Αποκάλυψη «φωτιά» για την σύνδεση ταμειακών με TAXIS – Μήνες έτοιμες οι διατάξεις αποκαλύπτει ο Δ. Κατράδης

Αποκάλυψη «φωτιά» για την σύνδεση ταμειακών με TAXIS – Μήνες έτοιμες οι διατάξεις αποκαλύπτει ο Δ. Κατράδης

Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Τι προβλέπουν και πώς θα συμβάλουν, αν νομοθετηθούν και εφαρμοστούν, στον δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής-«Εμφανείς λόγοι» για τους οποίους δεν νομοθετούνται δεν υπάρχουν-Από το 2013 είναι έτοιμος ο server για την υποδοχή και την επεξεργασία των στοιχείων-Αποκαλύψεις-φωτιά σε αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου του Σ.Ε.Κ.Τ. στα dikaiologitika.gr

Έτοιμη από τον Ιανουάριο του 2016 είναι η νέα νομοθετική ρύθμιση για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τις πληροφοριακές υποδομές του υπουργείου Οικονομικών και την ηλεκτρονική διαβίβαση των δεδομένων των εκδιδόμενων τιμολογίων και αποδείξεων στην Γ.Γ.Δ.Ε. για επεξεργασία και έλεγχο. Η υπουργική απόφαση που ρύθμιζε τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου αυτού είχε ετοιμαστεί πολύ νωρίτερα, από τον Ιούλιο του 2015! Κι όμως μέχρι σήμερα ούτε η νομοθετική ρύθμιση ούτε η υπουργική απόφαση έχουν προωθηθεί για θεσμοθέτηση και εφαρμογή. Η τεχνική υποδομή για την υποδοχή και την επεξεργασία των δεδομένων των φορολογικών στοιχείων είναι έτοιμη από τον Σεπτέμβριο του 2013, δηλαδή εδώ και 3 χρόνια, ενώ οι αρχικές εξουσιοδοτικές διατάξεις είχαν νομοθετηθεί από το 2011, αλλά – με νόμο που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η-1-2015 – καταργήθηκαν!

Η νέα νομοθετική ρύθμιση και η εφαρμοστική υπουργική απόφαση, που παραμένουν στα συρτάρια των γραφείων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών εδώ και πάρα πολλούς μήνες, προβλέπουν την αποστολή των δεδομένων όλων των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων στον server της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων όχι μόνο μέσω διασυνδεδεμένων ταμειακών μηχανών αλλά και μέσω μηχανημάτων POS και κινητών τηλεφώνων με υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας.

Στις αποκαλύψεις αυτές προβαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών Συστημάτων Δημήτρης Κατράδης σε αποκλειστική του συνέντευξη στα dikaiologitika.gr. Σύμφωνα με τον κ. Κατράδη, η νομοθέτηση και εφαρμογή του μέτρου που προβλέπει την ηλεκτρονική διαβίβαση των δεδομένων των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων στη Γ.Γ.Δ.Ε. θα συμβάλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Αναλυτικά, οι απαντήσεις του κ. Κατράδη στο www.dikaiologitika.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.