Τι σημαίνει για την Ελλάδα και την Ευρώπη η εκλογή Τραμπ

Τι σημαίνει για την Ελλάδα και την Ευρώπη η εκλογή Τραμπ

Ο πλανήτης κινείται ήδη στον ρυθμό του Τραμπ… Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανάλυση για τις εκλογές στις ΗΠΑ, αλλά και το τι αντίκτυπο θα έχει η εκλογή του Ντόνταλντ Τραμπ στην Ελλάδα φιλοξενούσε στο χθεσινό της φύλλο η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει δίαυλο επικοινωνίας με το στενό περιβάλλον του Τραμπ, και αυτό σίγουρα θα είναι σημαντικό πρόβλημα. Ο Γιούργκεν Χαρντ, συντονιστής της γερμανικής κυβέρνησης για τις διατλαντικές σχέσεις επισημαίνει: «Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών έχει ελάχιστους συμβούλους με τους οποίους τα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης θα μπορούσαν να έχουν επαφές και όλο το στενό του περιβάλλον αποτελείται από ανθρώπους που δεν προέρχονται από τον πολιτικό χώρο».

Ένα βασικό σημείο είναι η συνεργασία με τα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τον -όπως όλα δείχνουν- νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και βασικούς οργανισμούς, όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μέχρι τώρα και παρά τις όποιες διαφωνίες, οι Αμερικανοί στάθηκαν στον πλευρό των Ευρωπαίων όταν επρόκειτο να επιβάλουν το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, παρά τη θέληση των υπό ανάπτυξη χωρών.Θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική; Υπάρχει εμπιστοσύνη στον Τραμπ για την οικονομική διάσωση της Ελλάδας; Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διακατέχεται από αμφιβολίες.

Τις ίδιες αμφιβολίες έχει και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο θέμα της πολιτικής ασφάλειας. Οι απειλές του Τραμπ, ότι σε περίπτωση νίκης του θα βγάλει τη χώρα του από το ΝΑΤΟ δεν έχουν ξεχαστεί, αλλά διασκεδάστηκαν με τη σκέψη ότι πρόκειται για λόγια της προεκλογικής εκστρατείας. Η επόμενη αμερικανική κυβέρνηση δεν θα είναι πλέον διατεθειμένη να επιλύει κάθε διένεξη στη γηραιά ήπειρο, θεωρεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και αυτός είναι ο λόγος που τον ωθεί να αυξήσει μεσοπρόθεσμα τα κονδύλια των αμυντικών δαπανών.

Εκείνο όμως που τρομάζει πραγματικά τη γερμανική κυβέρνηση είναι το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του Τραμπ. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι αυθορμητισμός του», υποστηρίζει ο Γιούργκεν Χαρντ. Θεωρεί ότι είναι ένας πολιτικός που μπορεί να αποφασίζει αυθόρμητα χωρίς να ακούει τους συμβούλους του. Είναι το ακριβώς αντίθετο από τη Μέρκελ που παίρνει χρόνο για να ζυγίσει τις αποφάσεις της….

πηγη: Deutsche Welle

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.