Προχωράει η αξιολόγηση

Προχωράει η αξιολόγηση

Όλα τα υπόλοιπα μεγάλα θέματα του προγράμματος εκτός από τα δημοσιονομικά ανοίγουν στην σημερινή δεύτερη ημέρα της τρίτης αξιολόγησης.

Μετά την πρώτη ημέρα της αξιολόγησης το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη στο ενεργητικό την έγκριση της καταβολής της δόσης των 800 εκ ευρώ που εκκρεμούσε από τον Ιούλιο και την αποδοχή του υπερπλεονάσματος και για το 2017. Σε ότι αφορά το κλίμα χαρακτηριστική ήταν η σχεδόν αυθόρμητη δήλωση εκπροσώπου των θεσμών μετά το τέλος των χθεσινών συναντήσεων “προχωράμε γρήγορα και έχουμε πολύ καλή πρόοδο” είπε και αποχώρησε.

Το σημερινό πρόγραμμα είναι εξαιρετικά πυκνό και θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι , όταν θα γίνει μια πρώτη επισκόπηση του προγράμματος. Με άλλα λόγια η πορεία των 95 προαπαιτούμενων με όλα όσα έχουν ολοκληρωθεί αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα ή καθυστερούν. Παρόντες εκ μέρους της ελληνικής πλευράς θα είναι ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γιώργος Χουλιαράκης η υπουργός εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός παρα τω πρωθυπουργό κ. Δημήτρης Λιάκος. Η συνάντηση αυτή θα καθορίσει την ατζέντα των συναντήσεων της ηγεσίας των δανειστών με τους εκπροσώπους των ελληνικών υπουργείων .Θα τεθούν οι στόχοι και οι προτεραιότητας τόσο μέχρι το τέλος της εβδομάδας όσο και για την επόμενη συνάντηση των δανειστών τον Νοέμβριο.

Νωρίτερα με την παρουσία του υπουργού οικονομίας και ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου του υπουργού εργασίας κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και των υπουργών εργασίας κ Ε.Αχτσιόγλου και Δικαιοσύνης κ. Σ Κοντονή θα συζητηθεί το θεσμικό πλαίσιο για την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων. Αυτό σημαίνει ότι θα εξεταστεί η πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού για την επιχειρήσεις , η ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών και η αναθεώρηση του πτωχευτικού δικαίου. Παράλληλα θα επανεξεταστεί το θέμα της ρύθμισης των 120 δόσεων για χρέη προς τα ταμεία σε ότι αφορά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τις επιχειρήσεις καθώς δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη οι προϋποθέσεις.

Νωρίς το πρωί οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν με τον υπουργό ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη για το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Στην βάση αυτή θα συζητηθούν οι πωλήσεις λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας. Θα συζητηθούν επίσης και τα επόμενα βήματα για την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ μέχρι και του ποσοστού του 49%.

Μέσα στην ημέρα θα συζητηθεί και ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της Κυβέρνησης με σημείο αναφοράς την ίδρυση της αναπτυξιακής τράπεζας με συνεργασίας και άλλων αντίστοιχων ιδρυμάτων της Ευρώπης.

Πηγή: news247.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.