Για φανατικούς καλλιεργητές

Για φανατικούς καλλιεργητές

Όταν τελείωσε η καταιγίδα, ο Μαρκ Γουάτνι ξύπνησε μισοθαμμένος στην κόκκινη άμμο. Οι συνάδελφοί του αστροναύτες της επανδρωμένης αποστολής της ΝASA που είχε φτάσει στον Αρη, είχαν φύγει άρον άρον για τη Γη αφήνοντάς τον πίσω, καθώς πίστευαν ότι είναι νεκρός.

Μόνος του στον Κόκκινο Πλανήτη, πρέπει να επιβιώσει, να εξασφαλίσει τροφή και να βρει τρόπο να επικοινωνήσει με τη Γη, αφού η σφοδρή καταιγίδα διέλυσε όλα τα συστήματα επικοινωνίας.

Στη «Διάσωση» (2015) του Ρίντλεϊ Σκοτ, ταινία που βλέπεται πολύ ευχάριστα, με τον Ματ Ντέιμον στον ρόλο του Ροβινσώνα-αστροναύτη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία είναι ο αγώνας και η εφευρετικότητα του πρωταγωνιστή σε σχέση με την τροφή. Οι προμήθειες τελειώνουν, αλλά το ισχυρό ένστικτο επιβίωσης του βοτανολόγου-αστροναύτη τον οδηγεί στη λύση της δημιουργίας μιας πατατοφυτείας στον Αρη. Μετατρέπει τα οργανικά του απόβλητα σε γόνιμο χώμα και ξεκινάει την καλλιέργεια πατάτας.

Στην πραγματικότητα, το να καλλιεργήσεις οτιδήποτε στον Αρη δεν είναι φυσικά καθόλου εύκολη υπόθεση, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ο Κόκκινος Πλανήτης δέχεται το μισό φως του ήλιου απ’ αυτό που δέχεται η Γη, αλλά και όσες ακτίνες θα έφταναν τελικά στα φυτά ενός αρειανού θερμοκηπίου θα ήταν σαφώς πολύ λιγότερες, κάτι που σημαίνει ότι για να παραχθεί κάποιο προϊόν θα χρειαζόταν επιπλέον φως και ενέργεια.

Τα προβλήματα, βέβαια, είναι πολύ περισσότερα, όπως η ακτινοβολία, οι χαμηλότερες πιέσεις από αυτές της Γης, αλλά και το γεγονός ότι το χώμα στον Αρη δεν διαθέτει τα ίδια θρεπτικά συστατικά με της Γης.

Παρ’ όλα αυτά η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό έρευνα για τη δυνατότητα καλλιέργειας αγροτικών προϊόντων στον Αρη. Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014 στο επιστημονικό περιοδικό Plos One, οι ντομάτες, το σιτάρι και τo κάρδαμο αναπτύχθηκαν αρκετά μέσα σε χώμα παρόμοιας σύστασης με το αρειανό, ενώ μάλιστα παρήγαγαν και καρπούς χωρίς τη χρήση λιπασμάτων.

Την ίδια στιγμή, Κινέζοι επιστήμονες δοκιμάζουν τεχνολογίες καλλιέργειας φυτών σε εδάφη εκτός Γης με στόχο να φτιάξουν ένα λαχανόκηπο στον μακρινό πλανήτη. Ολα αυτά τώρα ακούγονται περίεργα και πιο κοντινά σε σενάριο χολιγουντιανής ταινίας, ας μην αποκλείσουμε όμως την πιθανότητα καλλιέργειας στον Αρη στο… μακρινό μέλλον.

Ηδη οι δύο πρώτοι διαστημικοί τουρίστες ετοιμάζονται να κάνουν εβδομαδιαία κρουαζιέρα γύρω από τη Σελήνη. Γιατί να μη δούμε και αγρότες στον Κόκκινο Πλανήτη;

πηγή:kathimerini.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.