Εκλέχθηκε στην “Ορεστειάς” ο Λάζαρος Ζήσης – Εντός και εκτός φωνές για τη νομιμότητα της διαδικασίας (βίντεο)

Εκλέχθηκε στην “Ορεστειάς” ο Λάζαρος Ζήσης – Εντός και εκτός φωνές για τη νομιμότητα της διαδικασίας (βίντεο)

Με την ομάδα Χατζησυμεωνίδη σύσσωμα… απούσα, την “εσωτερική αντιπολίτευση” απούσα αλλά και τον δεύτερο υποψήφιο για την προεδρία της Ορεστειάς Δημήτρη Πετρόπουλο απών, υπερψηφίστηκε από την ομάδα Αγγελή η υποψηφιότητα του Λάζαρου Ζήση.

Η ολιγόλεπτη έκτακτη συνεδρίαση ξεκίνησε επεισοδιακά με τους εργαζόμενους των βρεφονηπιακών σταθμών να έχουν έντονο διαπληκτισμό με τον Αντιπρόεδρο της εταιρίας κ. Δημήτρη Καπρή, με θέμα τα δεδουλευμένα τους.

Δεν ήταν πάντως η μόνη στιγμή έντασης κατά τη συνεδρίαση αφού και ο απερχόμενος πρόεδρος κ. Λίτσκας σε έντονο ύφος έκανε λόγο για κινήσεις εντυπωσιασμού σε βάρος των εργαζομένων που παραμένουν απλήρωτοι.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Γ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι το έκτακτο συμβούλιο δικαιολογείται λόγω της ανάγκης να τοποθετηθεί πρόεδρος ώστε να πληρωθούν οι βρεφονηπιοκόμοι.

Ο κ. Σάκης Καρανικολόπουλος σημείωσε πως δεν θα έπρεπε τα εσωκομματικά προβλήματα της δημοτικής Αρχής να φτάνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο και ψήφισε παρών. Συγκεκριμένα κατηγόρησε τόσο τον κ. Αγγελή όσο και τον κ. Πετρόπουλος για απαράδεκτη στάση, ενώ αναφέρθηκε και σε πιέσεις που του ασκήθηκαν αναφορικά με την ψηφοφορία.

Ο κ. Αγγελής μετά το πέρας της ψηφοφορίας σημείωσε πως η επιλογή Ζήση συζητείται εδώ και περίπου ένα χρόνο και δεν είναι απόφαση της  στιγμής. “Αφήστε να ξέρουμε περισσότερα” τόνισε.

Για την ιστορία ο κ. Λάζαρος Ζήσης εκλέχθηκε με 22 ψήφους.

Επιστολή Πετρόπουλου – Κωτούλα: Δεν δικαιολογείται νομικά η έκτακτη συνεδρίαση
Με επιστολή τους διαχωρίζουν της θέση τους από την ομάδα οι κ.κ. Πετρόπουλος και Κωτούλας, υποστηρίζοντας ότι: “Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Καστοριάς «Ορεστειάς» διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, όπου εκτός του παραιτηθέντος πλέον Προέδρου, έχει ορισθεί Αντιπρόεδρος και μέλη αυτού. Συνεπώς η Επιχείρηση μπορεί να λειτουργήσει σε όλα τα επίπεδα διοίκησης και διαχείρισης από τον Αντιπρόεδρο με προσωρινά έστω καθήκοντα Προέδρου και τα υπόλοιπα μέλη, απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα. Άρα καταπίπτει άμεσα το κατεπείγον της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 22-12-2016 με μοναδικό το ανωτέρω θέμα και δεν συνίσταται διαδικαστικά”.

Αναλυτικά η επιστολή: 

Οι υπογράφοντες Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Καστοριάς αναφέρουμε:

Σχετικά με την 30η πρόσκληση για έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς, ημέρα Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 18:00 στο Δημοτικό Κατάστημα Καστοριάς (αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου) για συζήτηση και λήψη απόφασης στο θέμα: «Αντικατάσταση του Προέδρου και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καστοριάς Ορεστειάς» δηλώνετε ότι η συνεδρίαση κρίνεται κατεπείγουσα, διότι για την εύρυθμη λειτουργία της Επιχείρησης και των Δομών που εποπτεύει, πρέπει άμεσα να ορισθεί στο Διοικητικό της Συμβούλιο νέο μέλος και νέος Πρόεδρος, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς, η οποία απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του. Από την πλευρά μας έχουμε να σας καταθέσουμε τα κάτωθι:

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Καστοριάς «Ορεστειάς» διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, όπου εκτός του παραιτηθέντος πλέον Προέδρου, έχει ορισθεί Αντιπρόεδρος και μέλη αυτού. Συνεπώς η Επιχείρηση μπορεί να λειτουργήσει σε όλα τα επίπεδα διοίκησης και διαχείρισης από τον Αντιπρόεδρο με προσωρινά έστω καθήκοντα Προέδρου και τα υπόλοιπα μέλη, απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα. Άρα καταπίπτει άμεσα το κατεπείγον της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 22-12-2016 με μοναδικό το ανωτέρω θέμα και δεν συνίσταται διαδικαστικά (Ν.3852/2010).

«Κατεπείγουσα συνεδρίαση σύμφωνα με το άρθρο 67 παρ. 5 του Ν.3852/2010 καλείται, όταν υπάρχουν κατεπείγουσες υποθέσεις που δικαιολογούν την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου σε χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών ημερών που απαιτείται κατά κανόνα για την επίδοση της πρόσκλησης σε τακτική συνεδρίαση, η πρόσκληση μπορεί να επιδοθεί ή να γνωστοποιηθεί στους Συμβούλους ακόμα και την ημέρα της συνεδρίασης. Στην πρόσκληση αναφέρεται ο λόγος για τον οποίο η συνεδρίαση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα. Ο χαρακτηρισμός και η αιτιολογία των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ως κατεπειγόντων, επαφίεται καταρχήν στην κρίση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος και απευθύνει την πρόσκληση και καταρτίζει την ημερήσια διάταξη, όμως το Δημοτικό Συμβούλιο είναι και πάλι αυτό που θα αποφανθεί, κατόπιν σχετικής συζήτησης, για το κατεπείγον ή μη της πρόσκλησης στο σύνολο της. Αν το Δημοτικό Συμβούλιο κρίνει ότι τα θέματα που περιλαμβάνονται στην πρόσκληση δεν πρέπει να συζητηθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η συζήτηση τους αναβάλλεται». Θέτουμε λοιπόν άμεσα θέμα νομιμότητας και εγκυρότητας, της εν λόγω συνεδρίασης και τυχόν απόφασης που ληφθεί, με προσφυγή για τον λόγο αυτό στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας.

Η αναβληθείσα συζήτηση του εν λόγω θέματος, ημερήσιας διάταξης προγενέστερης συνεδρίασης του Σώματος και συγκεκριμένα της 20ης Δεκεμβρίου 2016 Νο-5 «Αντικατάσταση του Προέδρου και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καστοριάς Ορεστειάς» κακώς δεν ολοκληρώθηκε, το καταγγέλλουμε προς διερεύνηση αρμοδίως, αποδίδοντας ευθύνες, μιας και όπως αναφέρθηκε από το προεδρείο σας απαιτούνταν απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και ενώ στην αμφιλεγόμενη καταμέτρηση ψήφων από πλευράς σας, διακόψατε χωρίς λόγο και αιτία την διαδικασία, καταπατώντας κατάφορα κάθε δημοκρατικό θεσμό, αναβάλλοντας το θέμα.

Σύμφωνα με τον κώδικα Δήμων, «υποψήφιος για το αξίωμα αυτό εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Εάν κανείς από τους ενδιαφερόμενους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται. Εάν και κατά τη δεύτερη αυτή ψηφοφορία δεν συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου ή υπάρξει ισοψηφία, τότε διενεργείται και τρίτη ψηφοφορία μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψήφιων. Κατά την τρίτη ψηφοφορία εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας γίνεται κλήρωση. Την κλήρωση διενεργεί ο Πρόεδρος. Σημειώνεται δε, ότι όλες οι ανωτέρω ψηφοφορίες γίνονται με αναφορά των ονομάτων ένα προς ένα των παρευρισκομένων παρόντων Δημοτικών Συμβούλων (ονομαστική ψηφοφορία). Κάτι που δεν πράξατε, όπως οφείλατε.

Στην συνεδρίαση τις Τριτης 20 -12-2016 θέσατε το θέμα της εκλόγης Προέδρου στην Ορεστειάς ,ο Δήμαρχος Καστοριάς πρότεινε για Πρόεδρο τον Αντιδήμαρχο Λάζαρο Ζήση ενώ αυτοπροτάθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρόπουλος Δημήτριος ,στην ψηφοφορία που ακολούθησε ο Ζήσης Λάζαρος  συγκέντρωσε 12 ψήφους και ο Πετρόπουλος Δημήτριος συγκέντρωσε 14 ψήφους, όπως καταγράφετε στα ηχογραφημένα πρακτικά και σε οπτικοακουστικό υλικό .Συνεπώς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ,26 συνολικά ψηφίσαντες , αποδεικνύει από μόνο του ότι κατά την ώρα διεξαγωγής της υπήρχε νόμιμη απαρτία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καστοριάς. Άρα η ψηφοφορία ήταν καθόλα νόμιμη και συνεπώς παρήγαγε νομικό αποτέλεσμα. Εσείς αντί να εφαρμόσετε τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και να προχωρήσετε σε δεύτερη και Τρίτη ψηφοφορία όπως αυτός ρητά ορίζει ,αφού κανένας εκ των 2 υποψηφίων δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ,δηλαδή 21 ψήφους ως εκ θαύματος προχωρήσατε σε απόσυρση του θέματος που αυτό από μόνο του και όχι μόνο καταστρατηγεί του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, θυμίζοντας άλλες εποχές.

Από όσα εκθέσαμε παραπάνω είναι προφανές ότι σαν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καστοριάς έχετε καταστρατηγήσει τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και έχετε παρατυπήσει σε πολλές περιπτώσεις ,αντιλαμβάνεστε ότι αφού δεν μπορείτε να εφαρμόσετε την νομιμότητα για λόγους που εσείς γνωρίζετε ,είμαστε υποχρεωμένοι να προσφύγουμε  στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση  Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας η οποία ως αρμόδιος θεσμικός φορέας της πολιτείας θα κρίνει την νομιμότητα σε ότι αφορά το θέμα που σας εκθέσαμε .

Ακολουθούν υπογραφές των Δημοτικών Συμβούλων

(σ.σ. υπογράφουν οι κ.κ. Πετρόπουλος και Κωτούλας).

 

Ομάδα Χατζησυμεωνίδη: Δεν νομιμοποιούμε τη διαδικασία

Με επιστολή προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου δικαιολόγησε η ομάδα Χατζησυμεωνίδη την απουσία τους από το δ.σ., με την αιτιολογία ότι “δεν θέλουμε να νομιμοποιήσουμε την διαδικασία που ακολουθείτε για τον ορισμό Προέδρου στην κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Καστοριάς”.

Αναλυτικά η επιστολή: “Σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν παρευρισκόμαστε στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί  δεν θέλουμε να νομιμοποιήσουμε την διαδικασία που ακολουθείτε για τον ορισμό Προέδρου στην κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Καστοριάς. Επίσης έχουμε πολλές ενστάσεις με τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου.  Εάν δείχνατε την δέουσα σημασία στην προχθεσινή τακτική συνεδρίαση  που διεξήχθη στο Δημοτικό Μέγαρο και πραγματικά σας ενδιέφερε η ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της Επιχείρησης ( στην οποία δείχνετε όψιμο ενδιαφέρον ), θα έπρεπε κατά την συζήτηση του θέματος που αφορούσε τον ορισμό Προέδρου στην κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου να εκλεχτεί πρώτα το μέλος του Δ.Σ. και μετά να ορισθεί Πρόεδρος που θα ψηφιζόταν  από τους παρευρισκομένους δημοτικούς συμβούλους και όχι να αποσυρθεί το θέμα για να καλύψετε την αδυναμία εκλογής της επιλογής του Δημάρχου.

Με τιμή

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Μείζονος Μειοψηφίας
Χατζησυμεωνίδης Εμμανουήλ,
Θεοδοσόπουλος Ιάκωβος,
Παρχαρίδης Χρήστος,
Τόσκος Πετρος,
Πετκανας Γεωργιος,
Μουτίδης Δημητρίος,
Ιωσηφίδου-Παπαδοπούλου Άννα,
Βελλίδης Βασίλειος,
Υφαντίδης Δαμιανός,
Τσαιρίδης Αλέξανδρος”.


Leave a Reply

Your email address will not be published.