Ένας περιβαλλοντικός θησαυρός στην Ισπανία υπό απειλή

Ο υγρότοπος Ντονιάνα οδεύει προς τη λίστα των απειλούμενων Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Το Εθνικό Πάρκο Ντονιάνα της Ισπανίας πιθανόν να μπει στη λίστα των απειλούμενων Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα κατά των απειλών που αντιμετωπίζει ο υγρότοπος, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση από το WWF.

Ένας θησαυρός που απειλείται

kkliro

  • 6 εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά κάθε χρόνο βρίσκουν καταφύγιο στη Ντονιάνα
  • Φιλοξενεί πάνω από 4.000 είδη ζώων και φυτών
  • Προσφέρει καταφύγιο για τον ιβηρικό λύγκα, ένα από τα σπανιότερα αιλουροειδή του κόσμου
  • Προσφέρει θέσεις εργασίας από την αλιεία, τη γεωργία, την επιστημονική έρευνα και τον οικοτουρισμό στους 200.000 κατοίκους της περιοχής

Το νερό που φτάνει στον υγρότοπο έχει μειωθεί κατά 80%. ενώ υπάρχουν 1.000 παράνομα πηγάδια και 3.000 εκτάρια παράνομων αγροκτημάτων.

Μετά από καταγγελίες του WWF και άλλων οργανώσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασίες κατά της ισπανικής κυβέρνησης για την κακοδιαχείριση των υδάτων της Ντονιάνα.

uio

Ο υγρότοπος της Ντονιάνα αντιμετωπίζει την προοπτική να αποξηρανθεί εντελώς μετά από χρόνια κακής διαχείρισης και υπερεκμετάλλευσης των υδάτινων πόρων του.

«Η προστασία της Ντονιάνα δεν είναι απλά ένα θέμα τοπικού ή εθνικού ενδιαφέροντος. Η Ντονιάνα είναι από τους σημαντικότερους υγρότοπους στον κόσμο, δίνει καταφύγιο σε εκατομμύρια πουλιά και απειλούμενων ειδών, αποτελεί το αστέρι των προστατευόμενων περιοχών της Ευρώπης», δήλωσε ο Χουάν Κάρλος Ντελ Όλμο, διευθυντής του WWF Ισπανίας.

Η Ντονιάνα μπορεί στη θεωρία να προστατεύεται από αρκετές διεθνείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για τη φύση, όμως η ισπανική κυβέρνηση έχει αποτύχει να προστατεύσει τον υγρότοπο αποτελεσματικά.

Επιβλαβείς βιομηχανικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της εντατικής γεωργίας και τροποποιήσεων των ποταμών που τροφοδοτούν τον υγρότοπο, έχουν ως αποτέλεσμα η Ντονιάνα να έχει χάσει το 80% των φυσικών βάλτων της από τις αρχές του 20ου αιώνα.

«Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι: είτε η ισπανική κυβέρνηση θα τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τη διαφύλαξη αυτής της ζωτικής σημασίας περιοχής που παρέχει οφέλη σε ολόκληρο τον κόσμο, ή θα επιτρέψει την υπερεκμετάλλευσή της ως το σημείο δίχως επιστροφή. Η κατάσταση είναι ήδη κρίσιμη και τώρα έχουμε την ντροπιαστική προοπτική της τοποθέτησης στη λίστα των απειλούμενων Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς», δήλωσε ο διευθυντής του WWF Ισπανίας.

Πηγή: wwf.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.