Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Χαλέπι

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Χαλέπι

Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την σοβαρή κατάσταση που επικρατεί στο ανατολικό Χαλέπι στη Συρία.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα της Ρωσίας προκειμένου να καταθέσει ενώπιον του ΟΗΕ ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Γενεύη.

Σημειώνεται ότι ο ντε Μιστούρα προειδοποίησε την Πέμπτη ότι οι συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, ενδέχεται να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ως τα τέλη του 2016 εάν ο συριακός στρατός, με την βοήθεια των Ρώσων συμμάχων του, συνεχίσει την ευρείας κλίμακας επιχείρηση στην περιοχή.

Παράλληλα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση στους μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μέτωπο Φάτεχ αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο αλ Νόσρα, το παρακλάδι στη Συρία της Αλ Κάιντα), ζητώντας τους να φύγουν από το ανατολικό Χαλέπι.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, η χερσαία και εναέρια επιχείρηση των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση και την Πέμπτη στο βόρειο Χαλέπι, καθώς οι αντάρτες κατέλαβαν νέες θέσεις στην πόλη μετά την ανακοίνωση της Δαμασκού ότι θα περιορίσει τις επιχειρήσεις της.

 Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι ζουν στις συνοικίες του Χαλεπιού που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, εντελώς αποκομμένοι από την υπόλοιπη χώρα εξαιτίας της πολιορκίας του συριακού στρατού.

Σύμφωνα με τον ντε Μιστούρα, 376 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και ακόμη 1.266 έχουν τραυματιστεί στους μαζικούς βομβαρδισμούς του συριακού στρατού και των Ρώσων συμμάχων του από τις 22 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.