«Πονηρές» αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα εντόπισε το σύστημα

«Πονηρές» αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα εντόπισε το σύστημα

Έναν αγώνα δρόμου με το χρόνο δίνουν ομάδες σε υπουργεία και δομές προκειμένου να λυθούν προβλήματα και να περιληφθούν στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος συγκεκριμένες «προβληματικές» κατηγορίες.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Δημήτρης Καρέλλας μιλώντας «Στο Κόκκινο» έδωσε ορισμένες διευκρινήσεις για ΑΜΕΑ, νεογέννητα και εργαζόμενα ενήλικα τέκνα που φιλοξενούνται.

Όπως είπε λύνονται προβλήματα προκειμένου να καλυφθούν όλοι όσοι δικαιούνται την ενίσχυση, όπως στην περίπτωση καθολικά αναπήρων που δεν έχουν την δυνατότητα εργασίας ώστε να πληρούν το κριτήριο του ενός μήνα ενσήμων. «Πρέπει να εντοπίσουμε τέτοια θέματα. Το θέμα των τέως εργαζόμενων ΑΜΕΑ ήταν λυμένο, το θέμα των φιλοξενούμενων ΑΜΕΑ στις οικογένειές τους, όταν είναι επικεφαλής, έχει λυθεί, λύσαμε το θέμα των ΑΜΕΑ που βρίσκονται σε ιδρύματα εφόσον φιλοξενών είναι το ΑΦΜ του ιδρύματος (αυτομάτως οι φιλοξενούμενοι ΑΜΕΑ μπορούν να πάρουν το μέρισμα)», είπε.

Σημείωσε ότι «μένει μία τελείως αδιευκρίνιστη κατηγορία ανασφάλιστων ΑΜΕΑ που κανείς δεν ξέρει πόσοι και ποιοι είναι, άνθρωποι που λογικά είναι μόνοι τους, ΑΜΕΑ σχεδόν εκ γενετής, που δεν έχουν δυνατότητα να έχουν ασφαλιστεί και βρίσκονται εκτός οποιασδήποτε βοήθειας».

Περιπτώσεις τέτοιου τύπου «δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτε. Θα τους βρούμε εμείς… Αυτή τη στιγμή γίνεται ένα τρέξιμο των αρχείων που κρατάμε για τις πληρωμές των προνοιακών επιδομάτων, μαζί με το σύνολο των φορολογικών δηλώσεων, για να εντοπίσουμε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να κάνουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα».

Όπως είπε «έχουν εγγραφεί ήδη 25.000 παιδιά, νεογέννητα του 2017, ώστε να περιληφθούν αυξάνοντας την ενίσχυση του νοικοκυριού».

Ο κ. Καρέλλας σημείωσε επίσης ότι ενήλικα παιδιά που εργάζονται και έχουν εισόδημα και ΑΦΜ, αλλά παραμένουν στην γονεϊκή στέγη, «εάν δεν έχουν δηλώσει φιλοξενούμενα, δεν θεωρούνται φιλοξενούμενα. Εάν έχουν δωρεάν παραχώρηση χώρου από τους γονείς, πάλι δεν θεωρούνται φιλοξενούμενα θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση μόνα τους».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι την Κυριακή και τη Δευτέρα συνέβη κάτι το περίεργο με τις αιτήσεις στο www.koinonikomerisma.gr. Φιλοξενούμενοι που δεν μπορούν να κάνουν αίτηση βρήκαν «παραθυράκι» και έκαναν αίτηση οι σύζυγοι. Έτσι η αίτηση περνούσε στο σύστημα. «Είτε για λόγους πονηρούς ή αθώους υπέβαλαν αίτηση σύζυγοι φιλοξενουμένων. Με συνέπεια αυτό να περνάει από το σύστημα. Πέρναγε με λάθος σύνθεση του νοικοκυριού. Όταν αντιλήφθηκε το σύστημα ότι κάτι δεν πάει καλά το διορθώσαμε. Αυτό τώρα δεν γίνεται. Δεν διώκεται κανένας. Είμαστε έτοιμοι να τους στείλουμε mail και SMS».

«Εμάς μας ήρθαν πολλά μηνύματα για λάθος των λογιστών. Αυτό θα διορθωθεί, είναι πραγματικά κρίμα», είπε για τις φορολογικές δηλώσεις για το 2016. Τα λάθη, όπως είπε αφορούν κυρίως τη δήλωση των παιδιών.

newsbeast.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.