Ο. Τελιγιορίδου- Κ. Βεττα: Ερώτηση για την ελεύθερη διέλευση στα νέα διόδια της Σιάτιστας για τους κατοίκους του Δήμου Βοίου

Ο. Τελιγιορίδου- Κ. Βεττα: Ερώτηση για την ελεύθερη διέλευση στα νέα διόδια της Σιάτιστας για τους κατοίκους του Δήμου Βοίου

Οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ  Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα και Π.Ε. Καστοριάς κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου κατέθεσαν κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών με θέμα ««Ελεύθερη διέλευση στα νέα διόδια της Σιάτιστας για τους κατοίκους του Δήμου Βοίου».

Στην ερώτηση, η οποία συνυπογράφεται από τον αρμόδιο Τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκο Παππά, γίνεται αναφορά στο ΦΕΚ – 137/Β/19-1-2021 με το οποίο ορίζονται οι προϋποθέσεις για την έναρξη λειτουργίας των σταθμών διοδίων στη Σιάτιστα όπως και την υποχρέωση καταβολής τέλους διέλευσης.

Στη συνέχεια, γίνεται μνεία στις εύλογες αντιδράσεις των θεσμικών και παραγωγικών φορέων της περιοχής, καθώς με την λειτουργία των διοδίων, οι κάτοικοι, ακόμα και για μικρές αποστάσεις καταβάλλουν πλήρες αντίτιμο, σε μια περίοδο που λόγω της βίαιης απολιγνιτοποίησης και της δραματικής συρρίκνωσης του κλάδου της εκτροφής και παραγωγής γούνας, η οικονομική κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι υπάρχει νομικό και πολιτικό προηγούμενο με την απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (ΦΕΚ – 4156/Β/29-11-2017) η οποία προσδιόριζε ότι οι κάτοικοι των περιοχών που γειτνιάζουν με την Εγνατία Οδό, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής διοδίων.

Τέλος, τίθενται τα εξής ερωτήματα προς τον Υπουργό Υποδομών:

  1. Γιατί δεν προχώρησε στην απαλλαγή των μόνιμων κατοίκων του Δήμου Βοίου από την υποχρέωση για καταβολή διοδίων στους σταθμούς της Σιάτιστας;
  2. Προτίθεται να το κάνει με επόμενη απόφαση;
  3. Ποιες είναι οι προθέσεις του για την ελεύθερη διέλευση συγκεκριμένων κοινωνικών κατηγοριών λ.χ. ανέργων, Α.με.Α στην Εγνατία οδό;

Βουλευτής Κοζάνης, Κ. Βέττα

Βουλευτής Καστοριάς, Ο. Τελιγιορίδου

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

 Θέμα: «Ελεύθερη διέλευση στα νέα διόδια της Σιάτιστας για τους κατοίκους του Δήμου Βοίου».

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 70/2021 – ΦΕΚ 137/Β/19-1-2021: «Θέση σε λειτουργία και καθορισμός τελών διοδίων των Πλευρικών Σταθμών Διοδίων Ανατ. Σιάτιστας, Πολυκάστρου, Ασπροβάλτας και του Μετωπικών Σταθμών Σιάτιστας και Αρδανίου της Εγνατίας Οδού» ορίστηκαν οι προϋποθέσεις για την έναρξη λειτουργίας και την χρέωση των διερχόμενων οχημάτων από τους σταθμούς διοδίων στη Σιάτιστα.

H χρέωση έχει ήδη ξεκινήσει ενώ τα τέλη διέλευσης, ανάλογα τον τύπο οχήματος, κυμαίνονται από 1.10 -5.30 ευρώ για τον μετωπικό σταθμό ενώ, για τον πλευρικό, από 0.50-2.50 ευρώ.

Το αποτέλεσμα της Υπουργικής απόφασης είναι ότι οι κάτοικοι του Δήμου Βοίου για να προσέλθουν, για παράδειγμα, στο διοικητικό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας, την Κοζάνη, για μια απόσταση μόλις 15-20 χιλιομέτρων, υποχρεώνονται να καταβάλλουν αντίτιμο διοδίων ή να χρησιμοποιούν το παλιό οδικό δίκτυο, το οποίο βρίσκεται σε κακή κατάσταση, με κίνδυνο την αύξηση των ατυχημάτων λόγω της συγκεκριμένης επιλογής για την αποφυγή της χρέωσης.

Ήδη, οι αντιδράσεις στην περιοχή είναι οξύτατες τόσο από κατοίκους της  Π.Ε. Κοζάνης, όσο και των όμορων περιοχών της Π.Ε. Καστοριάς. Ο Δήμος Βοίου με έκτακτες συνεδριάσεις και ψηφίσματα έχει αντιταχτεί σθεναρά στο συγκεκριμένο μέτρο.

Επίσης, την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας σε ομόφωνο ψήφισμα της συντάχτηκε με το αίτημα των κατοίκων και των θεσμικών φορέων για τη μη χρέωση τελών διέλευσης.

Πληροφορηθήκαμε, δε, ότι σε συνάντηση που διοργανώθηκε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για το συγκεκριμένο θέμα,  με αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής και Βουλευτών της συμπολίτευσης, δεν κατέστην δυνατή η επικοινωνία με τον αρμόδιο Υπουργό, αντιθέτως το κλιμάκιο παραπέμφθηκε στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, χωρίς να προκύψει οτιδήποτε θετικό από την συνάντηση.

Το αίτημα για την απαλλαγή από την καταβολή διοδίων έχει ικανοποιηθεί στο παρελθόν για μια σειρά από κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους. Ειδικότερα, με την Υπουργική Απόφαση Αριθμ. ΔΝΣ/οικ.84646/ΦΝ 393/2017 – ΦΕΚ 4156/Β/29-11-2017:«Καθορισμός απαλλαγών από την καταβολή διοδίων τελών στους Σταθμούς Διοδίων της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αξόνων αυτής, για κατοίκους όμορων περιοχών και άνεργους, σύμφωνα με το εδάφιο (γ) της παραγράφου 9 του άρθρου δεύτερου ν. 4388/2016 (Α΄93)», η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στο συγκεκριμένο μέτρο για μια σειρά από περιοχές της Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θράκης.

Με την ίδια απόφαση απαλλάχτηκαν οι άνεργοι από την υποχρέωση καταβολής τελών διοδίων στην Εγνατία Οδό και τους κάθετους άξονές της.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συναισθανόμενη την ανάγκη των συγκεκριμένων περιοχών για ασφαλείς και ευχερείς μετακινήσεις, χωρίς το οικονομικό βάρος που συνεπάγεται η είσπραξη διοδίων για τους διερχόμενους, υλοποίησε αυτό το μέτρο ανακουφίζοντας τους κατοίκους των όμορων δήμων.

Η περιοχή  της Δυτικής Μακεδονίας βιώνει τις δραματικές συνέπειες της βίαιης απολιγνιτοποίησης ενώ, ειδικότερα, στον Δήμο Βοίου προστίθενται οι συνέπειες από τη συρρίκνωση του κλάδου της εκτροφής και παραγωγής γούνας. Ως συνέπεια, η ανεργία στην περιοχή κυμαίνεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ενώ, γενικότερα, ο Δήμος Βοίου σημειώνει τις χειρότερες επιδόσεις πανευρωπαϊκά σε μια σειρά οικονομικών και κοινωνικών δεικτών.

   Επειδή η Δυτική Μακεδονία υφίσταται τις δραματικές συνέπειες της βίαιης απολιγνιτοποίησης,

   Επειδή η ασφάλεια των κατοίκων είναι ύψιστο συνταγματικό δικαίωμα,

    Επειδή η Πολιτεία, το 2017, αναγνώρισε το δικαίωμα για ευχερή και δωρεάν μετακίνηση στους κατοίκους των περιοχών που γειτνιάζουν με την Εγνατία οδό,

 

      Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Γιατί δεν προχώρησε στην απαλλαγή των μόνιμων κατοίκων του Δήμου Βοίου από την υποχρέωση για καταβολή διοδίων στους σταθμούς της Σιάτιστας;
  2. Προτίθεται να το κάνει με επόμενη απόφαση;

 

 

 

 

 

  1. Ποιες είναι οι προθέσεις του για την ελεύθερη διέλευση συγκεκριμένων κοινωνικών κατηγοριών λ.χ. ανέργων, Α.με.Α. στην Εγνατία οδό;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βέττα Καλλιόπη

 

Τελιγιορίδου Ολυμπία

 

Παππάς Νικόλαος

Leave a Reply

Your email address will not be published.