Συμμετοχή της Ακαδημίας Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς “Θωμάς Μανδακάσης” στην 106η Επέτειο για την Απελευθέρωση της Καστοριάς

Συμμετοχή της Ακαδημίας Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς “Θωμάς Μανδακάσης” στην 106η Επέτειο για την Απελευθέρωση της Καστοριάς

Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018, ημέρα της 106ης Εθνικής Επετείου Απελευθέρωσης της Καστοριάς, ο επιστημονικός οργανισμός της Ακαδημίας Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς “Θωμάς Μανδακάσης”, συμμετείχε στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης, εκπροσωπούμενος από τον πρόεδρο του κ. Ιωάννη Τσακιρίδη, μουσικολόγο, ο οποίος και παρέστη ανελλιπώς σε όλες τις εθιμοτυπικές εθνοθρησκευτικές εκδηλώσεις της Καστοριάς.

Ειδικότερα δε συμμετείχε στον Όρθο και την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό της Παναγίας Μουζεβίκη (Αγίου Μηνά), στην λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Μηνά του Θαυματουργού και των Τιμίων Λειψάνων Αυτού προς τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, στην επίσημη Δοξολογία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, στην τελετή της Επιμνημόσυνης Δέησης του Ηρώου των Πεσόντων της Πλατεία Μακεδονομάχων και την παρακολούθηση της παρέλασης στη Λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου. Είναι σημαντικό επίσης να λεχθεί ότι ο κ. Τσακιρίδης κατά την επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη που παρευρέθηκε την ημέρα των επετειακών εκδηλώσεων στην Καστοριά, τόνισε εμφατικά ότι “Η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική”, υπενθυμίζοντας στον ίδιο και λόγω της κρητικής του καταγωγής του ότι Κρήτες και Μακεδόνες την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα, πολέμησαν σύσσωμοι για να σώσουν την Μακεδονία από την βουλγάρικη επιβουλή και ότι έχει καθήκον να διαφυλάξει τα κεκτημένα της πατρίδας μας σε κάθε περίσταση που απαιτηθεί αυτό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την διάρκεια της κατάθεσης στεφάνου της Ακαδημίας από τον κ. Τσακιρίδη, εμπρός του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη επί της πλατείας Μακεδονομάχων με συγκίνηση βροντοφώναξε ενώπιον των πολιτικών, στρατιωτικών, θρησκευτικών και δικαστικών Αρχών της Καστοριάς αλλά και ενώπιον της εκπροσώπου της Κυβέρνησης Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ολυμπίας Τεληγιορίδου αλλά και ενώπιον του προέδρου της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι “Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ, ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.