Παγίδα θανάτου στο Λονδίνο – Το μεγάλο κατασκευαστικό λάθος που στοίχισε ζωές

Παγίδα θανάτου στο Λονδίνο – Το μεγάλο κατασκευαστικό λάθος που στοίχισε ζωές

Mέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 12 θάνατοι που οφείλονται στη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο κτίριο Grenfell Tower του Λονδίνου.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως χρειάστηκαν μόλις 15 λεπτά για να γίνει το κτίριο μια παγίδα θανάτου, εγκλωβίζοντας δεκάδες ανθρώπους στο εσωτερικό των 24 ορόφων του.

Βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν την Πέμπτη ότι η τόσο γρήγορη επέκταση της φωτιάς σε μεγάλο βαθμό πιθανότατα οφείλεται στην επένδυση που χρησιμοποιήθηκε κατά την ανακαίνιση του κτηρίου το 2016.

Πρόκειται για πάνελ από αλουμίνιο που έχουν έναν «πυρήνα» πολυαιθυλενίου ή πλαστικού με μια επικάλυψη αλουμινίου τα οποία υποτίθεται ότι αποτελούν μια φτηνή λύση για την ενεργειακή θωράκιση κτηρίων. Η συγκεκριμένη επένδυση έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για την κάλυψη μεγάλων κτηρίων όπως ο Πύργος Γκρένφελ.

Η επένδυση που φέρεται να ευθύνεται για την τραγωδία:

Ωστόσο το υλικό αυτό έχει κριθεί υπεύθυνο για μια μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε πολυώροφο κτήριο στη Μελβούρνη το Νοέμβριο του 2014 όταν ξέσπασε πυρκαγιά από αναμένο τσιγάρο σε ογδόο όροφο με τις φλόγες να φτάνουν μέσα σε 11 λεπτά στον 21ο όροφο του κτηρίου Λακρός.

Παρόμοιες αναφορές υπάρχουν για φωτιές σε κτήρια που έχουν χρησιμοποιήσει την ίδια επένδυση σε Γαλλία, ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στο νοσοκομείο διακομίστηκαν 78 άνθρωποι. Από αυτούς, οι 34 νοσηλεύονται με 18 εξ αυτών να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

www.alfavita.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.