Με συγκρατημένη αισιοδοξία αναμένει η κυβέρνηση την «ετυμηγορία» των θεσμών για μέρισμα και βραχυπρόθεσμα – Καθησυχάζει για β’ αξιολόγηση

Με συγκρατημένη αισιοδοξία αναμένει η κυβέρνηση την «ετυμηγορία» των θεσμών για μέρισμα και βραχυπρόθεσμα – Καθησυχάζει για β’ αξιολόγηση

Το βλέμμα  στη συνεδρίαση του Euroworking Group αύριο Τρίτη έχει στραμμένο η κυβέρνηση, καθώς εκεί οι εκπρόσωποι των θεσμών θα αποφανθούν αν το κοινωνικό μέρισμα προς τους συνταξιούχους είναι συμβατό με τη συμφωνία, όπως και το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι η κυβέρνηση περιμένει τη συνεδρίαση της Τρίτης αν και η επίκληση του κλίματος στήριξης στις Βρυξέλλες την περασμένη Πέμπτη  και των μηνυμάτων που εκπέμφθηκαν από τους θεσμούς σε πρώτη φάση (εξέφρασαν ανησυχία μεν αλλά εκτίμησαν ότι δεν επηρεάζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2017 και 2018) προδίδουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος… θα «ξεπαγώσει» στην επικείμενη συνεδρίαση.

Σε κάθε περίπτωση οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος:

–Συνδέονται με την πρώτη αξιολόγηση επομένως δεν επηρεάζουν τη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης

–Ούτως ή άλλως πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή στις αρχές ή στα μέσα Ιανουαρίου, οπότε το «πάγωμα» λίγων ημερών ( κι εφόσον τελικώς  αυτό αρθεί) δεν αλλάζει κάτι.

Επίσης το μήνυμα που στέλνουν αναφορικά με το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης είναι ότι η σχετική διαπραγμάτευση συνεχίζεται κανονικά, χωρίς τα γεγονότα των τελευταίων ημερών να επηρεάζουν την πορεία της.

 

Ντομπρόφκσις και Ρέγκλινγκ: κινούμαστε σε σωστή κατεύθυνση

Σε αυτό το κλίμα συνηγορούν και τα όσα δήλωσε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις ο οποίος κρατά χαμηλούς τόνους:  σημείωσε ότι η κατάσταση είναι πιο «ταραχώδης» απ’ ό,τι πριν μερικές εβδομάδες αλλά όχι αδιέξοδη ενώ πρόσθεσε πως η περιπλοκή που προκλήθηκε από την «μονομερή» ενέργεια της κυβέρνησης να ανακοινώσει τις παροχές ήταν «περιττή και άχρηστη» αλλά «η εκτίμησή μας είναι ότι η Ελλάδα είναι εντός στόχων για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 0,5% για φέτος και 1,75% του χρόνου και ακόμη επεξεργαζόμαστε τα μέτρα που θα χρειαστούν για το 2018, αλλά και εκεί η απόσταση δεν είναι τόσο μεγάλη που δεν γεφυρώνεται. Οπότε μπορεί κάποιος να πει ότι το πρόγραμμα σε γενικές γραμμές βρίσκεται εντός τροχιάς όσον αφορά τη δημοσιονομική απόδοση, προχωράει το θέμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, συνεχίζονται οι συζητήσεις για τα εργασιακά, υπάρχουν σειρά από θέματα που πρέπει να συζητηθούν, αλλά συνολικά δεν βρισκόμαστε τόσο μακριά».

Ξεκαθάρισε πάντως – αφήνοντας ενδεχομένως και μια αιχμή περί βιασύνης της κυβέρνησης – πώς «για να καταλήξουμε στο αν υπάρχει επίτευξη ή όχι των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, πρέπει να περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα τον Απρίλιο (επικυρωμένα από την Eurostat) και να μη βασιστούμε σε προβλέψεις.

Ωστόσο, από το Μαξίμου αντιδρούν στην εκτίμηση Ντομπρόφσκις ότι μετά τα όσα συνέβησαν η «τεχνική συμφωνία» ενώ θα έκλεινε αυτή την εβδομάδα, πιθανότατα να κλείσει τους «επόμενους μήνες», αναφέρουν δηλαδή ότι διαφωνούν με την πρόβλεψη ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα πάρει μήνες και ταυτόχρονα διαβεβαιώνουν ότι η ελληνική πλευρά καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να κλείσει το συντομότερο δυνατόν.

Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην ισπανική El Mundo, αν και δεν κρύβει τη δυσφορία του για την «μονομερή» ενέργεια θέτοντας θέμα διατάραξης της εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας – Θεσμών, αναφέρει ότι το πρόγραμμα  υλοποιείται «σχετικά καλά» και πως αν και υπάρχουν προβλήματα  και καθυστερήσεις κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση.

 

Το «αγκάθι» του ΔΝΤ παραμένει

Πάντως ο γρίφος του ΔΝΤ παραμένει, συνεχίζει επομένως να αποτελεί εμπόδιο για το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης. Στην πρόσφατη συνάντηση Μέρκελ – Τσίπρα η ελληνική πλευρά επιχείρησε να διερευνήσει τις προθέσεις του Βερολίνου, με τον έλληνα πρωθυπουργό να βάζει το ζήτημα στο τετ α τετ, καταθέτοντας τον προβληματισμό  του για τη στάση που κρατά το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση κι εκφράζοντας για ακόμη μια φορά τη θέση ότι πρέπει να αποφασίσει εγκαίρως τι θα κάνει. Ωστόσο από το Μαξίμου τονίζουν ότι το θέμα δε συζητήθηκε περαιτέρω καθώς επικεντρώθηκε σε κυπριακό και προσφυγικό. Από την άλλη, δημοσιεύματα που επικαλούνται μάλιστα και πηγές της καγκελαρίας αναφέρουν ότι η Μέρκελ ξεκαθάρισε στον έλληνα πρωθυπουργό ότι δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ. Τέλος σε σχέση με δημοσίευμα του Σπήγκελ που αναφέρει ότι το ΔΝΤ θα αποφασίσει τι θα κάνει με το πρόγραμμα, αφού αναλάβει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ώστε να εκφράσει τις θέσεις του στο ΔΣ του Ταμείου, κυβερνητικές πηγές δείχνουν επιφυλακτικότητα λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση.

 

Επίσκεψη Τσίπρα στην Κρήτη – Συναντήσεις με αγροτικούς φορείς

Κατά τα λοιπά ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τις εξορμήσεις του στην περιφέρεια: την Τρίτη και την Τετάρτη πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κρήτη (Ηράκλειο και Ρέθυμνο) όπου θα έχει συναντήσεις με αγροτικούς φορείς, εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών, κλπ. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες μέρες κάνει την επανεμφάνισή της η απειλή των αγροτικών μπλόκων μετά τις γιορτές, με αγροτικούς συλλόγους σε διάφορες περιοχές της χώρας να συζητούν το σχετικό ενδεχόμενο και να αποφασίζουν κινητοποιήσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published.