Η Παπαστράτος, οι επενδύσεις και ο Έλληνας που κρατάει το τιμόνι του κολοσσού Philip Morris

Η Παπαστράτος, οι επενδύσεις και ο Έλληνας που κρατάει το τιμόνι του κολοσσού Philip Morris

Έχουν περάσει 14 χρόνια από όταν η ιστορική ελληνική καπνοβιομηχανία Παπαστράτος πέρασε πλήρως υπό τον έλεγχο της Philip Morris International.

Τότε, μέσω δημόσιας προσφοράς ο αμερικανικός πολυεθνικός κολοσσός έναντι 368 εκατ.ευρώ απέκτησε το 100% της Παπαστράτος, τοποθετώντας ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στην 30χρονη στενή συνεργασία των δύο εταιρειών, από όταν η ΡΜΙ ανέθεσε στην ελληνική θυγατρική την παραγωγή του Marlboro, του κυρίαρχου σήματος παγκοσμίως, το οποίο παραμένει το πιο ισχυρό brand στο portfolio της Παπαστράτος.

Σήμερα, έπειτα από 85 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, η Παπαστράτος παραμένει μία από τις σημαντικότερες ελληνικές βιομηχανίες, υπό την ομπρέλα της Philip Morris, τα ηνία της οποίας κρατάει εδώ και λίγα χρόνια ένας Έλληνας, ο Ανδρέας Καλαντζόπουλος.

Από το 2013 διευθύνων σύμβουλος της Philip Morris International, ο 58χρονος μάνατζερ είναι σήμερα επικεφαλής μιας επιχείρησης που η κεφαλαιοποίησή της αγγίζει τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια, όσο είναι σχεδόν το ΑΕΠ της Ελλάδας. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του ομίλου που εδρεύει στην Νέα Υόρκη, θα πρέπει να ειπωθεί ότι είναι η μεγαλύτερη εταιρεία καπνικών προϊόντων στον κόσμο, με 7 από τα 15 κορυφαία σήματα διεθνώς και το 2015 πραγματοποίησε καθαρά έσοδα προ φόρων (net revenues, excluding excise taxes) 27 δισ. δολαρίων και λειτουργικό αποτέλεσμα 10,6 δισ.δολαρίων.

Αποτελεί μια από τις αρχαιότερες επιχειρήσεις, με τος ίδρυσης το 1847 στο Λονδίνο, ενώ η πρωτη φορά που εισήχθηκε στο χρηματιστήριο ήταν το 1881. Μετοχές της σήμερα διαπραγματεύονται, εκτός από την Wall Street, σις χρηματιστηριακές αγορές της Γαλλίας και Ελβετίας. Απασχολεί 87.000 εργαζόμενους και τα προϊόντα της πωλούνται σε περισσότερες από 180 χώρες.

Από το 2013, λοιπόν, επικεφαλής της είναι ένας Έλληνας, με καταγωγή από την Ηλεία, ο Ανδρέας Καλατζόπουλος, ο οποίος εντάχθηκε στην εταιρεία το 1985 και εργάστηκε στην Κεντρική Ευρώπη, αναλαμβάνοντας διάφορες θέσεις, μεταξύ των οποίων και τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Philip Morris Πολωνίας, προτού γίνει Πρόεδρος της Περιφέρειας Ανατολικής Ευρώπης το 1999. Ο κ. Καλαντζόπουλος απέκτησε πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας και ΜΒΑ από το INSEAD της Γαλλίας.

Λίγο πριν από την τοποθέτησή του ως επικεφαλής του ομίλου, είχε υπογράψει Σύμφωνο Συνεργασίας, τριετούς ισχύος, μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της ΡΜΙ, σχετικά με την αγορά καπνών ανατολικού τύπου. Η συμφωνία αυτή ανανεώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, επισφραγίζοντας την πρόθεση της ΡΜΙ να προμηθευτεί από τους Έλληνες καπνοκαλλιεργητές 30.000 τόνους καπνού στην τριετία 2016 – 2018.

Προ ημερών ο κ. Καλατζόπουλος βρέθηκε ξανά στην Αθήνα για τον εορτασμό (http://www.economy365.gr/article/12167/ta-85-hronia-apo-tin-idrysi-tis-giortase-i-papastratos) των 85 ετών από την έναρξη λειτουργίας της ιστορικής καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, η οποία από το 2003 ανήκει στον πολυεθνικό Όμιλο. Η Παπαστράτος Ανώνυμη Βιομηχανική Εταιρεία Σιγαρέττων ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1930 και τον Μάιο του 1931 στον Πειραιά έγιναν τα εγκαίνια του εργοστασίου από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Πλέον η εταιρεία έχει οριστεί επικεφαλής των αγορών της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Κύπρου και της Μάλτας, κίνηση που αποτελεί μια επιπλέον ψήφος εμπιστοσύνης της πολυεθνικής στην εταιρεία και τη χώρα μας. Το σημαντικότερο, όμως είναι πως η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα.

Ήδη έχει ξεκινήσει να λειτουργεί η νέα επένδυση της Παπαστράτος, ύψους 25 εκατ. ευρώ, για την τοποθέτηση επτά νέων γραμμών παραγωγής και μία υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας καπνού στις εγκαταστάσεις της στον Ασπρόπυργο. Με τη συγκεκριμένη επένδυση το εργοστάσιο της Παπαστράτος μετατρέπεται σε εξαγωγικό κέντρο, καθώς το 60% της παραγωγής κατευθύνεται πλέον σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο, από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη έως τη Σιγκαπούρη, το Μεξικό και την Ινδονησία.

Πηγή: economy365.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.