Τσίπρας: Συμφωνία στο Eurogroup ή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής

Τσίπρας: Συμφωνία στο Eurogroup ή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής

Τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, ακόμη και πριν από το Πάσχα και σε κάθε περίπτωση μέσα στον Απρίλιο, εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής, προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Αυτό είπε ο πρωθυπουργός, στις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε για πολύ καιρό ακόμη παιχνίδια του ελληνικού λαού», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης το ΔΝΤ για τις «παράλογες απαιτήσεις» του και εμμέσως τη Γερμανία.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε για πολύ καιρό ακόμη παιχνίδια του ελληνικού λαού», σημείωσε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι «βρισκόμαστε μια ανάσα από συμφωνία στο Eurogroup» και πρόσθεσε: «Αν δεν έχουμε απόφαση την Παρασκευή, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε επίπεδο κορυφής πριν από το Πάσχα και σε κάθε περίπτωση μέσα στον Απρίλη». Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν γίνεται κάθε φορά η συμφωνία να χαλάει στο παρά πέντε και ότι «δεν μπορούμε να παίζουμε τις κουμπάρες» συμπληρώνοντας ότι «έχω ζητήσει από τον Τουσκ αν δεν γίνει κάτι στο Εurogroup να ζητήσει τη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής αλλά νομίζω ότι δεν θα χρειαστεί».

«Η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος κατηγόρησε τους συγκεκριμένους εκπροσώπους των θεσμών ότι «παραβιάζουν τα συμφωνηθέντα και επαναφέρουν αρνητικά σενάρια για την Ελλάδα και την Ευρώπη, σε μια πολύ ευαίσθητη συγκυρία για την ίδια την Ευρώπη».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι το καλοκαίρι του 2015, με τη συμφωνία του Ιουλίου, μπήκε οριστικό τέλος στα καταστροφολογικά σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Το πολιτικό σχέδιο αυτό ηττήθηκε οριστικά το καλοκαίρι του 2015. Όμως, κάποιοι από τους πιστωτές εμφανίζονται αμετανόητοι και οι καθυστερήσεις που επιφέρουν στην αξιολόγηση βάζουν σε κίνδυνο τη διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας».

Προέβλεψε επίσης ότι σε ομαλές συνθήκες, η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια «σε ένα χρόνο από σήμερα» και έκανε αναλυτική αναφορά στους επιδόσεις της οικονομίας το 2016 και τις προβλέψεις για το 2017 που δείχνουν έξοδο από την κρίση.

Τουσκ: Ελπίζω ότι είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε συμφωνία

Σημάδια ανάκαμψης βλέπει στην Ελλάδα ο κ. Ντόναλντ Τουσκ όπως ανέφερε κατά τις δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Με αφορμή τη συνεδρίαση του Eurogroup ανέφερε ότι «ελπίζω ότι είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε μια συμφωνία». Ακόμη δήλωσε ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά (οικονομική, μεταναστευτική). Η καταπολέμηση της ανεργίας εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα.

Πηγή: insider.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.