Σεισμός 6,9 Ρίχτερ ανοιχτά της Φουκουσίμα – Προειδοποίηση για τσουνάμι

Σεισμός 6,9 Ρίχτερ ανοιχτά της Φουκουσίμα – Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η αρχική εκτίμηση ήταν για 7,3 Ρίχτερ – Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 61 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Νάμιε – Εκκενώνονται οι παράκτιες περιοχές στη βορειοανατολική Ιαπωνία – Ηχούν σειρήνες – Διακόπηκαν οι σιδηροδρομικές κοινωνίες – Οι Αρχές καθησυχάζουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα Νταϊτσί.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (USGS). Η αρχική εκτίμηση του Ινστιτούτου ήταν για σεισμό μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Φουκουσίμα, 61 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Νάμιε. Αμέσως ακολούθησε προειδοποίηση για τσουνάμι, ενώ ακολούθησε και μετασεισμός, μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το εστιακό βάθος του σεισμού καταγράφηκε στα δέκα χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην πρωτεύουσα, Τόκιο.

Η μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος σεισμικά κύματα ύψους τουλάχιστον τριών μέτρων κατά τόπους να πλήξουν τις βόρειες ακτές της χώρας εντός ωρών, λίγη ώρα μετά τον ισχυρότατο σεισμό, ο οποίος καταγράφηκε ανοιχτά των ακτών της νομαρχίας Φουκουσίμα.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές, όπως μεταδίδει το Reuters. Παράλληλα, οι τοπικές αρχές καθησυχάζουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα Νταϊτσί, στο οποίο η ιδιοκτήτρια εταιρεία, Tepco, πραγματοποίησε ήδη μία πρώτη αυτοψία.

Οι ιαπωνικές αρχές έδωσαν άμεση εντολή για εκκένωση των παραθαλάσσιων περιοχών στη βορειοανατολική Ιαπωνία από τους κατοίκους τους.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Telegraph, η κυκλοφορία των συρμών στην περιοχή έχει διακοπεί για προληπτικούς λόγους, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε ότι υπήρξε μικρή εστία φωτιάς σε εργοστάσιο της πόλης Ιβάκι, 40 μίλια νότια από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, η οποία ωστόσο κατασβέστηκε άμεσα.

Παράλληλα, τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι πλοία σάλπαραν από τα λιμάνια, προκειμένου να βγουν στην ανοιχτή θάλασσα, για να αποφύγουν τα κύματα που ενδεχομένως θα προκαλέσει το τσουνάμι.

Leave a Reply

Your email address will not be published.