Χαμηλά στην εθνική κατάξη για το 2015 το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Χαμηλά στην εθνική κατάξη για το 2015 το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Πολύ χαμηλά στην εθνική κατάταξη για το 2015 βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, μόλις στη 18η θέση και νούμερο 2.364 διεθνώς.

Κάποια άλλα ελληνικά Πανεπιστήμια, ωστόσο, τα πηγαίνουν καλύτερα, με το ΑΠΘ να βρίσκεται στη θέση 234 διεθνώς, σύμφωνα .με την κατάταξη «Webometrics Ranking of World Universities» του Ισπανικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών CSIC για το 2015.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ημερησίας “μέλη της παγκόσμιας επιστημονικής ελίτ είναι οι Έλληνες. Στη λίστα με τους κορυφαίους επιστήμονες, ως προς την επιρροή τους στη διεθνή βιβλιογραφία, βρίσκονται συνολικά 714 Έλληνες από τους οποίους μόλις οι 103 ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Οι υπόλοιποι βρίσκονται «αυτοεξόριστοι» στο εξωτερικό.

Την ίδια ώρα, σε πείσμα των ερευνητών της Σαγκάης που εξαιρούν από τη διάσημη λίστα τους τα ελληνικά ΑΕΙ, Ισπανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι 18 ελληνικα? πανεπιστη?μια περιλαμβα?νονται στη λίστα με το 10% των καλυ?τερων πανεπιστημίων διεθνως. Η Ελλαδα διαθέτει 13 πανεπιστημια στα κορυφαία 100 της Ευρώπης, καταλαμβάνοντας την 11η θεση, μετα τη Γερμανι?α.

Ειδικότερα, ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμμετοχή των Ελλήνων καθηγητών και ερευνητών στους επιστήμονες με μεγάλη επιρροή στη διεθνή βιβλιογραφία. Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται σε πρόσφατη έκδοση του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Stanford, Ιωάννη Ιωαννίδη («Tractatus για την έκτη φήμη», εκδόσεις «ΚΑΚΤΟΣ»), συνολικά 714 είναι οι Έλληνες επιστήμονες οι οποίοι ασκούν σημαντική επιρροή στην επιστημονική σκέψη μέσα από τον όγκο και την ποιότητα του συγγραφικού και ερευνητικού τους έργου.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται 26 καθηγητές και ερευνητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). «Ο αριθμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός, αν ληφθεί υπόψη ότι μόνο ένας στους επτά (14%) από τους 714 έζησε ή ζει στην Ελλάδα, ενώ όλοι οι άλλοι ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό (86%), όπου αρκετοί γεννήθηκαν, ενώ ακόμη περισσότεροι έφυγαν ως μετανάστες. Συνεπώς, 103 επιστήμονες από τη συγκεκριμένη λίστα ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και το περίπου 25% εξ αυτών ανήκουν στο επιστημονικό δυναμικό του πανεπιστημίου μας», τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το ΕΚΠΑ.

Η σύνταξη του καταλόγου βασίστηκε σε πέντε κριτήρια, που αφορούν μεταξύ άλλων τις αναφορές που έχει το έργο των επιστημόνων, ενώ τα δεδομένα έχουν συλλεχθεί και ενημερωθεί μέχρι το πρώτο μισό του 2016 και στηρίζονται στη βάση Google Scholar ως προς τον αριθμό αναφορών, καθώς η βάση αυτή έχει την καλύτερη κάλυψη των περισσότερων γνωστικών περιοχών. Όσοι έχουν επιλεγεί καλύπτουν και τα πέντε κριτήρια και ανήκουν περίπου στο κορυφαίο 0,2% των επιστημόνων ανάμεσα σε όλους όσοι έχουν δημοσιεύσει τουλάχιστον μια επιστημονική δημοσίευση.

Η ισπανική κατάταξη

Υψηλές θέσεις κατέχουν τα ελληνικά πανεπιστήμια, σύμφωνα με την κατάταξη «Webometrics Ranking of World Universities» του Ισπανικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών CSIC για το 2015, στην οποία αξιολογήθηκαν 20.372 ιδρύματα από 207 χώρες παγκοσμίως. Μεταξύ των ελληνικών Πανεπιστημίων, πρώτο έρχεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο κατατάσσεται στο ανώτερο 1% διεθνώς, ενώ εννέα πανεπιστημια περιλαμβάνονται στο ανωτερο 5% της παγκόσμιας κατάταξης.

panepistima ethnikh katataxi

Πηγή: xronos-kozanis.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.