Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου: Δεν ξέρουμε πότε -και αν…- θα συμβεί το Brexit

Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου: Δεν ξέρουμε πότε -και αν…- θα συμβεί το Brexit

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Κεν Λένερτς δήλωσε στη δημόσια ολλανδική ραδιοτηλεόραση ότι η Ευρώπη είναι «στο σκοτάδι για το αν, πότε και υπό ποίες προϋποθέσεις θα συμβεί το Brexit, […] αν τελικά γίνει».
Ο κορυφαίος Ευρωπαίος δικαστής σημείωσε ότι η Βρετανία, ακόμα και πριν το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, ήταν «με το ένα πόδι εκτός Ε.Ε.», καθώς δεν εφάρμοζε σημαντικές ευρωπαϊκές συμφωνίες, όπως τη συνθήκη Σένγκεν, και τόνισε ότι υπό συγκεκριμένη οπτική «η Νορβηγία είναι περισσότερο χώρα-μέλος της Ε.Ε., απ’ όσο η Βρετανία» (η Νορβηγία δεν είναι μέλος της Ένωσης).
Πάντως, ο Βέλγος δικαστικός τόνισε ότι δεν εξεπλάγη από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, εκτιμώντας ότι τα δημοψηφίσματα είναι «απλοϊκά» και παράγουν αποτελέσματα χωρίς «αποχρώσεις», ενώ σημείωσε ότι «οι υποστηρικτές του Brexit ξεκινούσαν την καμπάνια τους με πλεονέκτημα και ήταν η καμπάνια του Bremain που έπρεπε να πείσει τους ψηφοφόρους. […] Υπό αυτή την έννοια, είναι εντυπωσιακό που το Bremain συγκέντρωσε ποσοστό 48%».
Ο Λένερτς επιτέθηκε στους ευρωσκεπτικιστές, λέγοντας ότι « η Ε.Ε. σαφέστατα δεν είναι μια υπερ-χώρα και η Ευρώπη δεν είναι στη διαδικασία να γίνει μια ενιαία χώρα».
Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.