεδα είναι χαμηλότερα – όχι περισσότερο από 3 ποτά την ημέρα και συνολικά 7 ποτά την εβδομάδα. Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στον εγκέφαλο, στο ήπαρ, στην καρδιά και σε άλλα ζωτικά όργανα. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Επίσης, μην πίνετε βότκα ή άλλο τύπο αλκοόλ εάν είστε έγκυος.

Πηγή

Leave a Reply

Your email address will not be published.