Φρενίτιδα στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για μια θέση στο Δημόσιο

Φρενίτιδα στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για μια θέση στο Δημόσιο

«Μάχη» για μια θέση στο Δημόσιο θυμίζουν οι υποψήφιοι των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ στα χρόνια της κρίσης και της πρωτοφανούς ανεργίας.

Η κατάρρευση των μισθών του ιδιωτικού τομέα, σε συνδυασμό με την επικράτηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης αναβίωσε το όνειρο του Δημοσίου για χιλιάδες Έλληνες πτυχιούχους αλλά και απόφοιτους Λυκείου, που μπροστά στην εργασιακή ασφάλεια θυσιάζουν την καριέρα τους και τις όποιες μισθολογικές απαιτήσεις θα είχαν με βάση τα προσόντα τους.

Ολοένα και περισσότεροι υποψήφιοι των διαγωνισμών ΑΣΕΠ στέλνουν την αίτηση τους με την ελπίδα να διεκδικήσουν μια μόνιμη θέση εργασίας σε κάποιο δημόσιο φορέα, ακόμη και αν δεν είναι πάνω στο αντικείμενο ή τον τόπο διαμονής τους.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΑΣΕΠ, το 2016 έγιναν περί τις 5.000 προσλήψεις μονίμου προσωπικού και 12.000 προσλήψεις εποχικού. Ωστόσο ενώ παλαιότερα η αναλογία θέσεων και υποψηφίων κυμαίνονταν στο 1 προς 4 και 1 προς 5, τώρα υποβάλλουν 30, 40 ακόμη και 70 άτομα αίτηση για μια θέση στον… ήλιο.

Πρωτοφανής συνωστισμός παρατηρήθηκε στον διαγωνισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης και 404 θέσεις Γραμματέων στα δικαστήρια. Στον διαγωνισμό προσήλθαν 31.221 υποψήφιοι, με αποτέλεσμα το site του ΑΣΕΠ να «πέσει» για αρκετές ημέρες από την τεράστια επισκεψιμότητα.

Φρενίτιδα επικράτησε και στον διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας για την πλήρωση 1.666 θέσεων παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Μέσα σε λίγες ημέρες κατατέθηκαν 36.201 αιτήσεις από πολίτες που δήλωναν πρόθυμοι να εργαστούν οπουδήποτε στη χώρα, μόνο και μόνο για να διασφαλίσουν έναν μισθό της τάξης των 780 ευρώ τον μήνα μεικτά.

Μάλιστα οι 36.201 υποψήφιοι δήλωσαν 23 διαφορετικές προτιμήσεις σε νοσοκομεία, καταθέτοντας συνολικά 860.368 διαφορετικές προτιμήσεις. Για θέσεις τραυματιοφορέων, βοηθών θαλάμου, σαβανωτών και καθαριστριών που κάποτε κανείς δεν ενδιαφερόταν, κατατέθηκαν χιλιάδες αιτήσεις. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπήρξαν υποψήφιοι που απέκρυψαν τίτλους σπουδών και προσόντα, μόνο και μόνο για να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας τους.

Ομοίως για την προκήρυξη των 257 θέσεων σε φορείς του Υπουργείου Υγείας και στο Αρεταίειο Νοσοκομείο υποβλήθηκαν συνολικά 21.020 αιτήσεις, τις 70 θέσεις στην ΕΥΑΘ διεκδίκησαν 4.023 υποψήφιοι, ενώ για 48 θέσεις τακτικού προσωπικού σε ΕΛΣΤΑΤ, ΟΣΕ, ΕΑΑ και Εθνικό Τυπογραφείο υποβλήθηκαν συνολικά 3.490 αιτήσεις.

Όλα αυτά αποδεικνύουν πως το Δημόσιο έχει επιστρέψει στη συνείδηση των πολιτών ως ο καλύτερος εργοδότης, με την πιθανή επιτυχία σε έναν διαγωνισμό ΑΣΕΠ να ισοδυναμεί με κλήρωση του…τζόκερ!

insider.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.