Νίκη-ανάσα για τη Μέρκελ στο κρατίδιο του Ζάαρ

Νίκη-ανάσα για τη Μέρκελ στο κρατίδιο του Ζάαρ

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι των περιφερειακών εκλογών στο κρατίδιο του Ζάαρ, ενισχύοντας σημαντικά τα ποσοστά τους, σε μία περίοδο που οι δημοσκοπήσεις εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου τους φέρνουν να “κονταροχτυπιούνται” με τους Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς.

Σύμφωνα με το exit poll που παρουσίασε το κρατικό δίκτυο ARD, οι Χριστιανοδημοκράτες συγκεντρώνουν το 41% των ψήφων, έναντι 35,2% στις εκλογές του 2012, αφήνοντας πολύ πίσω τους Σοσιαλδημοκράτες, στο 29,5% (1,1% κάτω σε σχέση με το 2012). Το αριστερό Die Linke αποσπά το 13% των ψήφων, ποσοστό μειωμένο κατά 3,1% σε σχέση με το 2012, ενώ το αντιμεταναστευτικό AfD αυξάνει το ποσοστό του κατά 1,8%, στο 6%. Αντίθετα, την εκπροσώπησή του στο τοπικό κοινοβούλιο δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει το κόμμα των Πρασίνων, που μένει κάτω από το όριο του 5%.

Αντίστοιχα είναι και τα αποτελέσδματα που δίνει τo exit poll του δικτύου ZDF, σύμφωνα με το οποίο τα κόμματα συγλεντρώνουν τα εξής ποσοστά:

Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) 40,0 %

Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 30,0 %

Η Αριστερά (Die Linke) 13,0 %

Πράσινοι (Die Gruenen) 4,5 %

Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) 3,5 %

Εναλλακτική για την Γερμανία (ΑfD) 6,0 %

Πάντως, όλα δείχνουν ότι και στο συγκεκριμένο κρατίδιο, όπως και στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, θα παραμείνει στην εξουσία ένας συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, αφού οι πρώτοι δε συγκεντρώνουν επαρκή πλειοψηφία για αυτοδυναμία.

Αν και το Ζάαρ αντιπροσωπεύει μόλις το 1% του γερμανικού πληθυσμού, τα αποτελέσματα θα αναλυθούν εξονυχιστικά προκειμένου να μετρηθεί η ικανότητα των σοσιαλδημοκρατών εν τοις πράγμασι να απειλήσουν την καγκελάριο στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

news.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.