Ανάκαμψη της γουνοποιίας το 2017 προσδοκά ο κλάδος

Απώλειες 320 εκατομμυρίων δολαρίων σε επίπεδο πωλήσεων είχε την τελευταία διετία ο κλάδος της γούνας, που έπεσε θύμα της αρνητικής διεθνούς συγκυρίας και κυρίως των οικονομικών εξελίξεων στη Ρωσία, την υπ αριθμόν ένα αγορά προορισμού των ελληνικών προϊόντων γούνας τα τελευταία 15-20 χρόνια

Ανάκαμψη της γουνοποιίας το 2017 προσδοκά ο κλάδος

Τα 200 εκατομμύρια δολάρια χάθηκαν από τις άμεσες εξαγωγές και τα 120 από έμμεσες, δηλαδή από πωλήσεις σε ξένους πελάτες κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στην Ελλάδα.

Η πτώση των εξαγωγών άγγιξε το 80% και τις δύο χρονιές, όπως ειπώθηκε χθες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Καστοριά, ενόψει της 42ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας, που θα πραγματοποιηθεί το Μάιο του 2017, με την υποστήριξη της ΔΕΘ – Helexpo, σε μια προσπάθεια ανάκαμψης του κλάδου.

Ενδεικτικό της κρίσης είναι το γεγονός ότι σχεδόν το 60% των γουνοποιητικών επιχειρήσεων στις περιοχές της Καστοριάς και του Βοϊου Κοζάνης είναι σήμερα ανενεργές. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών «Ο Προφήτης Ηλίας», Ιωάννης Κορεντσίδης, από τις 1.250 επιχειρήσεις του κλάδου εγγεγραμμένες στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Καστοριάς, λειτουργούν περίπου οι 500. Οι υπόλοιπες είτε αδυνατούν να κλείσουν τα βιβλία τους, είτε περιμένουν την βελτίωση των συνθηκών για να ενεργοποιηθούν και πάλι. «Πλέον η κατάσταση σταθεροποιείται και σε ό,τι αφορά τις τιμές των πρώτων υλών και οι επιχειρήσεις ‘αρπάζουν’ λίγο προς το καλό», είπε ο κ.Κορεντσίδης, κι εξέφρασε την ελπίδα το 2017 να επανέλθει ο κλάδος σε ανοδική πορεία. Πτωτική πορεία ακολουθούν και οι φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων, οι οποίες σήμερα είναι 80, από 120 πριν από ένα χρόνο. Στην περιοχή παράγονται σήμερα περίπου 1,5 εκατομμύρια γουνοδέρματα, τα οποία στην πλειονότητά τους προωθούνται στα μεγάλα δημοπρατήρια του εξωτερικού. Οι ετήσιες ανάγκες των εγχώριων γουνοποιητικών επιχειρήσεων φτάνει τα 3-4 εκατομμύρια γουνοδέρματα.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων, τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη παρουσίαση της 42ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας και επίδειξη γουναρικών, ενώ το προϊόν θα έχει ξεχωριστή θέση και στη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου του 2017, στην οποία η τιμώμενη χώρα θα είναι η Κίνα.

www.ethnos.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.