Ποιοι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν με έξωση από το Airbnb και με «μποναμά» 5.000 ευρώ

Ποιοι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν με έξωση από το Airbnb και με «μποναμά» 5.000 ευρώ

Αντιμέτωποι με πρόστιμα έως και 5.000 ευρώ αλλά και οριστική έξωση από το Airbnb και άλλες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων κινδυνεύουν όσοι ιδιοκτήτες δεν δηλώσουν τα απαιτούμενα στοιχεία στο ηλεκτρονικό Μητρώο της ΑΑΔΕ.

Η τελευταία διορία λήγει την ερχόμενη Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου.

Με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δεν σχεδιάζεται καμία παράταση.

Ωστόσο, αρκετά είναι τα ακίνητα που δεν έχουν ακόμη δηλωθεί στο σχετικό μητρώο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί περίπου 30.000 δηλώσεις ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα ακίνητα που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση υπερβαίνουν τις 126.000 σε όλη τη χώρα.

Τι πρέπει να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα στις πλατφόρμες τύπου Airbnb

Οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές ακινήτων που βρίσκονται σε κάποια από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου:

1. Να καταχωρήσουν το ακίνητο στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»  εφ’ όσον έχει αναρτηθεί σε ψηφιακές πλατφόρμες από 01/01/2018 έως 30/11/2018.

2. Να υποβάλουν Συγκεντρωτική Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής  ανά ακίνητο για όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν συναφθεί μέσω ψηφιακών πλατφορμών από 01/01/2018 έως 31/10/2018 (ημερομηνία αναχώρησης μισθωτή από το ακίνητο), ακόμη και αν αυτές οι  μισθώσεις έχουν ήδη δηλωθεί στις Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.

Οι ποινές για όσους δεν κάνουν δήλωση

Οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές ακινήτων οι οποίοι δεν θα συμμορφωθούν και δεν θα εγγραφούν στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, δεν θα μπορέσουν να λάβουν τον αριθμό Μητρώου Ακινήτου  ο οποίος θα αναγράφεται υποχρεωτικά στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες Airbnb, HomeAway, Booking.com κλπ όπου προβάλλεται το ακίνητο τους.

Χωρίς τη δήλωση του αριθμού Μητρώου Ακινήτου απειλούνται  με διαγραφή του ακινήτου τους ενώ θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου έως 5.000 ευρώ.

Έξωση από τις πλατφόρμες

Παράλληλα η ΑΑΔΕ θα ζητήσει από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να διαγράφουν όσους δεν υποβάλλουν δηλώσεις στο μητρώο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις τελειώσει η διορία για δήλωση στο Μητρώο Ακινήτων, η  ΑΑΔΕ θα ζητήσει από τις Πλατφόρμες διαμοιρασμού να διαγράψουν όσους δεν κάνει τη δήλωση για να πάρουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων. Με άλλα λόγια, θα τους ζητήσει να «κατεβάσουν» τις αγγελίες όσων δεν συμμορφώθηκαν με  το νέο καθεστώς φορολόγησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στην Αθήνα οι καταχωρήσεις ακινήτων στην Airbnb φθάνουν τις 5.127 με την μέση τιμή να ανέρχεται σε 52 ευρώ ανά ημέρα και την μέση πληρότητα να διαμορφώνεται στο 73%.

Εντατικοί έλεγχοι από την επομένη της λήξης της διορίας

Ταυτόχρονα η ΑΑΔΕ προγραμματίζει από τον Δεκέμβριο σειρά ελέγχων και διασταυρώσεων για να εντοπίζει τους φορολογούμενους που ενοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας και δεν εμφανίζουν τα εισοδήματα που εισπράττουν στη φορολογική τους δήλωση.  Ηδη η ΑΑΔΕ στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων που έχει συνάψει, έλαβε δεδομένα από παρόχους πληρωμών αλλοδαπής σχετικά με τα εισοδήματα που έλαβαν φορολογούμενοι στην Ελλάδα από πλατφόρμα διαμοιρασμού για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τους. Τα δεδομένα αφορούν τα έτη 2015, 2016, 2017 για όλους όσοι είχαν δηλώσει τους συγκεκριμένους παρόχους πληρωμών αλλοδαπής και περιέχουν για κάθε φορολογούμενο τα αναλυτικά στοιχεία του ταυτοποιημένα ως το επίπεδο του ΑΦΜ, το συνολικό έσοδο και το συνολικό αριθμό των συναλλαγών του για κάθε ένα από τα τρία αυτά έτη.

Πηγή; news.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.