Έβερεστ: Δεκάδες ορειβάτες προσπερνούν πτώμα για να φτάσουν στην κορυφή του (Photos)

Έβερεστ: Δεκάδες ορειβάτες προσπερνούν πτώμα για να φτάσουν στην κορυφή του (Photos)

Ενας ακόμα ορειβάτης έχασε τη ζωή του στο Εβερεστ, την Τρίτη, στη διάρκεια της κατάβασης από την κορυφή, στην πλευρά του Νεπάλ, ενώ ένας άλλος, βρέθηκε λιπόθυμος πριν λίγες ημέρες και διασώθηκε.

Ετσι, ο αριθμός των νεκρών και αγνοούμενων ορειβατών κατά τη φετινή ορειβατική σεζόν, σε αυτή την πλευρά του βουνού, που είναι και η πιο δημοφιλής, έχει ανέβει πλέον στους εννέα.

Πριν από μερικές μέρες, η φωτογραφία της τεράστιας ουράς που σχηματίζεται κοντά στην κορυφή του Έβερεστ, από ορειβάτες που εκμεταλλεύονται το σύντομο «παράθυρο» ευνοϊκών συνθηκών για να σκαρφαλώσουν στη στέγη του κόσμου, έκανε τον γύρο του διαδικτύου.

Ήταν μία συγκλονιστική εικόνα, που συζητήθηκε εκτενώς στα social media, και έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό το φαινόμενο του «μποτιλιαρίσματος» που παρουσιάζεται τη συγκεκριμένη εποχή στην επιβλητική βουνοκορφή.

 

Δυστυχώς πρόκειται για ένα φαινόμενο με τραγικές επιπτώσεις, αφού στοιχίζει κάθε χρόνο τη ζωή σε δεκάδες ορειβάτες, λόγω της εξάντλησης από την πολύωρη αναμονή και ορθοστασία σε ένα περιβάλλον με ελάχιστο οξυγόνο και κινδύνους να ελλοχεύουν παντού.

Αρκετοί ορειβάτες, επιστρέφοντας, μιλούν για μια εφιαλτική εμπειρία, με ανταγωνιστικό κλίμα ανάμεσα στα άτομα που περιμένουν στην ουρά, εντάσεις και αδιαφορία για τον συνάνθρωπο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένας Καναδός κινηματογραφιστής, ο οποίος πόσταρε στα social media μια φωτογραφία που τράβηξε ο ίδιος από την «ουρά του θανάτου» στο Έβερεστ.

Στην αδιανόητη εικόνα, βλέπουμε δεκάδες ορειβάτες να περπατούν, ο ένας πίσω από τον άλλον, προς την κορυφή, προσπερνώντας ένα πτώμα που κρέμεται από το σχοινί δίπλα τους.

Οι περισσότεροι από τους θανάτους φέτος στο Έβερεστ αποδίδονται στην εξάντληση και την κόπωση, που επιδεινώνονται εξαιτίας του συνωστισμού ορειβατών που επικρατεί προς και από την κορυφή, ο οποίος προκαλεί καθυστερήσεις.

Ο συνωστισμός που παρατηρείται στη «Ζώνη του Θανάτου», την περιοχή στο Εβερεστ πάνω από τα 8.000 μέτρα όπου οι συνθήκες (ψύχος, άνεμος, έλλειψη οξυγόνου, επικίνδυνη διαδρομή) είναι αμείλικτες, είναι εξαιρετικά επικίνδυνος.

Από το 1953, 5.000 ορειβάτες έχουν ανέβει στην κορυφή, από τους οποίους οι 300 πέθαναν κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς τους.

Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.