Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ρεμπέτης Αγάθωνας Ιακωβίδης

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ρεμπέτης Αγάθωνας Ιακωβίδης

Σε ηλικία 65 ετών έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Τετάρτης (5/8) ο γνωστός Θεσσαλονικιός ρεμπέτης Αγάθωνας Ιακωβίδης.

Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου του 1955) στη Θεσσαλονίκη.

Το 2013 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διεθνή διαγωνισμό της Eurovision μαζί με το συγκρότημα Koza Mostra με το τραγούδι «Alcohol Is Free», το οποίο ήρθε 6ο στον τελικό με 152 ψήφους.

 

 

Αγάθωνας Ιακωβίδης: Το πλούσιο βιογραφικό του

Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης γεννήθηκε στον Ευαγγελισμό της επαρχίας Λαγκαδά από γονείς Μικρασιάτες πρόσφυγες, το 1955. Τα πρώτα του μουσικά ακούσματα προέρχονται από τον κοινωνικό του περίγυρο και είναι έντονα διαποτισμένα από τις μελωδίες της Μικράς Ασίας.

Με τη μουσική αρχίζει να ασχολείται συστηματικά από το 1973. Αυτοδίδακτος, με μόνο οδηγό τα μουσικά του ακούσματα, μαθαίνει σχεδόν όλα τα έγχορδα που χρησιμοποιούνται στα ρεμπέτικα τραγούδια: κιθάρα, μπαγλαμά, ούτι, μπουζούκι, τζουρά, μαντόλα και μαντολίνο.

Το επαγγελματικό του ξεκίνημα γίνεται στις μπουάτ της Θεσσαλονίκης. Σύντομα αντιλαμβάνεται ότι ο μουσικός χώρος που τον ενδιαφέρει πραγματικά και ταιριάζει απόλυτα στη φωνή του είναι το ρεμπέτικο τραγούδι, στο οποίο και αφιερώνεται έκτοτε αποκλειστικά.

Είχε στην κατοχή του μεγάλη συλλογή δίσκων γραμμοφώνου με σπάνιες εκτελέσεις ρεμπέτικων τραγουδιών, πολλές από τις οποίες είχε παρουσιάσει σε μουσικές εκπομπές στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης (Α103, 904).

Το 1978 ιδρύει το Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης με το οποίο ηχογραφεί δύο δίσκους, εμφανίζεται σε διάφορα μαγαζιά και πραγματοποιεί πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

Το 1981 κατεβαίνει για μερικά χρόνια (ως το 1987) στην Αθήνα, όπου και συνεργάζεται με μουσικούς όπως ο Κώστας Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Κόρος, ο Βασίλης Σούκας, ο Λάζαρος Κουλαξίζης, ο Νίκος Φιλιππίδης, ο Νίκος Χατζόπουλος, κ.ά.Το 1987 παντρεύεται την Εριφύλη Χοντολίδου και αποκτούν ένα γιο, τον Νίκο, που σπουδάζει φυσικός, παίζει ούτι και συμμετέχει με τον Αγάθωνα σε πολλές συναυλίες και σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Είχε εμφανιστεί σε πόλεις και χωριά σε όλη την Ελλάδα και είχε προσκληθεί για προσωπικές συναυλίες, σχεδόν σε όλη την Ευρώπη στις Η.Π.Α. και στην Αυστραλία.

Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης ήταν αφοσιωμένος στο ρεμπέτικο και δημοτικό τραγούδι. Τα υπηρετούσε από το 1973, αρνούμενος πεισματικά να μετακινηθεί σε άλλα δημοφιλέστερα είδη.

Σε όλες τις προσωπικές δισκογραφικές του δουλειές παρουσίαζε συστηματικά το ρεμπέτικο τραγούδι, ερμηνεύοντας τόσο παλιά και άγνωστα ρεμπέτικα (στηριζόμενος, κατά μεγάλο μέρος, στο αρχειακό του υλικό), όσο και γνωστά και πολυτραγουδισμένα.

Πηγή: newsbeast.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.