Χριστούγεννα: Φθινότερο φέτος το εορταστικό τραπέζι – Πόσο θα στοιχίσει

Χριστούγεννα: Φθινότερο φέτος το εορταστικό τραπέζι – Πόσο θα στοιχίσει

ειωμένες κατά 1% σε σχέση με το 2018 είναι εφέτος οι τιμές των προϊόντων του τυπικού Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στα σουπερμάρκετ, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών.

Συγκεκριμένα η τελική αξία του καλαθιού διαμορφώνεται στα 81,81 ευρώ, στο ίδιο επίπεδο με το 2014 ενώ χωρίς ΦΠΑ οι τιμές είναι μειωμένες κατά 4 % (καθώς μεσολάβησαν οι αυξήσεις ΦΠΑ της περιόδου 2015 – 2016).

Στα επιμέρους προϊόντα τον τελευταίο χρόνο καταγράφονται μειώσεις έως 22 % (προϊόντα ζύμης), 19 % (αναψυκτικά), 15 % (πατάτες) ενώ στον αντίποδα αυξήσεις σημειώνονται στα κρέατα (13 % στο χοιρινό και το αρνί, 8 % στην κατεψυγμένη γαλοπούλα και 3% στη νωπή γεγονός που από το ΙΕΛΚΑ αποδίδεται σε «διόρθωση των πολύ μειωμένων τιμών λόγω του έντονου ανταγωνισμού των προηγούμενων ετών».

Το ΙΕΛΚΑ επισημαίνει ακόμη ότι ο καταναλωτής μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και το 20% της αξίας του καλαθιού αν εκμεταλλευθεί τις προσφορές των αλυσίδων σουπερμάρκετ.

Συνολικά εκτιμάται ότι τα φετινά Χριστούγεννα πάνω από 1 στα 2 προϊόντα που θα αγοραστεί θα σχετίζεται με κάποια προωθητική ενέργεια, δηλαδή εκπτώσεις σε συγκεκριμένα προϊόντα ή κατηγορίες, προσφορά επιπλέον προϊόντος (π.χ. 2+1 δώρο), εκπτωτικά κουπόνια, δωροεπιταγές για επόμενες αγορές και επιστροφή χρημάτων με τη χρήση πιστωτικών καρτών.

Η εξέλιξη των τιμών σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται στον συνημμένο πίνακα.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.