Εισφορές της παράνοιας: Διπλά & τριπλά τα “χαράτσια” στον ΕΦΚΑ

Εισφορές της παράνοιας: Διπλά & τριπλά τα “χαράτσια” στον ΕΦΚΑ

Περίπου 100.000 ασφαλισμένοι –γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, αρτοποιοί,βενζινοπώλες και άλλοι- θα κληθούν από τον Οκτώβριο να πληρώσουν.

Οι λίγοι και τολμηροί επιτηδευματίες που εμφάνισαν στη φετινή φορολογική τους δήλωση αυξημένα κέρδη κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι από τον Οκτώβριο με αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές ακόμη και κατά… 300%.

Τα διπλά αναδρομικά βρίσκονται προ των πυλών: περίπου 100.000 ασφαλισμένοι –γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, αρτοποιοί,βενζινοπώλες και άλλοι- θα κληθούν από τον Οκτώβριο να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές για την επικούρηση και το εφάπαξ κάτι που σημαίνει πρόσθετη επιβάρυνση έως και 11% επί του φορολογητέου εισοδήματος.

Ποιου εισοδήματος; Αυτό του 2016 και όχι του 2015. Τα εισοδήματα βάσει των οποίων έχουν γίνει μέχρι τώρα οι υπολογισμοί των ασφαλιστικών εισφορών είναι αυτά του 2015. Έτσι, από τον Οκτώβριο, το χτύπημα θα είναι διπλό. Και ο συντελεστής υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών θα αυξηθεί καθώς θα αρχίσουν να γίνονται κρατήσεις για επικούρηση και εφάπαξ, και η βάση υπολογισμού (δηλαδή το φορολογητέο εισόδημα) θα είναι μεγαλύτερη για όσους εμφάνισαν αύξηση κερδών. Το αποτέλεσμα;

Ένα και μόνο παράδειγμα είναι αρκετό για να φανεί το μέγεθος της ζημιάς.

Το επιχείρημα του υπουργείου Εργασίας είναι ότι αυτοί που θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυτή την καταιγίδα αποτελούν ισχνή μειοψηφία μπροστά στο σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών οι οποίο αγγίζουν το 1,2 εκατομμύρια. Ισχύει ότι τα αναδρομικά για εφάπαξ και επικούρηση θα καταβληθούν από 100.000 ασφαλισμένους και όχι περισσότερους.

Από την άλλη, πόσοι τόλμησαν να δηλώσουν αύξηση κερδών; Και πάλι όμως, είναι … μικρό θέμα να βρεθούν μερικές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αντιμέτωποι με τέτοιες υπερβολικές χρεώσεις; Το παράδειγμα είναι αποκαλυπτικό.

Ελεύθερος επαγγελματίας με κέρδη 20.000 ευρώ το 2015, δήλωσε κέρδη το 2016. Προς το παρόν έχει πληρώσει εισφορές μόνο για κύρια σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη αλλά οφείλει να καταβάλλει και μάλιστα αναδρομικά από την 1/1/2017 και ασφαλιστικές εισφορές για επικουρικό και εφάπαξ. Μέχρι τώρα, πληρώνει 449,16 ευρώ τον μήνα στον ΕΦΚΑ. Αυτό το ποσό θα το πληρώνει μέχρι τον Οκτώβριο καθώς τον συγκεκριμένο μήνα θα γίνει η τελική εκκαθάριση των εισφορών.

Λόγω της αύξησης των κερδών αλλά και του διαφορετικού συντελεστή υπολογισμού των εισφορών (κοντά στο 38% αντί για 26,95% που ήταν ο συντελεστής βάσει του οποίου υπολογίζονταν οι εισφορές μέχρι τώρα), ο επαγγελματίας θα έπρεπε να πληρώνει 1106 ευρώ τον μήνα δηλαδή τα διπλά. Να γυρίσει τον χρόνο πίσω δεν γίνεται. Άρα, θα πρέπει να καταβάλλει τα αναδρομικά.

Όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εργασίας, τα αναδρομικά θα καταβληθούν σε 11 δόσεις αν ο επανυπολογισμός γίνει μέσα στον Οκτώβριο (που είναι και το πιο πιθανό). Πόσα θα είναι τα αναδρομικά; Επιπλέον 717 ευρώ. Άρα ο τελικός λογαριασμός είναι ο εξής: Από 449 ευρώ τον μήνα που πλήρωνε μέχρι τώρα ο ασφαλισμένος, θα πληρώνει στο εξής 1824,37 ευρώ και μάλιστα για τους επόμενους 11 μήνες δηλαδή μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2018.

Πηγή: thetoc.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.