Όλο το χρονικό της επίθεσης στο Λονδίνο: Τζιχαντιστές αναρτούν αφίσες στο διαδίκτυο και παίρνουν την ευθύνη

Όλο το χρονικό της επίθεσης στο Λονδίνο: Τζιχαντιστές αναρτούν αφίσες στο διαδίκτυο και παίρνουν την ευθύνη

Μάτωσε ξανά η Βρετανία – Τραγικός απολογισμός: 7 νεκροί, 48 τραυματίες – Ένας Έλληνας μεταξύ των τραυματιών – Πανηγυρίζουν για το… κατόρθωμά τους οι τζιχαντιστές στο Διαδίκτυο

Τρομοκρατική επίθεση Λονδίνο: Ο τρόμος επέστρεψε στην ευρωπαϊκή ήπειρο μετά το διπλό αιματηρό τρομοκρατικό χτύπημα στην «καρδιά» του Λονδίνου. Η άρρωστη μανία των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους οδήγησε στο θάνατο συνολικά επτά άτομα, ενώ άλλα 48 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας. Οι εικόνες και τα βίντεο που ήδη κάνουν το γύρο του Διαδικτύου σοκάρουν, ενώ πρόκληση συνιστούν και οι έξαλλοι πανηγυρισμοί των μελών του ISIS, για το τρομοκρατικό χτύπημα.

Με αναρτήσεις που έκανε το διαδικτυακό όργανο των τζιχαντιστών, η ιστοσελίδα Amaq, το Ισλαμικό Κράτος έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη για το μακελειό, αναρτώντας, παράλληλα, μια σειρά από προκλητικές αφίσες-φωτογραφίες πανηγυρισμών, με τις οποίες προειδοποιούν την Ευρώπη για νέα, ακόμη πιο σκληρά χτυπήματα.

 

afisa1

«Εκδίκηση: Κανένας συμβιβασμός στην προστασία των Μουσουλμάνων»

afisa2

«Πού είναι οι μυστικές σας υπηρεσίες; – Επίθεση στο Μάντσεστερ»

afisa4

«Ας γίνει το Παρίσι ένα μάθημα για όλα εκείνα τα έθνη που πρέπει να προσέχουν»

Έφοδοι της βρετανικής αστυνομίας στο ανατολικό Λονδίνο

Η βρετανική αστυνομία που ερευνά τις επιθέσεις του Σαββάτου στο Λονδίνο έθεσε υπό κράτηση τουλάχιστον 12 άτομα, ενώ πραγματοποίησε νωρίς το πρωί της Δευτέρας (05/06/2017) επιδρομές σε δύο ιδιοκτησίες στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας.

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων

half mast british flag

Ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια στη Βρετανία στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης το βράδυ του Σαββάτου (03/06/2017) στο Λονδίνο, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο τύπου της βρετανικής κυβέρνησης.

«Η Βρετανία θα τηρήσει ενός λεπτού σιγή την Τρίτη 6 Ιουνίου του 2017 στις 11 το πρωί (τοπική ώρα) στη μνήμη εκείνων που σκοτώθηκαν και όλων όσων οι ζωές επηρεάστηκαν από τις επιθέσεις στο Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου» σημειώνεται στο δελτίο Τύπου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στα κτίρια Ουάιτχολ έως το βράδυ της Τρίτης.

Κριστίν Άρτσιμπαλντ: Το πρώτο θύμα της αιματηρής επίθεσης

Το όνομά της ήταν Κριστίν Άρτσιμπαλντ και ήταν μόλις 30 ετών. Η όμορφη κοπέλα από τον Καναδά ήταν το πρώτο θύμα του διπλού τρομοκρατικού χτυπήματος στο Λονδίνο από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού «Independent», η Κριστίν χτυπήθηκε από το φορτηγό των τζιχαντιστών πάνω στη Γέφυρα του Λονδίνου και σύμφωνα με μαρτυρία ξεψύχησε στην αγκαλιά του αρραβωνιαστικού της, Τάιλερ Φέργκιουσον.

«Τους πετούσαμε καρέκλες, για να γλιτώσουμε…»

Πετώντας τους καρέκλες και τραπέζια προσπάθησαν οι Λονδρέζοι να αντιμετωπίσουν τους τρεις τρομοκράτες που σκόρπισαν το θάνατο το βράδυ του Σαββάτου (03/06) σε δύο σημεία της πόλης.

Για ακόμα μία φορά τους τελευταίους μήνες, η Βρετανία έζησε την απόλυτη φρίκη με τα διαδοχικά χτυπήματα στη Γέφυρα του Λονδίνου και τη λαϊκή αγορά του Μπόροου το βράδυ του Σαββάτου.

Και όσοι βρέθηκαν στα δύο σημεία της επίθεσης χρησιμοποίησαν ό,τι «πυρομαχικά» είχαν στα χέρια τους προκειμένου να σταματήσουν τους τρομοκράτες. Ακόμα και μπουκάλια πέταξε ένας θαμώνας παμπ εναντίον του τρομοκράτη, ο οποίος εισέβαλε στο χώρο και χτυπούσε με μανία όποιον έβρισκε μπροστά του.

Ο Τζέραρντ Βόουλς είπε στο Sky TV πως στεκόταν στον δρόμο έξω από το πάμπ Southwark Tavern, όπου μαχαιρώθηκαν πολλοί άνθρωποι, όταν άκουσε κάποιον να λέει: «Με μαχαίρωσαν, με μαχαίρωσαν».

«Νόμιζα ότι αστειευόταν», είπε.

Στη συνέχεια είδε να μαχαιρώνουν γύρω στις 15 φορές μια γυναίκα. «Φώναζε βοηθήστε με, βοηθήστε με και δεν μπορούσα να κάνω τίποτε. Θέλω να μάθω αν ζει ακόμη», αφηγήθηκε στην Guardian.

Νωρίτερα, στο ξεκίνημα των οκτώ λεπτών του τρόμου που έζησε το Λονδίνο χθες βράδυ, μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν τρεις άνδρες να βγαίνουν από το βαν που έπεσε πάνω σε τουλάχιστον 20 πεζούς στη γέφυρα του Λονδίνου.

«Δεν είδα κάποιον να τραυματίζεται από το βαν αλλά καθώς οι άνδρες βγήκαν από το όχημα, άρχισαν να κλωτσάνε, να ρίχνουν γροθιές και να μαχαιρώνουν όσους είχαν ήδη χτυπήσει με αυτό. Ήταν αφηνιασμένοι», ανέφερε ένας μάρτυρας.

Ο μάρτυρας, ο οποίος βρισκόταν στη νότια πλευρά της Γέφυρας, είπε ότι το βαν ήταν στη λάθος μεριά του δρόμου, «έστριψε δεξιά και οι άνθρωποι προσπαθούσαν να το αποφύγουν». Όταν σταμάτησε, συμπλήρωσε, είδε τρεις άνδρες να βγαίνουν από αυτό και θεώρησε ότι πήγαιναν να βοηθήσουν αυτούς που είχαν χτυπήσει. «Αλλά στην πραγματικότητα επιτέθηκαν στον κόσμο», πρόσθεσε.

Οι δράστες λίγο πριν αιματοκυλήσουν το Λονδίνο

Στο βίντεο-ντοκουμέντο που δόθηκε την Κυριακή (04/06) στη δημοσιότητα και έχει τραβηχτεί από κινητό, οι τρομοκράτες φαίνονται να κινούνται απολύτως ψύχραιμοι και προσηλωμένοι στον στόχο τους, που ήταν να πάρουν όσες περισσότερες ψυχές μπορούσαν.

Μάλιστα ένας εκ των οποίων φορούσε μια μπλούζα της Άρσεναλ ώστε να μην τραβήξει επάνω του καμία υποψία.

Σημειώνεται ότι από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους 7 άνθρωποι ενώ τουλάχιστον άλλοι 48 τραυματίστηκαν. Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης ότι νεκροί είναι και οι τρεις τρομοκράτες.

Δείτε εδώ συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή που οι αστυνομικοί σκοτώνουν τους δράστες

Την Κυριακή, 36 από τους τραυματίες συνέχιζαν να νοσηλεύονται σε πέντε νοσοκομεία του Λονδίνου.

Εικοσιένας από αυτούς είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Ένας Έλληνας μεταξύ των τραυματιών

Ένα βίντεο που ανέβηκε στα social media δείχνει τι συμβαίνει μέσα σε παμπ, αφού έγινε η επίθεση του δράστη με το μαχαίρι στην αγορά Μπόροου.

Ένας άντρας βρίσκεται πεσμένος στο πάτωμα με αίμα στα χέρια του, ενώ δίπλα του ένας άλλος άντρας κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες να σταματήσει την αιμορραγία.

Ενώ κρύβονται όλοι πίσω από το μπαρ, ακούγεται κάποιος να μιλάει ελληνικά και λέει, πιθανότατα στο τηλέφωνο:

«Κάποιος με χτύπησε και έχω ματώσει. Είμαι με γιατρούς είμαι εντάξει.»

Την ύπαρξη ενός Έλληνα μεταξύ των τραυματιών της τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο, επιβεβαίωσε μέσω του λογαριασμού της στο Facebook η ελληνική πρεσβεία στην βρετανική πρωτεύουσα το βράδυ της Κυριακής (04/0).

Μεταξύ των νεκρών βρίσκεται ένας Καναδός υπήκοος όπως έγινε γνωστό από τον πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

«Ο Καναδάς καταδικάζει απερίφραστα την παράλογη επίθεση που διαπράχθηκε χθες τη νύχτα στο Λονδίνο, στη Βρετανία, όπου σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν πολλοί αθώοι άνθρωποι. Είμαι συντετριμμένος καθώς ένας Καναδός βρίσκεται μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν» επισήμανε ο Τριντό σε μια ανακοίνωση.

Ένας Γάλλος σκοτώθηκε στην επίθεση στο Λονδίνο και άλλοι επτά νοσηλεύονται, τέσσερις εξ αυτών σε σοβαρή κατάσταση, γνωστοποίησε από την Τύνιδα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λεντριάν.

«Ένας συμπατριώτης μας αγνοείται» συμπλήρωσε ο Γάλλος υπουργός.

Παράλληλα, ένας άνδρας από τη Νέα Ζηλανδία βρίσκεται σε τεχνητό κώμα, όπως ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Ο Όλιβερ Ντόουλινγκ από το Κράισττσερτς είναι μεταξύ των τραυματιών της επίθεσης στη συνοικία Μπόροου Μάρκετ του Λονδίνου, σύμφωνα με την οικογένειά του. Η αδελφή του Φρέντι δήλωσε ότι πλέον είναι σε τεχνητό κώμα, αφού τραυματίστηκε με μαχαίρι στο πρόσωπο, τον λαιμό και το στομάχι. Κανένα από τα ζωτικά του όργανα δεν έχει πληγεί, εξήγησε η ίδια.

Την ίδια στιγμή, δύο Αυστραλοί τραυματίστηκαν από την τρομοκρατική επίθεση, όπως ανακοίνωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκομ Τέρνμπουλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ένα από τα θύματα έχει επιβεβαιωθεί ότι νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, επεσήμανε ο Τέρνμπουλ, ενώ πρόσθεσε ότι η κατάσταση του δεύτερου προσώπου δεν έχει καθοριστεί ακόμη.

«Μαχαιρώθηκα στο λαιμό, πονάω αλλά θα ζήσω»

Αυτά είναι τα πρώτα λόγια 31χρονης από την Αυστραλία που έπεσε θύμα της μανίας των τρομοκρατών.

Η νεαρή, η οποία κατάγεται από τη Μπρίσμπεϊν, αναρρώνει στο νοσοκομείο του Στ. Τόμας. Λίγο αφότου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου της δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες, επικοινώνησε με την οικογένεια και τους φίλους της για να τους ενημερώσει ότι είναι ζωντανή και καλά στην υγεία της.

Δώδεκα συλλήψεις έως τώρα

Η βρετανική αστυνομία πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής, έρευνες σε κτίριο στο Ιστ Χαμ, μια συνοικία που βρίσκεται στο ανατολικό Λονδίνο, μετέδωσε φωτορεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Σύμφωνα με τον φωτορεπόρτερ, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν αναπτυχθεί στην περιοχή, ενώ η πρόσβαση είχε αποκλειστεί.

Νωρίτερα η αστυνομία είχε συλλάβει 12 ανθρώπους στην περιοχή του Μπάρκινγκ, σε κοντινή απόσταση, σε σχέση με την επίθεση.

Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, οκτώ αστυνομικοί πυροβόλησαν πάρα πολλές φορές προκειμένου να σταματήσουν τους τρεις δράστες της επίθεσης στο Λονδίνο, οι οποίοι φαίνονταν πως ήταν βομβιστές αυτοκτονίας που φόραγαν γιλέκα με εκρηκτικές ύλες. Αυτό δήλωσε την Κυριακή, ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της βρετανικής αστυνομίας και προσέθεσε ότι τα γιλέκα αυτοκτονίας δεν ήταν αληθινά, όπως αποδείχθηκε κατόπιν.

«Οκτώ ένοπλοι αστυνομικοί άδειασαν τα όπλα τους… Η πρωταρχική μας εκτίμηση είναι ότι έριξαν πενήντα βολές, στο σημείο, οι οκτώ αυτοί αστυνομικοί πυροβόλησαν 50 φορές. Οι τρεις δράστες έπεσαν νεκροί» επισήμανε ο Μαρκ Ρόουλι.

Οι περισσότεροι αστυνομικοί στη Βρετανία δεν φέρουν όπλα και είναι ασυνήθιστο για τους αστυνομικούς να πυροβολούν.

«Η κατάσταση με την οποία ήταν αντιμέτωποι ήταν κρίσιμη: επρόκειτο για ζήτημα ζωής και θανάτου».

«Τρεις ένοπλοι άνδρες φορούσαν κάτι που φαίνονταν ως γιλέκα αυτοκτονίας. Είχαν ήδη επιτεθεί και σκότωσαν πολίτες, έπρεπε να τους σταματήσουμε αμέσως» τόνισε ο Μαρκ Ρόουλι.

«Αντιθέτως εγώ δεν εξεπλάγην καθώς όταν αντιμετώπισαν τα πρόσωπα εκείνα που φοβούνταν ότι ήταν τρεις βομβιστές αυτοκτονίας, οι ένοπλοι αστυνομικοί πυροβόλησαν πάρα πολλές φορές προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι είχαν εξουδετερώσει την απειλή που αντιπροσώπευαν εκείνα τα πρόσωπα».

Ένας πολίτης τραυματίστηκε από πυρά κατά τη διάρκεια του περιστατικού. Η ζωή του δεν κινδυνεύει.

«Σχεδόν αδύνατο» να προληφθούν τέτοια χτυπήματα

Μια επίθεση όπως αυτή του Λονδίνου, η οποία πραγματοποιήθηκε με ένα όχημα βαν και μαχαίρια, είναι σχεδόν αδύνατο να προληφθεί, αν οι δράστες της επιδείξουν έναν ελάχιστο βαθμό σύνεσης κατά την προετοιμασία, εκτιμούν ειδικοί και αξιωματούχοι.

Ακόμη και η παρακολούθηση ύποπτων ή σεσημασμένων προσώπων δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι η απόλυτη εγγύηση ότι θα καταστεί δυνατό να συλληφθούν πριν περάσουν στην πράξη, αν τίποτε στη συμπεριφορά τους δεν επιτρέπει να συμπεράνει κανείς πως επίκειται τρομοκρατική ενέργεια.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το θέμα

Τα δύο περιστατικά αντιμετωπίζονται επισήμως ως τρομοκρατικά, σύμφωνα με τη Μητροπολιτική Αστυνομία.

Πρόκειται για την τρίτη επίθεση στη Βρετανία τους τελευταίους τρεις μήνες: Η πρώτη ήταν στο Γουέστμινστερ, τον Μάρτιο, με δράστη τον Χαλίντ Μασούντ που παρέσυρε πεζούς και μαχαίρωσε αστυνομικό και η δεύτερη στο Μάντσεστερ τον Μάιο όταν ο 22χρονος Σαλμάν Αμπέντι έκανε επίθεση αυτοκτονίας σε συναυλία της Αριάνα Γκράντε.

 

Κανονικά θα γίνουν οι εκλογές 

Οι βρετανικές βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 8 Ιουνίου, όπως είναι προγραμματισμένο, δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, μετά την επίθεση στο Λονδίνο.

Πολιτικά κόμματα, μεταξύ των οποίων οι Συντηρητικοί της Μέι και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Εργατικό Κόμμα, ανέστειλαν την προεκλογική εκστρατεία τους, αλλά η Μέι δήλωσε πως η προεκλογική εκστρατεία θα επαναληφθεί τη Δευτέρα.

Μάλιστα, μίλησε για ένα νέο είδος τρομοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι οι δράστες αντιγράφουν ο ένας τον άλλον.

Πιθανόν «ριζοσπαστικοί ισλαμιστές τρομοκράτες» οι δράστες

Οι δράστες ήταν πιθανόν ριζοσπαστικοί ισλαμιστές τρομοκράτες, δήλωσε η βρετανή υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ.

«Όπως είπε η πρωθυπουργός, έχουμε την πεποίθηση ότι ήταν ριζοσπαστικοί ισλαμιστές τρομοκράτες, απ’ αυτό εμπνέονταν, και πρέπει να μάθουμε περισσότερα όσον αφορά το από πού ήρθε αυτή η ριζοσπαστικοποίηση», δήλωσε η Ραντ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

Η Ραντ αρνήθηκε να σχολιάσει αν οι δράστες της επίθεσης ήταν γνωστοί στις Αρχές πριν από την επίθεση. «Η επιχείρηση συνεχίζεται, έτσι ανακαλύπτουμε περισσότερα για το ποιοι είναι αυτοί οι τρεις», δήλωσε.

Η Ραντ είπε ακόμη πως δεν φαίνεται να υπάρχει σχέση ανάμεσα στους δράστες της επίθεσης στο Λονδίνο και τη βομβιστική επίθεση καμικάζι της 22ας Μαΐου στο Μάντσεστερ, που στοίχισε τη ζωή 22 ανθρώπων σε συναυλία ποπ μουσικής. «Πιστεύουμε πως δεν είναι πιθανό. Φαίνεται ότι δεν υπήρχε, αλλά δεν μπορούμε προς το παρόν να το αποκλείσουμε», δήλωσε.

Η Ραντ είπε επίσης ότι το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής στη Βρετανία, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη βαθμίδα «σοβαρό», δεν αυξήθηκε στην ανώτατη βαθμίδα («κρίσιμο») επειδή οι Αρχές πίστευαν ότι είχαν συλλάβει όλους τους κύριους δράστες».

Το χρονικό της επίθεσης

Τρεις δράστες επέβαιναν σε λευκό κλειστό φορτηγάκι που κινείτο με περίπου 80 χιλιόμετρα την ώρα κι έπεσε πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου, σύμφωνα με την αστυνομία. Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως τουλάχιστον έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν το αυτοκίνητο ανέβηκε πάνω στο πεζοδρόμιο και τους χτύπησε.

«Φάνηκε σαν ο οδηγός να είχε στόχο να χτυπήσει όσους περισσότερους μπορούσε. Πάγωσα, δεν ήξερα τι να κάνω», είπε ο 53χρονος Μαρκ Ρόμπερτς, ο αυτόπτης μάρτυρας. «Ήταν φρικιαστικό». Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ανταποκρίθηκε στην κλήση που έλαβε για το συμβάν στη Γέφυρα του Λονδίνου στις 22:08 (00:08 την Κυριακή ώρα Ελλάδας).

Οι τρεις δράστες, οπλισμένοι με μαχαίρια, εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο και επιτέθηκαν σε ανθρώπους στην κοντινή αγορά Μπόροου, στη νότια πλευρά του Τάμεση. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι δράστες μαχαίρωσαν ανθρώπους στον δρόμο, μέσα σε παμπ και σε εστιατόρια.

Η αστυνομία ανέφερε ότι ένοπλα στελέχη της ανταποκρίθηκαν στις κλήσεις για επιθέσεις με μαχαίρια στο Μπόροου και ότι άνοιξαν πυρ.

londino

Οι οπλισμένοι αστυνομικοί «αντέδρασαν πολύ γρήγορα και με γενναιότητα και ήλθαν αντιμέτωποι με τους τρεις άνδρες υπόπτους, τους οποίους πυροβόλησαν και σκότωσαν στο Μπόροου Μάρκετ», δήλωσε ο Μαρκ Ρόουλι, ανώτερος αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της βρετανικής αστυνομίας.

«Οι ύποπτοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικούς που τους πυροβόλησαν μέσα σε οκτώ λεπτά από την πρώτη κλήση. Οι ύποπτοι φορούσαν γιλέκα που έμοιαζαν να περιέχουν εκρηκτικά, αλλά αργότερα αποδείχθηκε πως ήσαν ψεύτικα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι άνδρες είχαν ζωστεί με κυλινδρικού σχήματος αντικείμενα, που έμοιαζαν με μεταλλικά κουτάκια. Το πτώμα του ενός εικονίζεται σε φωτογραφικό υλικό, στο έδαφος, έξω από την παμπ Wheatsheaf. Άλλος ένας άνδρας, που φέρεται να ήταν ο δεύτερος δράστης, εικονίζεται πεσμένος στο έδαφος σε μικρή απόσταση.

Η τροχαία έκανε αρχικά λόγο σε ανακοίνωσή της για «πολλά θύματα» μετά το συμβάν στη Γέφυρα του Λονδίνου, μια επίθεση στην οποία χρησιμοποιήθηκαν «ένα όχημα και μαχαίρια».

4114816900000578 4569638 The bodies of two men believed to be terrorists lie in the road a 239 1496549794384 copy

Η αστυνομία ανακοίνωσε κατόπιν ότι επενέβη σε άλλα δύο σημεία, στο Μπόροου Μάρκετ, μια γνωστή αγορά όχι μακριά από τη Γέφυρα, στη νότια όχθη του Τάμεση, και κατόπιν στο Βόξολ, στην ίδια περιοχή.

Στις 00:25 τοπική ώρα (02:25 ώρα Ελλάδας) τα συμβάντα στη Γέφυρα του Λονδίνου και στο Μπόροου Μάρκετ κηρύχθηκαν τρομοκρατικές ενέργειες.

«Μετά τις ενημερώσεις που μου έγιναν από την αστυνομία και στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η φρικτή εξέλιξη που σημειώθηκε στο Λονδίνο θεωρείται ως μια πιθανή τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Η έρευνα «εξελίσσεται ραγδαία», συνέχισε η Μέι. «Θέλω να εκφράσω την τεράστια ευγνωμοσύνη μου στην αστυνομία και τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας που βρίσκονται επιτόπου. Οι σκέψεις μας βρίσκονται σε αυτούς που παγιδεύτηκαν σ’ αυτά τα φοβερά γεγονότα».

Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος ευθύνεται για την επίθεση. Ωστόσο το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) έστειλε νωρίτερα το Σάββατο, ένα μήνυμα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, καλώντας τους οπαδούς του να εξαπολύσουν επιθέσεις με φορτηγά, μαχαίρια και κάθε είδους όπλο εναντίον των «Σταυροφόρων» κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Η Βρετανία αύξησε το επίπεδο συναγερμού για το ενδεχόμενο διάπραξης τρομοκρατικών ενεργειών στην ανώτατη κλίμακα και ανέπτυξε στρατιώτες στους δρόμους την 23η Μαΐου, μία ημέρα μετά την επίθεση του βομβιστή-καμικάζι στο Μάντσεστερ. Το επίπεδο συναγερμού μειώθηκε κατά μία βαθμίδα την 27η Μαΐου.

Η αστυνομία της βρετανικής πρωτεύουσας σημείωσε ότι δεν έχει λόγους να πιστεύει ότι υπάρχουν και άλλοι δράστες πέραν των τριών που έπεσαν νεκροί από τα πυρά των ανδρών της.

Ακόμη, ανέφερε ότι τα σχέδιά της για την αστυνόμευση στη βρετανική πρωτεύουσα επανεξετάζονται μετά τις επιθέσεις και το κοινό θα πρέπει να περιμένει ότι θα βλέπει περισσότερα στελέχη της σε όλη την πόλη στο εξής.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή.

4112F27800000578 4569638 image a 73 1496530624133

Είναι αυτή η φωτογραφία των νεκρών τρομοκρατών;

Μία φωτογραφία που πιθανόν αποτυπώνει τους δύο τρομοκράτες που εξαπέλυσαν επίθεση στο Λονδίνο, δόθηκε στη δημοσιότητα από τον φωτορεπόρτερ Γκαμπριέλε Σκιότο.

Η φωτογραφία που αποτυπώνει δύο άντρες πιθανόν νεκρούς από πυρά της βρετανικής αστυνομίας, ζωσμένους με αντικείμενα που μοιάζουν με γκαζάκια γύρω από τη μέση τους, τραβήχτηκε στην περιοχή Μπόροου Μάρκετ λίγο μετά την επέμβαση ένοπλων αστυνομικών στο σημείο.

4114538700000578 4569638 image m 129 1496537704640

Στο συμβάν στην αγορά Μπόροου ακούστηκαν εκπυρσοκροτήσεις. Η αστυνομία ανέφερε ότι άνδρες της έκαναν χρήση των όπλων τους για να αντιμετωπίσουν οπλισμένους δράστες.

londino4

Μια εργαζόμενη του BBC, η Χόλι Τζόουνς, δήλωσε ότι είδε ένα φορτηγάκι που κινείτο με περίπου 80 χιλιόμετρα την ώρα να βγαίνει από τον δρόμο και να ανεβαίνει στο πεζοδρόμιο όπου χτύπησε πολλούς πεζούς. Είπε πως είδε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους πεσμένους κάτω.

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου εμφανώς είχε σκοπό να χτυπήσει πεζούς και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο ενώ εκείνοι είχαν γυρισμένες τις πλάτες τους προς αυτό.

Η αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι, να επαγρυπνούν και να την ενημερώνουν για οποιοδήποτε συμβάν με μια ανάρτησή της στο Twitter.

 

(Με πληροφορίες από Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Daily Mail, Reuters)

newsbomb.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.