Έτσι θα υπολογίζονται οι νέες συντάξεις

Έτσι θα υπολογίζονται οι νέες συντάξεις

Επί εννέα μήνες είχε μπλοκαριστεί η έκδοση των νέων συντάξεων, καθώς ο υπολογισμός τους «σκόνταφτε» σε έναν αλγόριθμο, ο οποίος σύμφωνα με το επιστημονικό δυναμικό της ΕΛΣΤΑΤ, δεν υπάρχει.

Μετά το «φιάσκο» λοιπόν το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή προκειμένου να ξεμπλοκάρει η έκδοση νέων συντάξεων για χιλιάδες δικαιούχους.

Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου , μετά την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ότι δεν είναι δυνατόν να εκδοθεί ο δείκτης μεταβολής μισθών για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων, κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή με την οποία η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020 διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Η επίμαχη διάταξη εξισώνει παλαιούς και νέους ασφαλισμένους με ενιαία ασφάλιστρο 4%, από το οποίο προκύπτει αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 12.500.000 ευρώ, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Οι νέες συντάξεις όπως διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας δε θα υποστούν αλλαγές ως προς το ύψος τους καθώς οι δείκτες θα υπολογίζονται σε ετήσια βάση και όχι αθροιστικά.

Με τον ίδιο τρόπο (δείκτης τιμών καταναλωτή και στη συνέχεια δείκτης μεταβολής μισθών) θα υπολογίζεται το ποσό της καταβλητέας εισφοράς για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων των υπαλλήλων του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, η εισφορά προαιρετικής ασφάλισης σε περίπτωση υπαλλήλων του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, η εφάπαξ παροχή καθώς και η εισφορά των αυτοαπασχολούμενων κάτω της πενταετίας, η οποία αποτελεί ασφαλιστική οφειλή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 39.

Επίσης καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες και η διαδικασία της εφαρμογής του δείκτη μεταβολής μισθών της ΕΛΣΤΑΤ για την αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών, όπως σημειώνεται στην τροπολογία.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.