Το μυστήριο της Ανταρκτικής: Το χιόνι γίνεται πράσινο (Photos)

Το μυστήριο της Ανταρκτικής: Το χιόνι γίνεται πράσινο (Photos)

Η Ανταρκτική φέρνει συνήθως στο νου μας εικόνες ενός αδιάσπαστου κατάλευκου έρημου τοπίου, αλλά η άνθιση των αλγών δίνουν σε μέρη της παγωμένης ηπείρου μια ολοένα και πιο πράσινη απόχρωση.
Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες λόγω της κλιματικής αλλαγής βοηθούν στο σχηματισμό και την εξάπλωση του «πράσινου χιονιού» και γίνεται τόσο γόνιμο σε σημείο που είναι ακόμη ορατό από το διάστημα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Ενώ η παρουσία φυκιών στην Ανταρκτική είχε παρατηρηθεί από παλαιές αποστολές, όπως αυτή που ανέλαβε ο Βρετανός εξερευνητής Ερνεστ Σάκλετον, η πλήρης έκτασή τους ήταν άγνωστη.
Τώρα, χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν για πάνω από δύο χρόνια από τον δορυφόρο Sentinel 2 της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, μαζί με επιτόπιες παρατηρήσεις, μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και τη Βρετανική Ανταρκτική Ερευνα δημιούργησαν τον πρώτο χάρτη των ανθισμένων φυκιών στις ακτές της Ανταρκτικής Χερσονήσου.
«Εχουμε τώρα μια βάση για το πού βρίσκονται τα φύκια και μπορούμε να δούμε αν η άνθισή τους θα αρχίσει να αυξάνεται όπως υποδεικνύουν τα μοντέλα στο μέλλον», δήλωσε ο Μάτ Ντέιβι του Τμήματος Φυτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ στο Reuters.
Τα βρύα και οι λειχήνες θεωρούνται οι κυρίαρχοι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί στην Ανταρκτική – αλλά η νέα χαρτογράφηση βρήκε 1.679 ξεχωριστές ποικιλίες φυκιών, που αποτελούν βασικό συστατικό της ικανότητας της ηπείρου να συλλαμβάνει διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.
«Τα φύκια που εντοπίστηκαν στην Ανταρκτική ισοδυναμούν περίπου με την ποσότητα άνθρακα που αποβάλλεται από 875.000 διαδρομές βενζινοκίνητων αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Ντέιβι.
Το πράσινο δεν είναι η μοναδική πινελιά χρώματος στην Ανταρκτική. Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα παρόμοιες μελέτες για τα κόκκινα και πορτοκαλί φύκια, αν και αυτό το εγχείρημα αποδεικνύεται πιο δύσκολο να χαρτογραφηθεί από το διάστημα.
Πηγή: HuffPost

Leave a Reply

Your email address will not be published.