Το “Κέλετρον αγάπη για το παιδί” για την γιορτή της μητέρας

Το “Κέλετρον αγάπη για το παιδί” για την γιορτή της μητέρας

Η μητρότητα αποτελεί κορυφαία στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας. Η ιδιότητα της μητέρας που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε γυναίκας μπορεί να αποκτηθεί τόσο με την τυπική βιολογική διαδικασία, όσο και από το θεσμό της υιοθεσίας, η οποία είναι συνυφασμένη με τις πιο υψηλές έννοιες, της προσφοράς, της προστασίας, της αποδοχής, της στήριξης, της φροντίδας και πάνω απ’ όλα της αγάπης.

Η σχέση μητέρας – παιδιού είναι η μακροβιότερη σχέση που υπάρχει. Για το παιδί η μητέρα είναι η πρώτη παιδαγωγός που συμβάλει στην διαμόρφωση της ηθικής και πνευματικής ανάπτυξης του, όσο και της προσωπικότητας του. Είναι αυτή που θα εμφυσήσει στο παιδί τις αξίες για τη ζωή, που θα του μάθει να υιοθετεί το καλό ή το κακό και ν’ αξιολογεί πρόσωπα και καταστάσεις.

Υπάρχει ορισμός της καλής μητέρας;

Όπως δεν υπάρχει ο ορισμός για τον καλό γονέα, έτσι δεν υπάρχει και για την καλή μητέρα. Υπάρχει όμως η αρκετά καλή μητέρα. Η αρκετά καλή μητέρα είναι εκείνη που αποδέχεται τον εαυτό της, δεν προσπαθεί να είναι τέλεια, καταλαβαίνει τα λάθη της, δέχεται ότι μπορεί να έχει και αντιφατικά συναισθήματα για το παιδί της, αλλά προπάντων βοηθάει το παιδί της να αποκτήσει την αυτονομία του. Συνήθως μια αρκετά καλή μητέρα είναι αυτή που έχει πάρει τη δυνατότητα από τη δικιά της μητέρα να προσφέρει αγάπη, να νοιάζεται για το παιδί της και να μην το χρησιμοποιεί για τις δικές της ανάγκες. Μια αρκετά καλή μητέρα είχε τις περισσότερες φορές και εκείνη μια αρκετά καλή μητέρα. Η μητρότητα είναι βίωμα.

‘’Δεν υπάρχει τρόπος να γίνεις τέλεια μητέρα, υπάρχουν όμως εκατομμύρια τρόποι να γίνεις καλή’’. Τζιλ Τσώρτσιλ

Το βαρύ φορτίο της ευθύνης της ανατροφής των παιδιών σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλές φορές η γυναίκα καλείται να υπηρετήσει μια πρακτική ενασχόληση που απαιτεί δεξιότητες και γνώσεις, έχει σαν αποτέλεσμα την ενοχοποίηση και τα πολλά αδιέξοδα. Καθημερινά οι μητέρες καλούνται να αναμετρηθούν με μητρικά πρότυπα με τον φόβο να μην χρεωθούν τους όρους της «αδιάφορης και κακής μητέρας» και να μην αποτελούν την αιτία των παιδικών τραυμάτων των παιδιών τους.

Η μητρότητα δεν μπορεί να στηριχτεί στην θεωρία, αλλά στο ένστικτο. Οι ρόλοι ανήκουν στο θέατρο και όχι σε ανθρώπους με νου και αισθήματα. Οι συμβουλές από κάποιον ειδικό ή έμπιστο άτομο πολλές φορές είναι σημαντικές, κανείς όμως δεν ξέρει καλύτερα από μια μητέρα. Απλώς συχνά δεν ξέρει ότι τα ξέρει. Το σημαντικό είναι να αφουγκράζεται τις ανάγκες του παιδιού της, να ακούει τον εαυτό της και να προσπαθεί να τονώσει την αυτοπεποίθησή της, άσχετα με το τι θα πει ο καθένας. Να είναι ψυχικά ήρεμη και υγιής. Να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της και να τον φροντίζει. Γιατί είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως μια χαρούμενη μητέρα κάνει χαρούμενο ένα παιδί.

Μητέρα θα πει ασφάλεια, φροντίδα, αγκαλιά, ευαισθησία, και αγάπη άνευ όρων.

Η μητρική αγάπη είναι απέραντη, ανιδιοτελής, ακούραστη, αγνή, πάντα ίδια και αληθινή, δεν γνωρίζει τόπο, χρόνο και ηλικία.

Χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες!!

‘’Μια ανώτερη αγάπη ζει μέσα στην γυναίκα, η αγάπη της αιωνιότητας. Η μητρική αγάπη είναι αρχή και τέλος κάθε αγάπης. Με αόριστη λαχτάρα, αγαπά η γυναίκα κάθε τι αδύναμο και εύθραυστο, προαισθανόμενη αχνά το μέλλον. Σκορπά στον κόσμο την σπορά της συμπόνιας. Δεν ξέρει ότι ο προορισμός της συμπόνιας είναι το δικό της παιδί. (….) Στην αγκαλιά της σηκώνει κάθε τι μικρό, όπως θα σηκώσει το παιδί στο μητρικό της στήθος. Μια θεία διάσταση υπάρχει στην γυναίκα, η αγάπη της αιωνιότητας. Η μητρική αγάπη είναι η αρχή και το τέλος κάθε αγάπης. Η πιο βαθιά αγάπη υπάρχει στην γυναίκα, που, με αόριστη λαχτάρα, αναζητεί τον ίδιο της τον εαυτό και τον προορισμό της, την αγάπη της μητέρας, την αιώνια αγάπη’’(Groddeck, 2010)

Απόσπασμα από το βιβλίο του Georg Groddeck “Το μέλλον είναι γένους θηλυκού”(2010)

Βιβλιογραφία

Groddeck, G. (2010). To μέλλον είναι γένος θηλυκού. (Παπασπύρου, Ν. μεταφ.). Αθήνα: Ροές.

Mαλικιώση – Λοϊζου Μαρία (2012). Συμβουλευτική Ψυχολογία. Aθήνα: Πεδίο

Schaffer, R. (1983). Μητρική Φροντίδα. Αθήνα: Κάκτος.

Μαλέα Γεωργία

Ψυχολόγος- MSc Σχολικής Ψυχολογίας

Συντονίστρια του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Παιδιού

«Μία Ζεστή Αγκαλιά για το Παιδί»

Leave a Reply

Your email address will not be published.