Το Facebook προσπαθεί να σβήσει εικόνες παιδικής πορνογραφίας που βρέθηκαν στην πλατφόρμα του

Το Facebook προσπαθεί να σβήσει εικόνες παιδικής πορνογραφίας που βρέθηκαν στην πλατφόρμα του

Σφοδρές επικρίσεις σχετικά με τον χειρισμό εικόνων παιδικής πορνογραφίας που «φιλοξενούνται» στην πλατφόρμα του έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα το Facebook.

Το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC είχε αποστείλει Facebook δεκάδες εικόνες παιδικής πορνογραφίας που είχε ανακαλύψει στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο μόλις το 20% αυτών αφαιρέθηκαν. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του και μετά από έρευνα που διεξήγαγε, οι εικόνες αυτές περιλαμβάνονται σε ομάδες τις οποίες έχουν δημιουργήσει άνδρες που θέλουν να συζητούν για την ανταλλαγή φωτογραφιών που φαίνεται ότι διαθέτουν περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας. Όταν το BBC απέστειλε παραδείγματα εικόνων στο Facebook, η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης προχώρησε στην αναφορά των δημοσιογράφων που εμπλέκονταν στις αστυνομικές αρχές, ενώ σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε ότι «είναι ενάντια στη νομοθεσία οποιαδήποτε διανομή εικόνων εκμετάλλευσης παιδιών».

Στους όρους χρήσης που βρίσκονται στην αρχική σελίδα του Facebook υπάρχει ο κανόνας ότι διαγράφεται οποιοδήποτε άσεμνο υλικό, ενώ υπάρχει ειδικό εικονικό κουμπί αναφοράς. «Γυμνό ή άλλου είδους σεξουαλικά προκλητικό περιεχόμενο», δεν επιτρέπεται στην πλατφόρμα του. Επιπλέον, ενθαρρύνει τους χρήστες να αναφέρουν οποιοδήποτε τέτοιου είδους περιεχόμενο περιέλθει στην αντίληψή τους. Όπως υποστηρίζει η αμερικανική εταιρεία, έχει βελτιώσει το εν λόγω σύστημά του, μετά από καταγγελίες που είχαν έρθει στο φως το περασμένο έτος.

Ωστόσο, όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το BBC, παιδεραστές χρησιμοποιούν «μυστικές» ομάδες για συναντήσεις ή για την ανταλλαγή εικόνων.

Προκειμένου να ελέγξει τα όσα υποστηρίζει το Facebook, το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο χρησιμοποίησε το ειδικό εικονικό κουμπί αναφοράς με σκοπό να προειδοποιήσει την εταιρεία για την ύπαρξη τουλάχιστον 100 εικόνων που φαίνεται ότι είναι ενάντια στην πολιτική της. Από αυτές μόλις οι 18 αφαιρέθηκαν. Σύμφωνα με τις αυτοματοποιημένες απαντήσεις του Facebook, οι λοιπές 82 δεν παραβίαζαν τα «πρότυπα της κοινότητας».

Επιπλέον, οι κανόνες της ιστοσελίδας απαγορεύουν τη χρήση της πλατφόρμας σε ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα. Ωστόσο το BBC βρήκε τουλάχιστον 5 ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί για παιδεραστία να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του Facebook και τους οποίους ανέφερε στην ιστοσελίδα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κανένας από αυτούς τους λογαριασμούς δεν έχει καταργηθεί.

Αργότερα το Facebook παρείχε ανακοίνωση σχετικά με την υπόθεση.

«Εξετάσαμε προσεκτικά το περιεχόμενο που αναφέρθηκε σε εμάς και πλέον έχουν αφαιρεθεί όλα τα στοιχεία τα οποία είτε ήταν παράνομα είτε ενάντια στα πρότυπά μας. Το περιεχόμενο αυτό δεν υπάρχει πλέον στην πλατφόρμα μας. Έχουμε πάρει το θέμα πολύ σοβαρά και θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το σύστημα αναφοράς. Είναι ενάντια στο νόμο για οποιονδήποτε να διανέμει εικόνες εκμετάλλευσης παιδιών».

πηγή:topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.