Ο πιο νέος αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος στον κόσμο είναι μόλις 27 ετών

Ο πιο νέος αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος στον κόσμο είναι μόλις 27 ετών

Ιρλανδός, με ηγετικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, μόλις 27 ετών, ο Τζον Κόλισον φιγουράρει στις λίστες του Forbes ως ο πιο νέος, αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος στον κόσμο. Πηγή του πλούτου του είναι η Stripe, μια εταιρεία παραγωγής λογισμικού, που ιδρύθηκε το 2011 που ήδη γνωρίζουν. Κι αυτό, επειδή δεν απευθύνεται σε καταναλωτές, αλλά κατασκευάζει συστήματα λογισμικού που κατασκευάζει συστήματα για πιο εύκολες online πληρωμές σε εταιρείες.

Πάντως ο ίδιος δεν φαίνεται να έχει εξοικειωθεί με την φήμη του. Όταν κάποιος τον ρωτά για το πόσο πλούσιος είναι, ο Τζον δείχνει αμήχανος. «Οι άνθρωποι με ρωτούν συνέχεια και νομίζω ότι θέλουν κάτι ενδιαφέρον να τους απαντήσω. Δεν έχω τίποτα ενδιαφέρον να τους πω», λέει στο BBC, σημειώνοντας ότι δεν έχει κάποιο περίτεχνο ή ακριβό χόμπι.

Η εταιρεία του έχει πάνω από 100.000 πελάτες παγκοσμίως. Πέρυσι, εξασφάλισε νέα χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα η αξία της Stripe να ανέρχεται στα 9,2 δισ. Δολάρια. Σύμφωνα με τοπ περιοδικό Forbes, ο Τζον και ο Πάτρικ αξίζουν από 1,1 δισ. Δολάρια.


Από χωριό της Ιρλανδίας στην Καλιφόρνια

Τα νούμερα μόνο κακά δεν είναι για δύο αδέρφια που μεγάλωσαν σε ένα χωριό στην Ιρλανδία. Τελειώνοντας το σχολείο, έκαναν αιτήσεις σε πανεπιστήμια σε Ιρλανδία και Βρετανία. Κανένα δεν τους δέχθηκε και κατευθύνθηκαν στις ΗΠΑ. Εκεί ήταν πιο τυχεροί καθώς ο μεν Πάτρικ έγινε δεκτός στο ΜΙΤ και, δύο χρόνια μετά, ο Τζον στο Χάρβαρντ.

Όμως, πριν αρχίσει τις σπουδές του στο Χάρβαρντ, ήταν ήδη εκατομμυριούχοι, έχοντας δημιουργήσει μια εταιρεία λογισμικού που επέτρεπε σε μικρές επιχειρήσεις και μεμονωμένους εμπόρους να κάνουν πιο εύκολα πωλήσεις στο eBay. Η εταιρεία Auctomatic, πουλήθηκε το 2008 για 5 εκατ. δολάρια.

Εκτοτε ασχολήθηκαν με το Stripe και συνέχισαν να εργάζονται μαζί, αφότου ο Τζον ξεκίνησε το Χάρβαντ. Όμως και οι δύο εγκατέλειψαν τις σπουδές τους για να εγκατασταθούν στην Καλιφόρνια, με στόχο να λανσάρουν την εφαρμογή.

Η εταιρεία τους παράγει λογισμικό για επιχειρήσεις κάθε κατηγορίας, που δίνει τη δυνατότητα εύκολων πληρωμών, ενώ παρέχει και άλλα συστήματα ασφαλείας.

Πλέον στη Stripe εργάζονται 750 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 500 στο Σαν Φρανσίσκο και 150 σε άλλα μέρη. Στην Ευρώπη, η εταιρεία έχει γραφεία στο Δουβλίνο, το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο.

Ο Τζον δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον. «Όσο η οικονομία στο διαδίκτυο συνεχίζει να μεγαλώνει, τόσο θα συνεχίσει να μεγαλώνει και το Stripe», επισημαίνει, κάνοντας λόγο για «ασφαλές στοίχημα».

Πηγή: protothema.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.