Όταν η ανάγκη δημιουργεί υγιείς επιχειρηματικές ιδέες

Μια αναπάντεχη αρρώστια και η ανάγκη για συγκεκριμένη διατροφή έγινε η αιτία να δημιουργηθεί η επιχείρηση «Από τη γη» στη Ροδόπη. Η εταιρεία παράγει προϊόντα από δίκοκκο σιτάρι (αλεύρι και ζυμαρικά) και προσφέρει ουσιαστικά μια αισιόδοξη απάντηση για τις βασικές τροφές που απαγορεύουν οι γιατροί σε πολλές περιπτώσεις ασθενειών. Τα ζυμαρικά και το λευκό ψωμί μπαίνουν συχνά στη «μαύρη» λίστα με αποτέλεσμα οι ασθενείς που προτιμούν τα συγκεκριμένα είδη διατροφής να έχουν έντονο το αίσθημα της στέρησης.

Μια επιχείρηση χωρίς επιδοτήσεις

«O πατέρας μου είχε πάθει δύο εμφράγματα και ο γιατρός μας συνέστησε προϊόντα από δίκοκκο σιτάρι. Τότε αποφασίσαμε ότι έπρεπε να τα παράξουμε μόνοι μας, δεδομένου ότι υπήρχε και μια βασική υποδομή στην επιχείρηση. Ουσιαστικά τα προϊόντα ξεκινήσαμε να τα παράγουμε το τελευταίο έτος, εν μέσω οικονομικής κρίσης χωρίς καμία επιδότηση. Την επιχείρηση την εξελίσσουμε και την επεκτείνουμε μόνοι μας και ο καθένας επιτελεί και μια συγκεκριμένη εργασία. Ο παππούς μου είχε τα χωράφια, τους σπόρους και τα μηχανήματα (όλα τα προϊόντα σε όλα τα στάδια είναι δικής μας παραγωγής) και τα παιδιά ασχολούμαστε με τα μηχανολογικά. Τα ζυμαρικά παρασκευάζονται και συσκευάζονται σε τοπικό παρασκευαστήριο με παραδοσιακή συνταγή από δίκοκκο σιτάρι δικιάς μας παραγωγής. Διαθέτουμε παροχή υπηρεσιών άλεσης και αποφλοίωσης για κάθε είδος σιτηρού και άλλων προϊόντων», αναφέρει ο Δημήτρης Καρακούσης, ένας από τους ιδιοκτήτες, ο οποίος μιλάει στο insider.gr για το εγχείρημα.

Οι καινοτόμες μέθοδοι δεν λείπουν από τον τρόπο παραγωγής και όπως λέει ο κ. Καρακούσης, «έχουμε αναβαθμίσει τα μηχανήματα προκειμένου να αποδίδουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους».

Κάθε στάδιο παραγωγής έχει και μια «παραδοσιακή πινελιά»: «το αλεύρι περνάει από παραδοσιακό πετρόμυλο ολικής άλεσης», συμπληρώνει ο ιδιοκτήτης.

Τα προϊόντα θεωρούνται παραδοσιακά και ήδη γίνονται συζητήσεις για εξαγωγές καθώς ιδιαίτερα στην Κεντρική Ευρώπη παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για αυτά τα προϊόντα.

Το marketing του δίκοκκου σιταριού

Η τιμή διάθεσης των προϊόντων είναι ιδιαίτερα χαμηλή και προσβλέπει σε συγκριμένα αποτελέσματα. «Πρόκειται για είδη με υψηλή διατροφική αξία. Στόχος μας είναι να δοκιμάσουν τα προϊόντα όσο γίνεται περισσότεροι καταναλωτές. Δεν θέλουμε να διαθέτουμε ένα προϊόν το οποίο να απευθύνεται σε λίγους. Η τιμή είναι αισθητά χαμηλότερη από αυτή άλλων αντίστοιχων προϊόντων που υπάρχουν στην αγορά παρά το γεγονός ότι σε σχέση με το κοινό σιτάρι είναι πολύ πιο ακριβή η παραγωγή του. Για παράδειγμα, για το κοινό σιτάρι, το κάθε στρέμμα μπορεί να βγάζει 800-900 κιλά αλεύρι και το 1 κιλό σιτάρι να βγάζει 1 κιλό αλεύρι. Στο δίκοκκο σιτάρι δεν ισχύει το ίδιο: το ένα στρέμμα μπορεί να βγάζει 250-300 κιλά σιτάρι, το οποίο περνάει από τη φάση της αποφλοίωσης όπου το καθαρό προϊόν που προκύπτει είναι περίπου το 70%-75% του αρχικού. Και μετά και το στάδιο της άλεσης αυτό που απομένει μπορεί να είναι το 50%-70% της αρχικής ποσότητας».

Η επιχείρηση έχει εντάξει στη στρατηγικής της προωθητικές ενέργειες και συμμετέχει και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ενώ σχεδιάζει την επέκτασή της σε όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει το δίκοκκο σιτάρι

Το δίκοκκο σιτάρι είναι δημητριακό που περιέχει 40% μαγνήσιο επιπλέον των άλλων δημητριακών. Είναι σημαντικό όχι μόνο για τις ίνες και τα μέταλλα που περιέχει αλλά κυρίως για το μαγνήσιο που ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού. Το ποσοστό του αμινοξέος λυσίνη (Lycin) που περιέχει είναι το συστατικό των πρωτεϊνών που αυξάνει την πεπτικότητα.

Το δίκοκκο σιτάρι λόγω της θρεπτικής του αξίας και τα χαμηλά ποσοστά γλουτένης που περιέχει σε αντίθεση με το κοινό σιτάρι είναι κατάλληλο για δίαιτα και για αυτούς που προσέχουν την διατροφή τους.

Η γλουτένη είναι ένα σύνθετο πρωτεϊνών, της γλιαδίνης και της γλουτελίνης, οι οποίες είναι ενωμένες με άμυλο στο ενδοσπέρμιο του σπόρου. Βρίσκεται πιο συχνά στο σιτάρι και σε άλλα συναφή δημητριακά, όπως το κριθάρι και η σίκαλη. Η γλουτένη βρίσκεται σε κάθε φαγητό που περιέχει δημητριακά. Τέτοια φαγητά είναι, για παράδειγμα, τα ζυμαρικά, τα κέικ, οι περισσότεροι τύποι ψωμιού και κάποια είδη έτοιμων γευμάτων. Η κοιλιοκάκη είναι η δυσανεξία στη γλουτένη. Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο κληρονομικό νόσημα που προέρχεται από την έλλειψη ενός ενζύμου σε ορισμένα άτομα και προκαλεί πόνους στην κοιλιά, δυσπεψία, πονοκεφάλους, ζαλάδες, πεπτικές διαταραχές

πηγή: insider.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.