Στροφή στο κοινωνικό κράτος και στους πολίτες, κάνει η κυβέρνηση

Στροφή στο κοινωνικό κράτος και στους πολίτες, κάνει η κυβέρνηση

Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων σε Υγεία, Παιδεία και κοινωνική αλληλεγγύη, αποτελούν τους τρεις τομείς στους οποίους η κυβέρνηση φιλοδοξεί να κάνει τις πιο εμβληματικές παρεμβάσεις στην καθημερινότητα των πολιτών σε μια προσπάθεια να ισοφαρίσει την ιδεολογική μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε τομείς όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και ο συμβιβασμός με τις πάλαι ποτέ επάρατες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα.

– Στην Υγεία, έχει ήδη κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας και τον Ιούνιο αναμένεται να αρχίσουν να λειτουργούν οι πρώτες αποκεντρωμένες δομές. Επίσης, αναμένεται νέος νόμος για το σύστημα προμηθειών και αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική, ενώ προχωρά και ο σχεδιασμός για την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών.

– Στην Παιδεία, μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να ολοκληρωθεί ο σχετικός διάλογος και να παρουσιαστεί το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα εισαχθούν στη Βουλή οι αλλαγές στα διοικητικά των ΑΕΙ και στις μεταπτυχιακές σπουδές.

– Στην κοινωνική αλληλεγγύη, η κυβερνητική προσπάθεια συνεχίζεται με τα μέτρα προστασίας του παιδιού και των νέων, τα οποία ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στο Συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πολύ σημαντική είναι και η νομοθετική παρέμβαση που προετοιμάζεται για την ανάδοχη υιοθεσία. Επίσης, προχωρά η ενιαιοποίηση όλης της επιδοματικής πολιτικής μέσω της ανάδειξης του ΟΓΑ σε ενιαίο φορέα επιδομάτων και της ρύθμισης του πλαισίου για τα ιδρύματα και τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα. Ακόμη, ολοκληρώνεται το πληροφοριακό σύστημα στο οποίο θα εντάσσονται όλοι οι ωφελούμενοι, τα ιδρύματα και τα προγράμματα του τομέα και το οποίο θα εξυπηρετεί τους πολίτες μέσω 254 κέντρων κοινότητας.

Σημαντικές αλλαγές εκκρεμούν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου έχει κατατεθεί ήδη πολυνοσμοσχέδιο με διάφορες διατάξεις. Επίσης, τον Μάιο θα κατατεθεί νομοσχέδιο που αφορά στην ισότητα των φύλων και μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου αναμένεται η ολοκλήρωση του διαλόγου για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη» (θεσμικό πλαίσιο, αρμοδιότητες, σχέσεις με αποκεντρωμένη διοίκηση), στον οποίο θα περιλαμβάνεται και η θέσπιση της απλής αναλογικής. Τέλος, τους επόμενους μήνες θα ενταθεί ο διάλογος για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ήδη προγραμματίζονται πολλές ανοιχτές συζητήσεις από τις περιφέρειες και άλλους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς και κινήματα.

Πηγή: koolnews.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.