Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις

Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις

Ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη δημιουργία παρόχων μικροχρηματοδοτήσεων μέχρι 25.000 ευρώ.

Αποτελεί μια δεξαμενή ρευστότητας για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες αλλά και ευάλωτες ομάδες που σήμερα δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις» ψηφίστηκε επί της αρχής, την προηγούμενη Τετάρτη, 24 Ιουνίου, με ευρύτερη πλειοψηφία από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ενώ καταψηφίστηκε από ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Στο νομοσχέδιο έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα τέσσερις υπουργικές τροπολογίες. Η πρώτη αφορά μέτρα ενίσχυσης ορεινών και μειονεκτικών περιοχών καθώς και διατάξεις για την απασχόληση έκτακτου προσωπικού στους φορείς του άρθρου 34 του ν. 4578/2018.

Η δεύτερη τροπολογία αφορά ρυθμίσεις θεμάτων φορολογίας και μεταβίβασης ακινήτων.

Μία τρίτη τροπολογία αφορά προσθήκες διατάξεων σχετικά με τη γνωστοποίηση και αξιολόγηση των συμμετεχόντων σε ιδρύματα μικροχρηματοπιστώσεων, προσθήκες διατάξεων για την αίτηση απόκτησης άδειας λειτουργίας και καταλληλόλητα των υπευθύνων των διοικητικών συμβουλίων τους αλλά και παράταση διευκόλυνσης πρόσβασης σε χρηματοδότηση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Τέλος, η τέταρτη τροπολογία αφορά ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο έχουν κατατεθεί για να γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση -μέχρι τώρα- και τέσσερις βουλευτικές τροπολογίες.

Μία τροπολογία υπογράφεται από τον Α’ αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη με θέμα «Διαδικασία καθορισμού ανταλλάγματος παραχώρησης απλής χρήσης έκτασης αιγιαλού».

Δύο τροπολογίες έχουν κατατεθεί από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρώτη αφορά τον «Έλεγχο καταλληλότητας μετόχων και διοικήσεων στα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων» και τη συνυπογράφουν 10 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ η δεύτερη αφορά την «Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των μονίμων κατοίκων νησιών με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων» και την υπογράφουν 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, έχει κατατεθεί και μία τροπολογία που συνυπογράφουν ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος για την «Επαναφορά των διατάξεων του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Κώδικας ΦΠΑ) για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου».

Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου επί των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στην Ολομέλεια στις 10:00.

Πηγή: CNN Greece

Leave a Reply

Your email address will not be published.