Άγριος καυγάς ΝΟΔΕ Καστοριάς – ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς για την Πολυτεχνική Σχολή… Ιωαννίνων

Άγριος καυγάς ΝΟΔΕ Καστοριάς – ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς για την Πολυτεχνική Σχολή… Ιωαννίνων

Πόλεμος ανακοινώσεων με βαρείς χαρακτηρισμούς ξέσπασε μεταξύ της ΝΟΔΕ και του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς με αφορμή την την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στα Ιωάννινα.

Ρεπορτάζ: Μάρκος Πετρόπουλος

Το φιτίλι άναψε η απάντηση του υπουργού Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σε ερώτηση της βουλευτού Καστοριάς, Μαρίας Αντωνίου. Ο υπουργός έπειτα από πίεση της Μ. Αντωνίου απάντησε σχετικά με το θέμα πως «εμένα μου κάνει τρομερή εντύπωση που τόσα χρόνια δεν υπάρχει στην Καστοριά ούτε Τ.Ε.Ι. ούτε, ενδεχομένως και Ι.Ε.Κ. για τεχνολογία γούνας και υπάρχει, ας πούμε, αρχιτεκτονικό τμήμα. Έχω την αίσθηση ότι δεν βοηθάει αναπτυξιακά μια τέτοια λογική…».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς

Όταν η ανικανότητα συνδυάζεται με την άγνοια τότε διαβάζουμε ανακοινώσεις σαν της ΝΟΔΕ Καστοριάς, όπως η τελευταία για την Πολυτεχνική Σχολή των Ιωαννίνων.
Διαβάζοντας την σχετική ανακοίνωση δύο τινά συμβαίνουν:
Η είναι ανίδεοι ή ψεύτες και προβοκάτορες.
Οι κύριοι-ες της ΝΟΔΕ Καστοριάς και τα φερέφωνα τους θα έπρεπε να γνωρίζουν.
Α) Τα εν λόγω τμήματα στα Ιωάννινα ιδρύθηκαν επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Επί συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ έκλεισε το ΤΕΙ Διεθνούς Εμπορίου και μεταφέρθηκε η Αρχιτεκτονική από την Καστοριά στην Κοζάνη αφού πρώτα μετονομάστηκε σε τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος.
Β) Το έγγραφο που παρουσιάζουν ως καταστροφή της Καστοριάς δεν λέει τίποτε άλλο, παρά μόνο, ότι τα τρία ήδη υπάρχοντα και λειτουργούντα τμήματα των Ιωαννίνων απαρτίζουν, πλέον, την Πολυτεχνική σχολή,για να μπορούν οι απόφοιτοιτων αντίστοιχων τμημάτων, όπως εξήγησε ο υπουργός στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, να έχουν επαγγελματικά δικαιώματα σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Χωρίς τηνσύσταση της Πολυτεχνικής σχολής οι απόφοιτοι δεν θα έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και δεν νομίζουμε η ΝΟΔΕ να επιθυμεί κάτι τέτοιο.
Γ) Κανένα, λοιπόν, νέο τμήμα δεν ιδρύθηκε στα Γιάννενα. Καλό θα ήταν όλοι όσοι το αναπαράγουν να διαβάζουν καλύτερα τους νόμους και τα ισχύοντα.
Δ) Την καταστροφή στην Καστοριά την έφεραν οι ίδιοι όταν έκλειναν το ΤΕΙ Διεθνούς Εμπορίου και μετέφεραν την Αρχιτεκτονική στην Κοζάνη.
Ε) Να τους θυμίσουμε την τότε δημόσια δήλωση της κ. Αντωνίου για τους υπουργούς της ΝΔ «κάποιοι υπουργοί δεν φοράνε παντελόνια», όταν κατέστρεφαν την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Καστοριά. Την ξέχασε η κ. Αντωνίου ; Οι Καστοριανοί σίγουρα όχι!
Οι της ΝΔ στην Καστοριά θυμίζουν το ανέκδοτο με τον πατροκτόνο που εκλιπαρούσε για κατανόηση στο δικαστήριο, γιατί όπως ισχυριζότανε έμεινε ορφανός. Φυσικά ο πατροκτόνος καταδικάστηκε, όπως οι ίδιοι από την τοπική κοινωνία για τα εγκλήματα που έκαναν στην Καστοριά.
Αυτό το μείγμα θρασύτητας, ασχετοσύνης και προκλητικότητας που προβάλουν και εκπέμπουν η ΝΟΔΕ και η τοπική βουλευτής της ΝΔ πραγματικά έχει ξεπεράσει τα όρια. Γιατί θέλει πολύ θράσος να ψηφίζεις να φύγουν όλα από την Καστοριά, όπως έκανε η ΝΔ, και σήμερα να κλαψουρίζεις για αυτά που εσύ ο ίδιος ψήφισες. Ο Καστοριανός λαός, όμως, αν και κάποιοι υποτιμούν τη νοημοσύνη του, ούτε ξέχασε, ούτε τρώει κουτόχορτο.

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ

Νωρίτερα σήμερα (7/2/2017) είχε προηγηθεί δελτίο Τύπου της ΝΟΔΕ Καστοριάς για την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στα Ιωάννινα.

“Άλλο ένα χτύπημα δέχτηκε σήμερα ο τόπος μας με την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής Ιωαννίνων. Ένα από τα τρία τμήματα της σχολής είναι και η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, η οποία έπρεπε εδώ και χρόνια να εδράζει στην πόλη μας. Αντ΄ αυτής ο κ. Υπουργός υπέδειξε στην αρμόδια επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων την διεκδίκηση ίδρυσης ΙΕΚ με θέμα τη γούνα!!! Τόση είναι η σοβαρότητα που επιδεικνύουν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και πολλαπλάσια η μέριμνα της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού και του συνεταίρου για την ακριτική περιοχή μας. Τους επιστρέφουμε την ειρωνεία και τον χλευασμό.

Ταυτόχρονα απευθύνουμε κάλεσμα σε όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου μας, κοινοβουλευτικές, αυτοδιοικητικές, πολιτικές σε συμπόρευση και συνδιεκδίκηση όλων των κεκτημένων μας. Τα θέματα του πανεπιστημίου, του φυσικού αερίου, της γούνας, της ανεργίας, του πετρελαίου θέρμανσης είναι ανοιχτά και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δεχτούμε το κλείσιμό τους. Για την επίτευξη όμως θετικού αποτελέσματος επιβάλλεται ΜΙΑ φωνή. Όλοι μαζί μπορούμε. Αξίζει να το προσπαθήσουμε. Το οφείλουμε σε αυτούς που αγωνίστηκαν χρόνια για τον τόπο, στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας.

Είμαστε στο Εμείς κι όχι στο Εγώ. “

Παρέμβαση και από την Μαρία Αντωνίου

Παρέμβαση για το θέμα έκανε όμως και η Μαρία Αντωνίου κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Παρόλο που θέμα της  σημερινής ημερήσιας διάταξης της Επιτροπής ήταν η «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις», η κ. Αντωνίου, καυτηρίασε το γεγονός ότι και αυτό το νομοσχέδιο έρχεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αποτελώντας μια συρραφή ρυθμίσεων εφ όλης της ύλης, επισήμανε ότι “ενώ ο τίτλος παραπέμπει σε κάτι που θα συμφωνούσαμε όλοι, έχετε άλλες 70 ρυθμίσεις που ακολουθούν αυτόν τον τίτλο” επικεντρώνοντας στην ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για “νομοσχέδιο διευθετήσεων κομματικών φίλων ή διευθετήσεων, ενόψει πιθανών εκλογών, που ευχαριστεί κοινωνικές ομάδες και περιοχές”.

Με ποια κριτήρια και ποια σκοπιμότητα γίνεται αυτό; Ρώτησε η Μαρία Αντωνίου και συνέχισε λέγοντας πως “εγώ θα πω ότι υπάρχει Πολυτεχνική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη, μία ώρα μέσω της Εγνατίας Οδού και ένα τμήμα Αρχιτεκτονικής μηχανικών που καταργήθηκε. Αυτό γιατί δεν το επανιδρύετε μια που έχει κτιριακές υποδομές έτοιμες που κόστισαν στον Έλληνα φορολογούμενο εκατομμύρια Ευρώ; Και μάλιστα λειτουργεί ήδη από το ακαδημαϊκό έτος το μοναδικό μεταπτυχιακό τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής Δυτικής Μακεδονίας, οι Τεχνολογίες Διαχείρισης και Αξιοποίησης ενεργειακών πόρων”.

Στη συνέχεια της ομιλίας της, η Μαρία Αντωνίου, είχε την ευκαιρία να αναφερθεί και στα θέματα του Τομέα της, τονίζοντας πως “η έρευνα και η καινοτομία στη χώρα πρέπει να αποκτήσει το ρόλο που της αξίζει ακολουθώντας τον οδικό χάρτη που προβλέπει η σχετική νομοθεσία και οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές”.

Θέμα και στα ΜΜΕ των Ιωαννινων

Το θέμα έφτασε όπως ήταν φυσικά και στα… αυτιά των τοπικών μέσων των Ιωαννίνων. Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο της ενημερωτικής σελίδας epirusPost.gr με τίτλο “Το Πολυτεχνείο Ιωαννίνων και οι… γούνες Καστοριάς!“:

Ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η απόφαση για την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στα Γιάννινα, θα προκαλούσε αντιδράσεις… Κάτι ανάλογο είχε συμβεί με την Αρχιτεκτονική.. Το παράδοξο είναι ότι οι αντιδράσεις προκλήθηκαν από μία… γειτονική περιοχή. Η βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου ήταν αυτή που αντέδρασε μιλώντας μάλιστα για εξυπηρέτηση τοπικών συμφερόντων (συμφερόντων των Ιωαννίνων δηλαδή)!!!
Φυσικά το αίτημα για την Πολυτεχνική Σχολή στα Γιάννινα μετρά ήδη αρκετά χρόνια… Και η αλήθεια είναι ότι κατά το παρελθόν έφτασε στην… υπογραφή, αλλά σκόνταψε για διάφορους λόγους.
Ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου που πιστώνεται την θετική εξέλιξη, έδωσε και την ανάλογη απάντηση στη Βουλή.
«Στα Γιάννινα υπάρχουν τρεις σχολές. Είναι αρχιτεκτόνων μηχανικών, είναι μηχανικών επιστήμης υλικών και υπολογιστών και πληροφορικής. Με νόμο που πέρασε και κυρώσαμε ευρωπαϊκές προδιαγραφές για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών, πρέπει να ανήκουν σε πολυτεχνική σχολή. Άρα, η πολυτεχνική σχολή ιδρύεται ως ομπρέλα αυτών των τμημάτων, ώστε αυτά τα τμήματα σύμφωνα με ευρωπαϊκές προδιαγραφές να μπορούν να έχουν επαγγελματικά δικαιώματα», απάντησε στη βουλευτή Καστοριάς.
Εκείνη βέβαια επέμενε απαιτώντας την ίδρυση αρχιτεκτονικής σχολής στην Καστοριά.. Και η απάντηση του Υπουργού: «εμένα μου κάνει τρομερή εντύπωση που τόσα χρόνια δεν υπάρχει στην Καστοριά ούτε Τ.Ε.Ι. ούτε, ενδεχομένως και Ι.Ε.Κ. για τεχνολογία γούνας και υπάρχει, ας πούμε, αρχιτεκτονικό τμήμα. Έχω την αίσθηση ότι δεν βοηθάει αναπτυξιακά μια τέτοια λογική…»

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.